Octrooien en patenten: wat kun je ermee?

3 min  leestijd
3.624
Auteur: Marieke Leijnen
octrooi patent

Uit irritatie ontstaan soms de beste uitvindingen. Ineens bedenk je een oplossing voor een probleem dat je al heel lang stoort. Voordat je enthousiast jouw idee aan de grote klok gaat hangen, is het belangrijk om goed na te denken over de mogelijkheden van merkbescherming. Als je uitvinding eenmaal bekendgemaakt is, kun je hierop namelijk geen octrooi meer aanvragen.

De wetgeving voorziet in juridische bescherming van uitvindingen en innovaties. Met het octrooirecht kun je de techniek achter een idee beschermen. Als je octrooi op een uitvinding hebt, mogen anderen die techniek niet zonder jouw toestemming gebruiken.

Octrooi

Een octrooi (of patent) beschermt een technisch product of proces. Maar alleen als je uitvinding nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is, kun je het succesvol beschermen met een octrooi. Wie een octrooi heeft, kan een ander verbieden die uitvinding na te maken, te verkopen, of in te voeren. Dit verbod kan gelden in een bepaald land of tijdens een bepaalde periode. Naast bescherming biedt een octrooi ook andere voordelen:

Maar er zijn ook nadelen waarmee je rekening moet houden, zoals:

  • Een octrooi aanvragen betekent dat je eerst moet investeren voordat er geld kan worden gegenereerd.
  • Er is géén sprake van een octrooipolitie. Je moet dus zelf de markt in de gaten houden. Dat kost tijd.
  • Uiterlijk achttien maanden na de octrooiaanvraag wordt de techniek openbaar gemaakt. Wil je dit niet en is jouw techniek niet makkelijk na te maken? Dan is geheimhouding wellicht een goed alternatief.

Vereisten octrooi

Om voor octrooibescherming in aanmerking te komen, moet je een technische uitvinding hebben gedaan. Een belangrijke vereiste is dat de uitvinding nieuw moet zijn. Daarmee bedoelen we dat het product of proces vóór de datum van indiening van de octrooiaanvraag nergens ter wereld openbaar bekend is.

Enthousiaste uitvinders zijn vaak zo trots op hun idee dat ze dit graag met anderen willen delen. Wie wil zijn nieuwe idee nou niet bespreken met vrienden en familie? Of presenteren tijdens een bijeenkomst of op een beurs? Heel logisch, maar… Niet zo slim wanneer je het idee in kwestie wilt beschermen tegen misbruik door anderen.

Reeds bekend = geen patent

Door een uitvinding publiekelijk bekend te maken voordat het idee beschermd is, behoort dit idee tot de zogenoemde stand der techniek. Voor een uitvinding die al eerder bekend is gemaakt, kun je geen octrooi meer aanvragen. Deze regel geldt ook voor de uitvinder zelf. Deel dus nooit jouw onbeschermde idee zomaar met willekeurige anderen, houd het geheim! Anders kun je er straks misschien geen alleenrecht meer aan ontlenen.  

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Lees ook

5 vragen en antwoorden over merkbescherming
Leveringsvoorwaarden: wat kun je ermee?
Hoe stel je een juridisch contract op?
6 tips om wanbetalers te slim af te zijn
Wat je moet weten over algemene voorwaarden

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten