marieke

Toch geen vergunning nodig voor krediet aan consument

Bedrijven die betalingsregelingen bieden aan consumenten, zullen in de toekomst toch geen vergunning nodig hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vorige maand ontstond ophef over de nieuwe wet consumentenkrediet, die tienduizenden middelgrote en kleine bedrijven zou dwingen om een vergunning aan te vragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als ze klanten met een achterstallige schuld een financiële regeling willen aanbieden.

Minister Ivo Opstelten van Justitie stelt de ondernemers nu, in antwoord op vragen van de Eerste Kamer, gerust. "In de huidige praktijk hoeft geen vergunning te worden aangevraagd voor uitstel van betaling in het normale handelsverkeer en dat blijft zo", aldus de minister.

Betalingsregeling

Eerder zei Opstelten dat bedrijven een AFM-vergunning nodig zouden hebben als ze hun klanten voor de betalingsregeling bijkomende kosten in rekening brengen.
Immers zouden ze dan officieel kredietverstrekker worden; de overheid wil consumenten nu juist beter beschermen tegen dit soort constructies.

Kleine bedrijven

Dat de nieuwe wet consumentenkrediet zoveel bedrijven problemen zou gaan bezorgen, was in eerste instantie echter niet voorzien. Ook kleine bedrijven die hun klanten voor minieme bedragen een afbetalingsregeling bieden, zouden een AFM-vergunning nodig hebben. Dat gaat nu dus waarschijnlijk niet door.
 

Gepubliceerd op:
04-05-2011

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.