marieke

Starten vanuit een baan, hoe gaat dat?

Veel mensen die in loondienst werken, overwegen serieus om voor zichzelf te beginnen. Een mooie en spannende ambitie. Maar het is wel een grote stap: van de zekerheid van een maandelijks loonstrookje naar de onzekerheid van het ondernemersbestaan. Die stap kan een stuk kleiner als u begint met ondernemen terwijl u nog in loondienst bent.

Als u vanuit uw loondienstbetrekking start, bent u niet direct aangewezen op de omzet die u draait met uw nieuwe bedrijf. U heeft immers ook nog loon.
Pas wel op met deze constructie. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat uw werkgever weet van uw plannen en geen bezwaar heeft tegen uw ondernemingszin. Ga er vanuit dat hij toestemming moet geven. In uw arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement kunt u terugvinden of u naast uw werk een bedrijf mag starten.

Concurrentie
De kans dat uw werkgever akkoord gaat, is groter als u een bedrijf start dat niet botst met zijn belangen. Gaat u precies hetzelfde doen, dan zal uw werkgever misschien niet direct enthousiast zijn. In veel gevallen moet u zich ook houden aan een concurrentiebeding en/of een relatiebeding. Daarin is vastgelegd wat u wel en niet mag doen.

Zware combinatie
Een bedrijf starten naast uw baan blijkt in de praktijk vaak een lastige combinatie. Als ondernemer wilt u zich graag 24 uur per dag inzetten voor uw (nieuwe) klanten, terwijl uw werkgever natuurlijk ook honderd procent inzet verwacht op de dagen dat u voor hem werkt. Het vergt vaak veel regelwerk om alles in goede banen te leiden. Bovendien is bereikbaarheid vaak een probleem. Het is dus belangrijk dat u dat goed regelt, bijvoorbeeld door het inschakelen van een telefoonservice, of door altijd bereikbaar te zijn via uw mobiele telefoon.

Verzekeringen
Let ook op hoe u uw verzekeringen regelt. Als u in loondienst bent, bent u via uw werkgever verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Maar let op: alleen voor het aantal uren dat u in dienst bent. Onderzoek dus of u zich moet bijverzekeren en of u eventueel een aanvullend pensioen nodig heeft.
 

 

Gepubliceerd op:
13-08-2010

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.