De investeringsaftrek in 2017: zo zit dat

Geen polderdeal zzp en arbeidsmarkt

Het polderoverleg over de vernieuwing van de arbeidsmarkt is mislukT. Vakbonden FNV, CNV en VCP kunnen zich niet vinden in verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

In een reactie meldden de bonden aan de Telegraaf: "Na maanden van intensieve besprekingen tussen vakbonden en werkgevers om oplossingen te vinden voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt, zijn de partijen zonder afspraken uit elkaar gegaan.”

MKB en startende ondernemers met personeel

andres

Hulp nodig?

Deze gratis ondernemingsplan voorbeelden van de Rabobank helpen jou op weg naar het maken van een goede start met je bedrijf.

Bekijk jouw voorbeeldplan

Volgens MKB-Nederland is het teleurstellend dat het niet gelukt is: 'De hoge risico’s en lasten maken met name kleinere bedrijven nu kopschuw om mensen voor onbepaalde tijd aan zich te binden. Het is ook in het belang van werknemers om dat aan te pakken.'

Het is nu aan de formatiepartijen om afspraken te maken over veranderingen opde arbeidsmarkt. Eerder was Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland heel optimistisch op BNR over wat dit zou opleveren voor MKB'ers. Met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden MKB'ers met minder risico's mensen zouden kunnen aannemen, vanwege een versoepeling van het ontslagrecht en minder loondoorbetaling bij ziekte. 

Flexibilisering

Inmiddels blijkt dat de vakbonden de versoepeling van het ontslagrecht en andere kernpunten bij de vernieuwing niet ondersteunen. Zij vinden dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt te veel ten koste gaat van inkomens- en baanzekerheid. Ook het tegengaan van schijnzelfstandigheid blijft een heet hangijzer. De afgelopen jaren groeide het aantal gedwongen zzp'ers.

Door het mislukken van het polderoverleg blijft het voor zzp'ers en startende ondernemers met personeel afwachten wat er gaat veranderen. Samen met het uitstel van de wet DBA (en de invoering van de modelovereenkomst), betekent dit dus nog meer onzekerheid over wat startende ondernemers te wachten staat. 

Gepubliceerd op:
04-09-2017

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Het aantal bedrijven dat failliet gaat, is historisch laag. Toch zijn er elke maand nog zo'n 250 faillissementen. Hoe voorkom je dat jouw bedrijf in zwaar weer komt? 

Plan je financiële toekomst
Plan je financiële toekomst

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten. Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.