marieke

Coöperatie in trek bij tandartsen

Steeds meer tandartsen kiezen voor de coöperatie als rechtsvorm. Het Financieele Dagblad constateerde dat in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel nu vijftien tandartscoöperaties staan ingeschreven, waarvan er zich negen in de afgelopen vijf jaar hebben aangemeld.

Belangrijke reden om te kiezen voor een coöperatie, is volgens het FD het versterken van de onderhandelingspositie ten opzichte van zorgverzekeraars. Een coöperatie biedt bovendien de mogelijkheid tot samenwerking zonder dat de deelnemers veel zeggenschap over hun eigen praktijk hoeven in te leveren. Via de ledenvergadering hebben ze invloed op de coöperatie.

Aansprakelijkheid

Ook levert een coöperatie volgens het FD kostenvoordelen op, omdat materialen efficiënter kunnen worden ingekocht. Verder is het een methode om de aansprakelijkheid te beperken en kan het fiscale voordelen opleveren voor de leden-tandartsen. Huisartsen hebben de coöperatie al veel eerder ontdekt als ideale rechtsvorm. Ook bij fysiotherapeuten en apothekers is de coöperatie populair.

 

Gepubliceerd op:
18-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer met een eigen horecabedrijf kom je er niet onderuit: de nieuwe Alcoholwet. Per 1 juli 2021 is de Drank en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Dit zijn de regels rondom drank verkopen in je horecazaak. 

Alcoholwet drank en horecawet
Alcoholwet drank en horecawet

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.