Invoerrechten, wat moet je weten?

Bijgewerkt op 03 mei 2022
10 min  leestijd
1.544
Auteur: Redactie
importkosten

Heb je plannen om producten uit het buitenland te importeren en op de Nederlandse markt te brengen? Dan krijg je al snel te maken met regels en wetten. Buiten Europa betaal je bijvoorbeeld voor het invoeren van producten importbelasting. In dit artikel vertellen we hoe het zit met invoerrechten.

In dit artikel lees je alles over invoerrechten. Direct naar een onderwerp? Klik op de link.

  1. Importeren: verken de markt
  2. Schrijf een importplan
  3. Wat zijn invoerrechten en waarom moet je ze betalen?
  4. Zo kun je invoerrechten berekenen
  5. Invoerrechten per land
  6. Uitzonderingen invoerrechten
  7. Europese eisen import
  8. Internationale leveringsvoorwaarden
  9. Productaansprakelijkheid

Importeren: verken de markt

Wil je van je plannen een succes maken? Begin dan eerst bij het begin: verken de markt. Doe een marktonderzoek voordat je je druk gaat maken over de hoogte van invoerrechten. Producten uit het buitenland importeren doe je niet van de ene op de andere dag. Dus je wil je goed voorbereiden.

Het is belangrijk om te weten of je plannen haalbaar zijn. Zo kun je vervelende financiële verrassingen wellicht voorkomen. Het klinkt misschien saai, maar meten is weten. Zit de markt wel op de buitenlandse producten te wachten?

Schrijf een importplan

Heb je de markt onderzocht? Dan kun je jouw plannen nóg concreter maken door een importplan te schrijven. Door een importplan op te stellen, maak je jouw plannen overzichtelijker.

Je zet alles op papier. Dat schept orde en rust in je hoofd. Bovendien kun je op deze manier beter bepalen of je plannen realistisch en rendabel zijn.

Voordat je begint aan je avontuur, wil je weten of je beoogde doelgroep wel zit te wachten op je product. Je vergroot je kans op succes door te achterhalen wie jouw ideale klant is.

Is er bijvoorbeeld vraag naar het product in Nederland? Is het al op de markt? Wat zijn de bijkomende kosten om het product te importeren? Hoe regel je transport? Zijn er risico’s?

En niet geheel onbelangrijk: wil de doelgroep betalen voor het product? Probeer zoveel mogelijk punten in kaart te brengen en te analyseren om je overzicht compleet te maken. 

Houd bij het schrijven van een importplan bijvoorbeeld rekening met:

  • Transport
  • Financiën
  • Wet- en regelgeving
  • Algemene voorwaarden

Wat zijn invoerrechten?

Als je producten uit het buitenland wil importeren, krijg je in bepaalde gevallen te maken met invoerrechten. Invoerrechten zijn kosten, belastingen, die je moet betalen voor het invoeren van producten, goederen of grondstoffen. Andere benamingen voor invoerrechten zijn importbelasting of importheffing. Wil je producten uit Europese landen als Spanje, Portugal of Griekenland importeren en verkopen in Nederland? Dan betaal je geen invoerrechten.

Heb je echter prachtige producten ontdekt in Mexico of Indonesië? Dan is het een ander verhaal. Je betaalt namelijk wél importbelasting voor het invoeren van producten buiten Europa. Er is een kleine uitzondering: je kunt een vrijstelling van invoerrechten krijgen voor het importeren van producten tot maximaal € 150.

Waarom moet je invoerrechten betalen?

Invoerrechten zijn beschermingsmaatregelen tegen concurrerende landen. Invoerrechten beschermen landen in EU tegen goedkopere producten uit landen buiten de EU. Zo wordt de werkgelegenheid en industrie in de eigen regio behouden. Als je wilt importeren uit landen buiten Europa betaal je dus importbelasting. 

Invoerrechten Nederland

Hoeveel invoerrechten je moet betalen hangt allereerst af van het product. Voor meubelen betaal je bijvoorbeeld een ander tarief dan voor kleding, speelgoed of juwelen. Maar het betalen van importbelasting in Nederland is ook afhankelijk van de herkomst van het product. Wil je binnen of buiten Europa ondernemen? Dat maakt verschil voor hoeveel invoerrechten je moet betalen.

Voorbeeld ondernemingsplan detailhandel

Voorbeeldplan nodig?

