Voorbeeld Business Model Canvas

KvK: ‘Minder bedrijven gestopt in 2014’

2014 was een relatief goed jaar voor ondernemend Nederland. Uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt namelijk dat vorig jaar minder ondernemingen zijn gestopt of een faillissement hebben aangevraagd. Volgens de KvK een teken aan de wand dat de economie verder aan het herstellen is. 

In totaal werden in deze periode circa 117.000 bedrijven uitgeschreven, terwijl het aantal faillissementen met 21 procent daalde naar ruim 6900. Bedrijven in de dienstverlenende sector werden het vaakst uitgeschreven, gevolgd door de bouw en detailhandel. Opvallend is dat het aantal startende ondernemers licht is gedaald. In 2014 zijn er 187.177 bedrijven toegevoegd aan het Handelsregister, een daling van 1,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Meer ZZP'ers

Het totale aantal ingeschreven ondernemingen nam echter toe. Op 1 januari 2015 telde het Handelsregister in totaal 1.711.100 actieve bedrijven. In vergelijking met 2014 is er sprake van een groei van vijf procent. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan het toenemende aantal ZZP’ers (zes procent t.o.v. 2013). Het aantal zelfstandige professionals is de afgelopen vijf jaar met vijf procent gestegen. Eenpitters kiezen het vaakst voor de dienstverlening, al blijft starten in de bouw ook populair.

Mannen en vrouwen

De klassieke verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers blijft vooralsnog bestaan. Uit deze cijfers van de KvK blijkt namelijk dat mannen het liefst een onderneming starten in de bouw, adviesbranche, software industrie of horeca. Vrouwen geven vaker de voorkeur aan organisatieadviesbureaus, webshops of een bedrijf in de persoonlijke verzorging of horeca. 

Lees het hele bericht op KvK.nl/pers.

Gepubliceerd op:
05-01-2015

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.