marieke

Opstelten wil arbitrage eenvoudiger maken

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de regels voor arbitrage gaan moderniseren. Het uiteindelijke doel is om de procedure eenvoudiger te maken. Ondernemers die kiezen voor arbitrage als alternatief voor rechtspraak, moeten verzekerd zijn van flexibele geschiloplossing met voldoende waarborgen voor een volwaardige rechtsgang.

Dat staat in het wetsvoorstel van de minister dat afgelopen dinsdag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Er staan onder andere maatregelen in om de rechter meer gericht in te zetten en gerechtelijke procedures efficiënter te maken. Bij arbitrage leggen beide partijen een geschil voor aan een onafhankelijke deskundige, die een bindende uitspraak doet. Arbitrage is in Nederland naast de overheidsrechter een van de belangrijkste vormen bij het oplossen van juridische geschillen.

Arbitraal vonnis

Omdat er aan arbitrage minder kosten verbonden zijn, wil Opstelten partijen aansporen om eerder voor deze vorm van geschilbeslechting te kiezen. Hij wil daarnaast dat processtukken in een arbitragezaak per mail kunnen worden verstuurd en dat een eventuele deponering van het vonnis van de rechtbank niet meer verplicht is. Indien een van de partijen een arbitraal vonnis wil vernietigen, kan deze daarvoor voortaan alleen nog terecht bij het gerechtshof, zo staat in het wetsvoorstel te lezen.

Lees het hele bericht op Rijksoverheid.nl.

Gepubliceerd op:
15-03-2012

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Als ondernemer met een eigen horecabedrijf kom je er niet onderuit: de nieuwe Alcoholwet. Per 1 juli 2021 is de Drank en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Dit zijn de regels rondom drank verkopen in je horecazaak. 

Alcoholwet drank en horecawet
Alcoholwet drank en horecawet

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.