Moet ik een modelovereenkomst hebben?

Bijgewerkt op 05 januari 2022
5 min  leestijd
7.737
Image
Modelovereenkomst verplicht ja of nee

De modelovereenkomst (wet DBA) werd ingevoerd om duidelijkheid te krijgen of je een opdracht wel of niet als zelfstandig ondernemer kunt uitvoeren. Zelfs nu de wet DBA van de baan is, kan het in sommige gevallen slim zijn om een modelovereenkomst op te stellen. 

Wat is een modelovereenkomst en wat is de wet DBA?

Modelovereenkomsten/modelcontracten zijn een onderdeel van de wet DBA, de opvolger van de VAR-verklaring. Rutte 3 besloot de omstreden wet te schrappen, maar pas een vervanger te introduceren in de loop van 2021. 

Dit moet een webmodule worden waarin opdrachtgevers de aard van de samenwerking met de opdrachtnemer vastleggen. 

Handhaving wet DBA

Tot die tijd geldt de wet DBA nog steeds. Zzp'ers en opdrachtgever betalen dan geen boetes of naheffingen, tenzij ze na een controle én waarschuwing van de belastingdienst zo blijven doorwerken.

Daarnaast komt er extra onderzoek bij bedrijven waar waarschijnlijk kwaadwillendheid in het spel is. Rode vlaggen zijn bijvoorbeeld uitbetaling bij ziekte en lage tarieven.

Hoe werkt de modelovereenkomst?

Vroeger kon je een VAR-verklaring aanvragen en gebruiken voor verschillende klanten en opdrachten. Onder de wet DBA moet je bij bepaalde opdrachten vooraf een modelovereenkomst afsluiten.

In deze overeenkomst sluit je een mogelijk dienstverband uit. Deze kun je vervolgens voorleggen aan de Belastingdienst om zekerheid te krijgen vooraf.

Modelcontract verplicht of niet?

Is het dan verplicht om een modelcontract op te stellen? Zelfs als er achteraf sprake blijkt te zijn van een dienstverband, hoef je tot de invoering van de webmodule over het algemeen niet bang te zijn voor boetes.

De Belastingdienst kan wel boetes uitdelen bij kwaadwillendheid.

Voor het schrappen van de wet konden jij en je klant dan hoge boetes verwachten. Dit was anders dan in de tijd van de VAR-verklaring, waar alleen de opdrachtnemer risico op een naheffing liep.

Voorbeeldovereenkomst

Om het iets makkelijker te maken heeft de Belasting algemene voorbeeldovereenkomsten en per sector opgesteld. Als je die gebruikt weet je zeker dat er geen sprake is van een dienstverband. Deze sjablonen kun je ook gebruiken om je eigen overeenkomst op te stellen.

Welke feature is voor jou belangrijk bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Choices

Niet meer nodig?

In principe is het tot 2021 niet meer nodig om modelovereenkomsten te gebruiken. Het mag echter nog steeds. Als je het fijn vindt, kun je die overeenkomst ook nog laten controleren voor de belastingdienst.

Soms is het sowieso overduidelijk dat er geen sprake is van een dienstverband. Dit is zo als:

  • Je voor korte (een tot twee maanden) afgebakende tijd aan een opdracht werkt.
  • Als de opdracht eenmalig is.
  • Als het project een duidelijk begin en einde heeft. Denk hieraan aan bijvoorbeeld het produceren van een reclamecampagne, het opleveren van een website of het aanleveren van persbericht.

Wanneer laat je de modelovereenkomst wel controleren?

Het kan voorkomen dat je van een interessante klant een dubieus aanbod krijgt. Een aanbod wat sterk riekt naar een dienstverband. Misschien zelfs op zo'n manier dat de Belastingdienst je klant gaat verdenken van kwaadwillendheid. 

Als je deze opdracht tóch wilt aannemen, is het aan te raden een modelovereenkomst op te stellen en te laten controleren. Dan heb je vooraf duidelijkheid. Uiteraard moet je je in de praktijk ook daadwerkelijk houden aan de afspraken in het contract.

Waarschuwing Belastingdienst

Krijg je een waarschuwing van de Belastingdienst? Dan is het sowieso aan te raden om een modelovereenkomst op te stellen en deze voor te leggen aan de fiscus. Na een waarschuwing riskeer je namelijk wél een boete als er iets misgaat.

Webmodule

De webmodule voor zzp'ers moet de Wet DBA gaan vervangen. De online module geeft een opdrachtgeversverklaring af en moet duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. 

Wanneer de webmodule daadwerkelijk ingevoerd wordt, hangt af van de wensen van het nieuwe kabinet. Tot die tijd mag de Belastingdienst geen boetes opleggen, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid.  

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over juridisch

Meer over juridisch