De investeringsaftrek in 2017: zo zit dat

Geen polderdeal zzp en arbeidsmarkt

Het polderoverleg over de vernieuwing van de arbeidsmarkt is mislukT. Vakbonden FNV, CNV en VCP kunnen zich niet vinden in verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

In een reactie meldden de bonden aan de Telegraaf: "Na maanden van intensieve besprekingen tussen vakbonden en werkgevers om oplossingen te vinden voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt, zijn de partijen zonder afspraken uit elkaar gegaan.”

MKB en startende ondernemers met personeel

Volgens MKB-Nederland is het teleurstellend dat het niet gelukt is: 'De hoge risico’s en lasten maken met name kleinere bedrijven nu kopschuw om mensen voor onbepaalde tijd aan zich te binden. Het is ook in het belang van werknemers om dat aan te pakken.'

Het is nu aan de formatiepartijen om afspraken te maken over veranderingen opde arbeidsmarkt. Eerder was Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland heel optimistisch op BNR over wat dit zou opleveren voor MKB'ers. Met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zouden MKB'ers met minder risico's mensen zouden kunnen aannemen, vanwege een versoepeling van het ontslagrecht en minder loondoorbetaling bij ziekte. 

Flexibilisering

Inmiddels blijkt dat de vakbonden de versoepeling van het ontslagrecht en andere kernpunten bij de vernieuwing niet ondersteunen. Zij vinden dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt te veel ten koste gaat van inkomens- en baanzekerheid. Ook het tegengaan van schijnzelfstandigheid blijft een heet hangijzer. De afgelopen jaren groeide het aantal gedwongen zzp'ers.

Door het mislukken van het polderoverleg blijft het voor zzp'ers en startende ondernemers met personeel afwachten wat er gaat veranderen. Samen met het uitstel van de wet DBA (en de invoering van de modelovereenkomst), betekent dit dus nog meer onzekerheid over wat startende ondernemers te wachten staat. 

Gepubliceerd op:
04-09-2017

Wat vind je van dit artikel?

x6
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.