Vind je het moeilijk om jouw winkelconcept onder woorden te brengen? Met behulp van dit gratis voorbeeld ondernemingsplan voor detaillisten maak je een goed plan.

Download gratis voorbeeld

Invoerrechten berekenen

Je wil natuurlijk je invoerrechten berekenen voor je gaat importeren. Goed om te weten: voor elk product geldt een ander percentage importheffing. Om de waarde van importproducten te berekenen, krijgen goederen een bepaalde code. En aan deze code wordt vervolgens een percentage invoerrechten gekoppeld. Zo zijn verschillende producten en goederen onderverdeeld in codes.

Kleding heeft een eigen code, net als voedingsmiddelen en elektronische producten. Deze codes worden ook wel aangemerkt als Taric-code of HS-code.

HS-code

Een HS-code (Harmonized System-codes) bestaat uit een code van 6 cijfers. Het vormt voor verschillende landen de basis voor een goederencode. Om het nog ingewikkelder te maken: per land kan de HS-code uitgebreid worden met extra cijfers. Informeer bij de partij waar je de producten inkoopt, vaak weten zij al welke HS-codes er gelden. 

Taric-code

De Taric-code bestaat uit maar liefst 10 cijfers. Wanneer je gebruik maakt van deze code, weet de douane precies hoeveel invoerrechten je moet betalen.

Tabel percentage invoerrechten per productgroep

Meubelen 0% t/m 5,6%
Kleding 0% t/m 12%
Speelgoed 0% t/m 4,7%
Schoeisel  3,5% t/m 17%
Sieraden en juwelen 0% t/m 4%
Laptops en tablets 0%
Telefoons 0%
Boeken, cd's en dvd's 0%

Invoerrechten Engeland

Voor het importeren van producten uit Europa betaal je dus geen invoerrechten. Engeland is een ander verhaal, door de Brexit-afspraken. Er is een handelsverdrag tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar voor sommige goederen betaal je wel invoerrechten. 

Of je wel of geen invoerrechten in Engeland moet betalen, hangt af van de zogenaamde oorsprongregels. Bepaalde productgroepen vallen onder preferentiële oorsprong en worden vrijgesteld van invoerrechten. 

Oorsprongregels Engeland

Wanneer je wil importeren uit het Verenigd Koninkrijk, zoek je eerst je HS-code op. Daarna vind je de invoerrechten voor Engeland op de website van Access2Markets van de Europese Unie. Daar wordt gekeken of je product voldoet aan de oorsprongregels, aan de hand van een aantal vragen: 

  • In welk land is het product gemaakt, geoogst of gewonnen?
  • Heeft het product een belangrijke verandering ondergaan waardoor de oorsprong ook veranderd is?
  • En in welk land heeft deze verandering plaatsgevonden?

Importkosten Amerika

Voor het invoeren van producten uit Amerika betaal je importkosten en btw. Hoeveel invoerrechten je moet betalen voor producten uit de Verenigde Staten hangt ook hier af van het type goederen dat je wil importeren. Amerika heeft geen handelsverdrag met de EU, hier gelden dus geen oorsprongregels. 

Je kunt de precieze invoerrechten berekenen aan de hand van je HS-code via de website van Access2Markets van de EU

Invoerrechten China

Wil je producten uit China invoeren? Dan heb je te maken met een land buiten Europa en betaal je douanekosten en invoerrechten. China heeft geen handelsakkoord met de Europese Unie dus er gelden geen oorsprongregels zoals bij Engeland.

De hoogte van de importkosten uit China is ook weer afhankelijk van het product, bekijk dus welke HS-code je producten hebben om te invoerrechten te berekenen. Let er ook op of je importdocumenten nodig hebt voor het invoeren van producten uit China.

Het kan namelijk zijn dat je aanvullende documenten nodig hebt. Wil je duidelijkheid? Informeer bij de douane welke regels gelden voor het importeren van jouw product. Voor sommige producten gelden er aanvullende belastingen, zoals accijns op alcohol. 

Uitzonderingen invoerrechten

Handig om te weten: soms betaal je geen invoerrechten voor het importeren van producten. Heeft Nederland bijvoorbeeld een handelsovereenkomst afgesloten met andere landen? Dan kan het zijn dat je minder importbelasting hoeft te betalen.

