Modelovereenkomst verplicht ja of nee

Moet ik een modelovereenkomst hebben?

De modelovereenkomst (wet DBA) werd ingevoerd om duidelijkheid te krijgen of je een opdracht wel of niet als zelfstandig ondernemer kunt uitvoeren. Zelfs nu de wet DBA van de baan is, kan het in sommige gevallen slim zijn om een modelovereenkomst op te stellen. 

Wat is een modelovereenkomst en wat is de wet DBA?

Modelovereenkomsten/modelcontracten zijn een onderdeel van de wet DBA, de opvolger van de VAR-verklaring. Rutte 3 besloot de omstreden wet te schrappen, maar pas een vervanger te introduceren in de loop van 2021. 

Dit moet een webmodule worden waarin opdrachtgevers de aard van de samenwerking met de opdrachtnemer vastleggen. 

Handhaving wet DBA

Tot die tijd geldt de wet DBA nog steeds. Zzp'ers en opdrachtgever betalen dan geen boetes of naheffingen, tenzij ze na een controle én waarschuwing van de belastingdienst zo blijven doorwerken.

Daarnaast komt er extra onderzoek bij bedrijven waar waarschijnlijk kwaadwillendheid in het spel is. Rode vlaggen zijn bijvoorbeeld uitbetaling bij ziekte en lage tarieven.

Hoe werkt de modelovereenkomst?

Vroeger kon je een VAR-verklaring aanvragen en gebruiken voor verschillende klanten en opdrachten. Onder de wet DBA moet je bij bepaalde opdrachten vooraf een modelovereenkomst afsluiten.

In deze overeenkomst sluit je een mogelijk dienstverband uit. Deze kun je vervolgens voorleggen aan de Belastingdienst om zekerheid te krijgen vooraf.

Modelcontract verplicht of niet?

Is het dan verplicht om een modelcontract op te stellen? Zelfs als er achteraf sprake blijkt te zijn van een dienstverband, hoef je tot de invoering van de webmodule over het algemeen niet bang te zijn voor boetes.

De Belastingdienst kan wel boetes uitdelen bij kwaadwillendheid.

Voor het schrappen van de wet konden jij en je klant dan hoge boetes verwachten. Dit was anders dan in de tijd van de VAR-verklaring, waar alleen de opdrachtnemer risico op een naheffing liep.

Voorbeeldovereenkomst

Om het iets makkelijker te maken heeft de Belasting algemene voorbeeldovereenkomsten en per sector opgesteld. Als je die gebruikt weet je zeker dat er geen sprake is van een dienstverband. Deze sjablonen kun je ook gebruiken om je eigen overeenkomst op te stellen.

Niet meer nodig?

In principe is het tot 2021 niet meer nodig om modelovereenkomsten te gebruiken. Het mag echter nog steeds. Als je het fijn vindt, kun je die overeenkomst ook nog laten controleren voor de belastingdienst.

Soms is het sowieso overduidelijk dat er geen sprake is van een dienstverband. Dit is zo als:

  • je voor korte (een tot twee maanden), afgebakende tijd aan een opdracht werkt
  • als de opdracht eenmalig is
  • als het project een duidelijk begin en einde heeft. Denk hieraan aan bijvoorbeeld het produceren van een reclamecampagne, het opleveren van een website of het aanleveren van persbericht

Wanneer laat je de modelovereenkomst wel laten controleren?

Het kan voorkomen dat je van een interessante klant een dubieus aanbod krijgt. Een aanbod wat sterk riekt naar een dienstverband. Misschien zelfs op zo'n manier dat de Belastingdienst je klant gaat verdenken van kwaadwillendheid. 

Als je deze opdracht tóch wilt aannemen, is het aan te raden een modelovereenkomst op te stellen en te laten controleren. Dan heb je vooraf duidelijkheid. Uiteraard moet je je in de praktijk ook daadwerkelijk houden aan de afspraken in het contract.

Waarschuwing Belastingdienst

Krijg je een waarschuwing van de Belastingdienst? Dan is het sowieso aan te raden om een modelovereenkomst op te stellen en deze voor te leggen aan de fiscus. Na een waarschuwing riskeer je namelijk wél een boete als er iets misgaat.

Bijgewerkt op: 25-01-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.