marieke

'Starter moet gaan betalen voor inschrijving KvK'

Startende ondernemers die zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) moeten er straks rekening mee houden dat zij voor deze verplichte inschrijving vijftig euro moeten betalen. De nieuwe inschrijfvergoeding is een gezamenlijk initiatief van PvdA, VVD, SP en CDA. Deze politieke partijen hebben daarvoor eind vorige week een motie ingediend bij minister Kamp van Economische Zaken.

Kamp heeft in een debat met de Tweede Kamer laten weten dat hij de wens van de Kamer zal volgen. Zijn nieuwe wet voor de Kamer van Koophandel (KvK), waarbij de huidige twaalf regionale KvKs zullen worden samengevoegd tot één landelijke organisatie, biedt ook ruimte voor het invoeren van een nieuwe onkostenvergoeding.

Schijnzelfstandigheid

De initiatiefnemers van de motie stellen dat de KvK momenteel onder andere een-op-eengesprekken moet voeren met startende ondernemers. Dit zou een hindernis opwerpen voor schijnzelfstandigheid en kan zo ondoordacht ondernemerschap voorkomen. Daarnaast zijn de partijen van mening dat de gebruiker (in dit geval de starter) moet bijdragen in de kosten van deze dienstverlening. De KvK is het hiermee eens. D66 ziet de inschrijfvergoeding daarentegen helemaal niet zitten. Volgens de politieke leider van de partij, Alexander Pechtold, staat deze gelijk aan een boete voor ondernemerschap.

Lees het hele artikel in het Financieele Dagblad.

Gepubliceerd op:
26-06-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.