Nederland heeft een handelsovereenkomst met Suriname, Mexico, Zuid-Korea en Marokko. De Europese Unie heeft daarnaast afspraken met Turkije gemaakt. Dat betekent dat je producten uit Turkije zonder invoerrechten te betalen, mag invoeren in Nederland. Check dus goed de regels per land, dat kan een hoop gedoe schelen.

Houd ook in de gaten of je een invoervergunning nodig hebt om je producten te mogen importeren. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde producten of goederen niet ingevoerd mogen worden.

Europese eisen import

Je hoeft in Europa geen invoerrechten te betalen voor het importeren van producten, maar dat betekent niet dat er geen regels zijn. Er worden strenge eisen gesteld aan goederen die je in Europa op de markt wil brengen.

CE-markering

Producten moeten bijvoorbeeld voldoen aan gestelde eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wanneer je product is goedgekeurd, ontvang je een zogenaamde CE-markering.

Warenwetgeving

Naast de Europese regelgeving rondom het invoeren van goederen, krijg je in Nederland ook te maken met de Warenwetgeving. Deze wetgeving geldt voor de meeste gebruiksartikelen en levens- en voedingsmiddelen.

Internationale leveringsvoorwaarden

Er zijn standaard internationale algemene voorwaarden voor de transport en levering van goederen. Deze voorwaarden, ook wel Incoterms genoemd, zijn opgesteld om het nét even iets makkelijker te maken om internationaal zaken te doen. Op deze manier maak je bijvoorbeeld afspraken met je buitenlandse leverancier over wie verantwoordelijk is voor het transport.

  • Meer weten over deze internationale leveringsvoorwaarden? Je kunt de lijst hier bekijken.

Productaansprakelijkheid

Buiten Europa ben jij als importeur verantwoordelijk voor de producten die je wil invoeren. Dat betekent dat jij aansprakelijk bent voor schade aan het product of andere zaken die mis kunnen gaan bij het transporteren van goederen.

Wil je het risico om aansprakelijk te worden gesteld als importeur verkleinen? Je kunt een productaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Logistiek

Houd bij het invoeren van producten buiten Europa ook rekening met het organiseren van de logistiek. Hoe ga je goederen naar Nederland vervoeren? Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van transport per vrachtwagen, boot of vliegtuig?

Het vervoeren van goederen van het ene continent naar het andere is niet zomaar geregeld. Denk aan het afsluiten van verzekeringen en het regelen van de juiste documenten om je producten daadwerkelijk te mogen importeren.

Culturele verschillen

Naast het betalen van importbelasting, heb je natuurlijke ook te maken met een ander land. Een land waarbij andere normen en waarden gelden dan je misschien gewend bent.

Om je zakelijke avontuur een succes te maken, is het aan te raden om je bewust te zijn van de culturele verschillen. Verdiep je in de cultuur van het land. Dat maakt het zakendoen niet alleen leuker, maar ook makkelijker.

zakelijke rekening afbeelding

Eigen webshop openen?

Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Meer weten

Meest gestelde vragen over invoerrechten

  • Wat zijn invoerrechten?
    Invoerrechten zijn kosten, belastingen, die je moet betalen voor het invoeren van producten, goederen of grondstoffen. Binnen Europa betaal je geen invoerrechten, buiten Europa wel.
  • Hoe bereken je invoerrechten?
    Je berekent invoerrechten aan de hand van de productcode, het land van herkomst en de douanewaarde. De douane in Nederland bepaalt hoeveel kosten je moet betalen voor het invoeren van producten uit het buitenland. Het percentage invoerheffing verschilt per product.
  • Mag je invoerrechten terugvorderen?
    Je kunt de betaalde invoerrechten terugvragen bij de douane. Of je kunt het afhandelen met de pakketdienst die jouw producten heeft bezorgd. Zorg in ieder geval dat je administratie op orde is en je gevraagde documenten eventueel kunt overhandigen.
  • Wanneer betaal je geen invoerrechten?
    In sommige gevallen betaal je minder of geen invoerrechten voor het importeren van producten. Bijvoorbeeld wanneer Nederland een handelsovereenkomst heeft afgesloten met andere landen. Nederland heeft onder andere een handelsovereenkomst met Suriname, Mexico, Zuid-Korea en Marokko. De Europese Unie heeft afspraken met Turkije gemaakt. Dat betekent dat je producten uit Turkije zonder importbelasting te betalen, mag invoeren in Nederland. Check dus goed de regels per land, dat kan een hoop gedoe schelen.

Meer over internationaal

Meer over internationaal
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten