marieke

13 procent meer starters in 2013

Het aantal startende ondernemers is in 2013 fors toegenomen. Ruim 150.000 mensen startten vorig jaar een bedrijf, een toename van 13 procent ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Bijna het volledige deel van de starters, 94 procent, bestaat uit ZZP'ers.

Van alle starters ging het grootste deel, 63 procent, in de dienstensector aan de slag. Vijf jaar geleden was dat nog 46 procent. De bouwsector is goed voor 9 procent van de starters. Een daling vergeleken met vijf jaar geleden, toen was dat nog 20 procent. De Kamer van Koophandel zegt dat er mede door de crisis meer mensen een bedrijfje beginnen. "In 2013 zijn veel bedrijven failliet gegaan en hebben veel mensen ontslag gekregen. Dit resulteert in een toename van het aantal inschrijvingen."

Bouwbedrijven

Als bouwbedrijven failliet gaan, gaan bouwvakkers massaal aan de slag als ZZP'er, volgens de KvK. Bedrijven die personeel flexibeler willen inzetten, adviseren werknemers steeds vaker om zich als zelfstandige te vestigen. Daarna worden ze dan weer ingehuurd. Uit het onderzoek blijkt ook dat talent voor ondernemerschap belangrijk is, aangezien de concurrentie groot is. Veel van deze 'noodgedwongen' ZZP'ers hebben moeite om het eerste jaar te overleven.

Lees het volledige artikel, inclusief video- en audioverslag bij de NOS.

Gepubliceerd op:
08-01-2014

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.