marieke

KvK: 'Lagere overlevingskans voor startende bedrijven'

Startende bedrijven hebben tegenwoordig een lagere overlevingskans. Vijf jaar na de oprichting bestaat nog iets meer dan de helft (54 procent) van de gestarte ondernemingen. Dat maakte de Kamer van Koophandel (KvK) afgelopen donderdag bekend.

Op dit vlak verschillen de branches onderling wel van elkaar. Zo is het volgens de KvK met name in de detailhandel slechter gesteld met de overlevingskans. In deze sector bestaat na vijf jaar nog maar 39 procent van de opgerichte ondernemingen. Ook de horeca scoort op dat gebied niet goed. Hier wordt veertig procent van de horecaondermeningen binnen vijf jaar weer opgeheven.

Opheffingen

Andere sectoren scoren beter. Zo is van de landbouwbedrijven na vijf jaar nog 65 procent actief. Ondernemers in de bouw scoren momenteel gemiddeld, maar de KvK verwacht wel dat het aantal opheffingen in 2013 zal stijgen.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
30-11-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer met een eigen horecabedrijf kom je er niet onderuit: de nieuwe Alcoholwet. Per 1 juli 2021 is de Drank en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Dit zijn de regels rondom drank verkopen in je horecazaak. 

Alcoholwet drank en horecawet
Alcoholwet drank en horecawet

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.