marieke

Ondernemer heeft zorgen over wanbetalers

Wanbetalers baren ondernemers over het algemeen het meeste zorgen. Uit onderzoek van De Raadgevers Bedrijfsjuristen, uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat bijna de helft (45%) van de ondervraagden wel eens wakker ligt van niet betalende klanten. Ook arbeidsconflicten zorgen bij veel ondernemers (40%) geregeld voor buikpijn. Bijna 80 procent van de ondernemers heeft wel eens te maken gehad met een juridisch conflict.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 525 ondernemers uit het MKB. Meer dan de helft van de ondernemers gaf aan in 2009 onenigheid te hebben gehad over betalingen. En ook dit jaar denkt 48 procent in een geschil met wanbetalers terecht te komen. Vooral MKB-bedrijven met meer dan vier werknemers hebben slechte ervaringen met niet-betalende klanten. Ondernemers van MKB-bedrijven met maximaal vier werknemers geven aan juist minder last te hebben van wanbetalers.

Hoewel bijna één op de drie MKB-bedrijven het komende jaar aangeeft een juridisch conflict te verwachten, schakelt de helft van de ondernemers pas op het allerlaatste moment een juridisch adviseur in, namelijk bij een rechtszaak. Dit heeft onder meer te maken met het negatieve beeld dat veel ondernemers hebben van juridische dienstverleners. Zo vindt driekwart van de ondernemers juridisch adviseurs te duur en heeft nog geen 40 procent vertrouwen in hen.
 

Gepubliceerd op:
31-05-2010

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.