marieke

Internet stimuleert internationaal ondernemen

Door de opkomst van het internet is internationaal zakendoen steeds meer tot de mogelijkheden gaan behoren van kleinere ondernemingen, zo blijkt uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK). In totaal richt tegenwoordig 25 procent van alle Nederlandse bedrijven in min of meerdere mate op internationaal ondernemen.

Het gaat hierbij voor het grootste deel om het importeren van goederen; 49 procent van de respondenten houdt zich hier actief mee bezig terwijl acht procent zich concentreert op de import van diensten. 37 procent van de ondervraagden richt zich op export. De belangrijkste afzetmarkt voor kleinere ondernemers is Europa. De belangrijkste handelspartners blijven Duitsland en België. Buiten Europa wordt er voornamelijk gehandeld met de Verenigde Staten en Aziatische landen.

Knelpunten

Toch speelt de economische recessie ondernemers ook op het gebied van internationale handel parten. Zo betalen klanten gemiddeld later dan voorheen, staan prijzen vaker onder druk en is er sprake van grote concurrentie. Bovendien lopen ondernemers door de crisis zelf ook meer financiële risico's; ze zijn hierdoor voorzichtiger gaan handelen. Desalniettemin verwacht vier procent van de ondervraagde ondernemers het komende jaar meer te exporteren. Al staat daar weer tegenover dat zes procent van de respondenten verwacht minder te importeren.

Gepubliceerd op:
18-04-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.