Hoe beschermt u een goed idee?

4 min  leestijd
1.542
Auteur: Marieke Leijnen
Octrooi of patent: zo bescherm je jouw idee

Veel ondernemers zijn gestart met hun bedrijf omdat ze een goed idee hadden dat ze wilden vermarkten. Loopt u ook rond met een goed idee? Een bijzonder product of unieke service waarmee u denkt een succesvol bedrijf te kunnen opbouwen? Bescherm uw idee dan zo goed en zo snel mogelijk! Want als uw idee gemakkelijk is te kopiëren, is de kans op succes voor u gering. Er is een aantal middelen om uw product of merk te beschermen.


i-DEPOT


Met i-DEPOT heeft u het bewijs in handen dat een bepaald idee, concept of procedé op een bepaalde dag al bestond. Dat kan handig zijn als u in conflict dreigt te komen met iemand die claimt hetzelfde idee als u te hebben. Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom registreert uw naam en de datum waarop u uw i-DEPOT heeft ingediend. U krijgt een bewijs van een officiële, betrouwbare instantie die de echtheid van uw i-DEPOT 100% garandeert. Het BBIE houdt de inhoud van uw i-DEPOT geheim en behandelt uw i-DEPOT vertrouwelijk.
Dit bewijsmiddel kan zeer waardevol zijn in tal van situaties, met name wanneer intellectuele-eigendomsrechten in het geding zijn, zoals het auteursrecht, het tekeningen- en modellenrecht of het octrooirecht, maar ook wanneer er sprake is van oneerlijke concurrentie. Houd wel in gedachten dat het i-DEPOT nadrukkelijk géén zelfstandig intellectueel eigendomsrecht creëert. Het zoeken van wettelijke bescherming na de ontwerpfase blijft dus noodzakelijk.

Wilt u meer weten over i-DEPOT, kijk dan hier.


Octrooi


Wie een uitvinding doet en deze wil beschermen, kan zijn vondst het beste direct laten vastleggen in het octrooiregister van het Octrooicentrum Nederland. Een octrooi is een verbodsrecht. Anderen mogen de geregistreerde uitvinding niet kopiëren.

Lastig blijft wel dat er geen definitie bestaat voor een uitvinding die 'octrooibaar' is. Het moet in ieder geval gaan om:
• een nieuwe uitvinding, die nergens anders als zodanig is geregistreerd en die niet beschermd wordt door het auteursrecht of merkenrecht. De vinding mag dus nergens bekend zijn gemaakt. Ook niet via een bedrijfsbrochure, beurspresentatie of lokale krant.
• een vinding die inventief is; het mag voor de vakman op het gebied waarop de vinding wordt gedaan geen 'ABC-tje' zijn.
• de nieuwigheid moet industrieel toepasbaar zijn. Dat betekent volgens het Octrooicentrum dat het 'een technisch aantoonbaar functionerend product of productieproces is'.

Hoe u een octrooi aanvraagt, leest u hier.
 

Merkbescherming


Bij merkbescherming gaat het niet alleen om een merknaam (Nike, Heineken, Sorbo), maar het kan ook gaan om een woord, een beeld, een kleur of een vorm. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de 'Swoosh' van Nike, die niet zomaar op een andere sportschoen mag worden gezet, of aan de 'Wokkel' van zoutjesmaker Lays. Wie zijn merk wil beschermen, moet dit deponeren. Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) is de officiële instantie voor de registratie van merken en modellen in de Benelux. Een registratie bij het BBIE geeft dus het exclusieve recht op het gebruik van dit merk in de Benelux. Een standaard depot van een merk kost 240 euro. De procedure voor de definitieve registratie van een merk neemt ongeveer 4 maanden in beslag. Let wel op, want als uw merk uiteindelijk niet wordt ingeschreven, krijgt u de depotkosten niet terug. De inschrijving is 10 jaar geldig. Gedurende deze periode heeft u merkbescherming. Na 10 jaar kunt u uw registratie verlengen.

Alles over merken registreren leest u hier.


Patent


Wellicht heeft u ook wel eens gehoord dat u op uw vinding patent aan moet vragen. Wees in dat geval gerust, want met octrooi en patent wordt precies hetzelfde bedoeld. Octrooi is de officiële Nederlandse aanduiding, dus wanneer u octrooi aanvraagt, hoeft u niet ook nog eens patent aan te vragen. Voor octrooien kunt u terecht bij het Octrooicentrum van het Ministerie van Economische Zaken.
 

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten