Algemene voorwaarden opstellen: dit zijn de mogelijkheden

Bijgewerkt op 23 september 2021
5 min  leestijd
4983
Image
Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden beschermen jou als ondernemer tegen conflicten met klanten of opdrachtgevers over zaken als garantie, betalingstermijnen en leveringsvoorwaarden. Hoe stel je zo’n document op? 

Het belang van algemene voorwaarden

Het is een van de eerste dingen die je als particulier meestal blind wegklikt bij een aankoop: de algemene voorwaarden. Een document vol (letterlijk en figuurlijk) kleine lettertjes. Vaak ook nog in juridische taal opgesteld, die alleen specialisten begrijpen. 

Dat document komt van een ondernemer, van jou bijvoorbeeld. Want de consument mag deze voorwaarden dan meestal negeren, ze komen ondernemers goed van pas als er iets misgaat. 

Denk aan een levering die niet aankomt, een beschadigd product of een calamiteit of crisis waardoor je een opdracht niet kunt uitvoeren. 

Sta sterker met voorwaarden

De algemene voorwaarden beschermen jou als ondernemer op het gebied van zaken als garantie, betalingstermijnen en leveringsvoorwaarden. Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar wel erg handig.

Als er een geschil komt met de klant, sta je veel sterker als je kunt aantonen dat jij de voorwaarden hebt meegestuurd en dat de klant daarmee akkoord is gegaan. Je wordt dan minder snel aansprakelijk gesteld voor schade.

Of de ontvanger de voorwaarden gelezen heeft, is zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.

Algemene voorwaarden opstellen: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende regels omtrent de rechtsgeldigheid. De voorwaarden moeten redelijk zijn. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar de prijs verhogen. Ander belangrijk punt: een klant moet vóóraf akkoord gaan met de voorwaarden voordat hij of zij het product of de dienst afneemt. 

Image
Whitepaper Aansprakelijkheid cover

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

Als schilder moet je de voorwaarden dus meesturen met de offerte (voordat de klant akkoord gaat met de opdracht) en niet achteraf met de factuur. Als je een webwinkel hebt, moeten de algemene voorwaarden zichtbaar zijn op de site. De meeste webshops plaatsen onderaan de homepage een link naar de algemene voorwaarden.

Geldigheid algemene voorwaarden

De voorwaarden zijn alleen bindend als de klant ze tijdens het bestelproces kan lezen én accepteert. Uiteraard mogen de voorwaarden niet in strijd zijn met de wet.

  • Lees hier alles over de regels, de verschillen per branche en de inhoud van de algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden voorbeeld

Je kunt ervoor kiezen om de algemene voorwaarden zelf op te stellen of dit te laten doen door een expert of bureau. Prijzen bij het uitbesteden variëren van zo’n € 300 tot  € 1.000, afhankelijk van jouw bedrijf, branche en wensen. Vraag een aantal offertes op om de aanbieders te vergelijken.

Neem nooit klakkeloos een gratis voorbeeld over

Zelf algemene voorwaarden opstellen

Als je zelf voorwaarden opstelt, ga dan vooral niet zelf het wiel uitvinden. Als je geen specialist bent, loop je vast in een juridisch doolhof. Dat kost een hoop tijd die je beter kunt gebruiken om in je onderneming te steken. 

Er zijn online verschillende gratis algemene voorwaarden te vinden die je als leidraad kunt nemen. Maar let hiermee wel op, deze zijn vaak niet specifiek genoeg voor jouw eigen bedrijf. 

Kies je voor zo'n template van algemene voorwaarden als basis? Dan is het verstandig om er alsnog een jurist of organisatie naar te laten kijken. Zij kunnen toetsen of de voorwaarden rechtsgeldig en compleet zijn én kunnen jouw specifieke wensen erin verwerken.

Brancheorganisaties

Kijk voor advies ook bij je brancheorganisatie. Deze organisaties hebben vaak algemene voorwaarden beschikbaar, die al meer aansluiten op jouw bedrijf. De meeste garagehouders hanteren bijvoorbeeld de BOVAG-voorwaarden.

Thuiswinkel.org biedt alle leden algemene voorwaarden die in overleg met de consumentenbond zijn opgesteld. Voor niet-leden is een gratis voorbeeld algemene voorwaarden voor webshops beschikbaar. Ook hier geldt: laat ze nalezen door een deskundige!

Algemene voorwaarden opstellen zzp

Veel zzp'ers vragen zich af of het opstellen van algemene voorwaarden wel op hen van toepassing is. Het voelt misschien overdreven, jouw klanten zullen toch niet zo moeilijk gaan doen in de toekomst?

Toch kan het juist ook voor zzp'ers slim zijn om algemene voorwaarden op te stellen. Zo weet je zeker dat jij en je potentiële klant dezelfde voorwaarden in gedachten hebben over de klus.

Stel, je bent een grafisch ontwerper. Jij hebt een aanvraag gekregen om een logo te ontwerpen. Na afloop besluit je klant jouw ontwerp zelf aan te passen en op allerlei plekken te gebruiken. Niet zo handig! Deze situatie had je kunnen voorkomen door middel van algemene voorwaarden.

Tip: algemene voorwaarden deponeren

Je kunt jouw algemene voorwaarden vervolgens als bewijsstuk deponeren bij de Kamer van Koophandel. De kosten hiervoor bedragen € 18. Dit is niet verplicht, maar kan wel van pas komen.

Wanneer je de voorwaarden deponeert worden de stukken van een datum en nummer voorzien. Dit is het bewijs dat je tussentijds niets in de voorwaarden hebt gewijzigd, waardoor je bij een eventueel juridisch conflict extra sterk staat. 

Rechtsgeldig of niet?

Let op: de KvK deponeert alle aangeleverde algemene voorwaarden en kijkt dus niet naar de inhoud van het document en checkt ook niet of deze rechtsgeldig is. Zoals we hierboven al benadrukten, moet je dit dus altijd laten doen door een jurist.

Image
Calculator verzekeringen berekenen

Rekentool verzekeren

Welke verzekeringen passen bij jouw bedrijf?

Bereken je premie

Meer over juridisch

Meer over juridisch