Faillissement voorkomen

Bijgewerkt op 14 mei 2018
3 min  leestijd
822
Auteur: Heleen Ronner
Plan je financiële toekomst

Het aantal bedrijven dat failliet gaat, is historisch laag. Toch zijn er elke maand nog zo'n 250 faillissementen. Hoe voorkom je dat jouw bedrijf in zwaar weer komt? 

In augustus 2017 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds 2001. Sindsdien is de trend zo goed als stabiel (bron: CBS). De oorzaak van de meeste faillissementen is heel simpel. Een ondernemer heeft te weinig inkomsten bij gelijkblijvende of zelfs stijgende uitgaven.

Horeca: relatief meeste faillissementen

Hoewel de omzet in de horeca flink is gestegen sinds het eind van de crisis (7,4% in 2017), is in deze bedrijfstak het aantal faillissementen relatief het hoogst. Dat komt onder andere omdat de bedrijfslasten voor horeca-ondernemers niet zo flexibel zijn. Denk aan huur, personeel en inkoop. Als de omzet tegenvalt, kun je dit vaak niet compenseren door minder in te kopen. Sterker nog: vaak moet je juist extra investeren om meer omzet te kunnen draaien. Denk aan marketing of een uitgebreidere of betere kaart. Als gasten dan toch niet (op tijd) komen, duurt het soms te lang duurt voor je winst maakt.

Optimisme als risicofactor

Verzekeringen, kapotte deur

Welk risico loop ik?

Ook als starter loop je zakelijk gezien risico, zoals op het gebied van transport, jouw voorraad of een auto van de zaak. Met Interpolis ZekerVanJeZaak dek je in één keer jouw belangrijkste bedrijfsrisico's af.

Lees meer over ZekerVanJeZaak

In veel managementboeken lees je dat positief denken en doorzettingsvermogen dé sleutels zijn voor succes. De praktijk leert dat deze twee eigenschappen juist ook een grote rol kunnen spelen bij een faiilissement. Zo lijden veel ondernemers aan 'reality distortion view’. Je wilt zo graag dat het slaagt, dat je niet echt ziet dat je op het verkeerde pad zit. Je praat het liefst met mensen die blijven geloven in je plan en staat niet open voor de echt kritische vragen.

Een anders valkuil voor zogenaamde 'rasondernemers' is blijven vechten terwijl de schulden zich opstapelen. Ondernemen is juist ook rustig en eerlijk kijken naar je cashflow en financiele positie. Zo kun je ook op tijd je strategie aanpassen, hulp vragen of zelfs je stoppen met je onderneming. 

Bijna failliet, wat moet je doen? 

1. Extra lening? Alleen om verliezen te stoppen

Het klinkt logisch, maar leen alleen geld dat je helpt om meer te verdienen of om je kosten structureel te verlagen. Bedrijven in nood blijven soms extra lenen om 'de boel draaiende te houden'. Wees kritisch en vergelijk je bedrijf met een ijscokar. Gaat het slecht omdat je vriezer stuk is? Leen dan geld voor een nieuwe vriezer. Gaat het slecht omdat jouw ijs gewoon niet populair is en jij eigenlijk ook niet écht het type ijscoman bent? Leen dan niet bij.

2. Vraag hulp: praat met schuldeisers en schuldsanering

Analyseer de kans op herstel: wat is er nodig om weer beter te draaien? Zie je niet meer hoe je van het bedrijf een succes kunt maken? Bouw het bedrijf dan af. Praat met schuldeisers over je problemen probeer een deal te maken.

Zijn de problemen al te groot? Dan kun je kijken of je in aanmerking komt voor wettelijke schuldsanering of een faillissement. Als je een eenmanszaak of VOF hebt, kun je een beroep doen op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WNSP). Die houdt in dat je onderneming door een bewindvoerder kan worden geliquideerd. Na een periode van drie tot vijf jaar kan je weer geheel schuldenvrij zijn. Dit is meestal gunstiger dan een faillissement.

3. Faillissement als start van gezondere financiële toekomst

Als je het bedrijf niet zelf op tijd afbouwt, kun je failliet verklaard worden. Dan blijven alle niet afgeloste schulden met rente open staan. Ook ná beëindiging van het faillissement. Wettelijk is bepaald dat een beroep op de WNSP voorrang heeft op een verzoek tot faillietverklaring als de ondernemer bij de rechter daar een beroep op doet. Komt het zover? Je kunt dan nog wel privé een beroep doen op schuldsanering. En hopelijk gaat voor jou dan dat andere cliché uit managementboeken op: als je een keer goed faalt, kom je daarna des te sterker terug.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten