Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden opstellen: dit zijn de mogelijkheden

Algemene voorwaarden beschermen jou als ondernemer tegen geschillen met klanten of opdrachtgevers over zaken als garantie, betalingstermijnen en leveringsvoorwaarden. Hoe stel je zo’n document op? 

Het belang van algemene voorwaarden

Het is een van de eerste dingen die je als particulier meestal blind weg klikt bij een aankoop: de algemene voorwaarden. Een document vol (letterlijk en figuurlijk) kleine lettertjes. Vaak ook nog in juridische taal opgesteld, die alleen specialisten begrijpen. 

Dat document komt van een ondernemer, van jou bijvoorbeeld. Want de consument mag de algemene voorwaarden dan meestal negeren, ze komen ondernemers goed van pas wanneer er iets misgaat. 

Denk aan een levering die niet aankomt, een beschadigd product of een calamiteit of crisis waardoor je een opdracht niet kunt uitvoeren. 

Sta sterker met voorwaarden

De algemene voorwaarden beschermen jou als ondernemer over zaken als garantie, betalingstermijnen en leveringsvoorwaarden. Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar wel erg handig.

Als er een geschil komt met de klant, sta je veel sterker als je kunt aantonen dat jij de algemene voorwaarden hebt meegestuurd en dat de klant daarmee akkoord is gegaan. Of de ontvanger ze gelezen heeft of niet, dat is zijn verantwoordelijkheid.

Algemene voorwaarden opstellen

Er zijn verschillende regels omtrent de rechtsgeldigheid. De voorwaarden moeten bijvoorbeeld redelijk zijn. Je mag niet zomaar de prijs verhogen. Ander belangrijk punt: een klant moet vóóraf akkoord gaan met de voorwaarden voordat hij het product of de dienst afneemt. 

Als schilder dien je de voorwaarden dus mee te sturen met de offerte en niet achteraf met de factuur. Als je een webwinkel hebt, moeten de algemene voorwaarden zichtbaar zijn op de site. De meeste webshops plaatsen onderaan de homepage een link naar de algemene voorwaarden.

Geldigheid algemene voorwaarden

De voorwaarden zijn alleen bindend als de klant ze tijdens het bestelproces kan lezen én accepteert. 

  • Lees hier alles over de regels, de verschillen per branche en de inhoud van de algemene voorwaarden.

Voorbeelden van algemene voorwaarden 

Je kunt ervoor kiezen om de algemene voorwaarden zelf op te stellen of dit te laten doen door een expert of bureau. Prijzen bij het uitbesteden variëren van zo’n € 300 tot  € 1.000, afhankelijk van jouw bedrijf, branche en wensen. Vraag een aantal offertes op om de aanbieders te vergelijken.

Neem nooit klakkeloos een gratis voorbeeld over. Laat hier altijd nog een jurist of specialist naar kijken.

Zelf algemene voorwaarden opstellen

Als je zelf algemene voorwaarden opstelt, ga dan vooral niet zelf het wiel uitvinden. Als je geen specialist bent, loop je vast in een juridisch doolhof. Dat kost een hoop tijd die je beter kunt gebruiken om in je onderneming te steken. 

Er zijn online verschillende gratis voorbeelden te vinden die je als leidraad kunt nemen. Het is wel verstandig om er alsnog een jurist of organisatie naar te laten kijken. Zij kunnen toetsen of de voorwaarden rechtsgeldig en compleet zijn én kunnen jouw specifieke wensen erin verwerken.

Tip: Via Interpolis kun je een Algemene VoorwaardenCheck laten uitvoeren. 

Brancheorganisaties

Kijk voor advies ook bij je brancheorganisatie. Deze organisaties hebben vaak algemene voorwaarden beschikbaar. De meeste garagehouders hanteren bijvoorbeeld de BOVAG-voorwaarden.

Thuiswinkel.org biedt alle leden algemene voorwaarden die in overleg met de consumentenbond zijn opgesteld. Voor niet-leden is een gratis voorbeeld van ‘neutrale’ algemene voorwaarden voor webshops beschikbaar. Ook hier geldt: laat ze nalezen door een deskundige!

Algemene voorwaarden deponeren

Je kunt jouw algemene voorwaarden vervolgens als bewijsstuk deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze kosten bedragen € 18. Dit is niet verplicht, maar kan wel van pas komen.

Wanneer je de voorwaarden deponeert worden de stukken van een datum en nummer voorzien. Dit is het bewijs dat je tussentijds niets in de voorwaarden hebt gewijzigd, waardoor je bij een eventueel juridisch conflict extra sterk staat. 

Rechtsgeldig of niet?

Let op: de KvK deponeert alle aangeleverde algemene voorwaarden en kijkt dus niet naar de inhoud van het document en checkt ook niet of deze rechtsgeldig is. Zoals we hierboven al benadrukten, moet je dit dus altijd laten doen door een jurist.

Bijgewerkt op: 31-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.