Wetswijzigingen 1 juli 2022: wat verandert er voor ondernemers?

Bijgewerkt op 21 juni 2022
5 min  leestijd
5.131
Image
wetswijzigingen 1 juli 2022

De overheid voert elk jaar nieuwe wetswijzigingen door. En dat kan van invloed zijn op startende ondernemers en zzp’ers. Wat verandert er op 1 juli 2022 voor ondernemers? We hebben de belangrijkste nieuwe regels voor je op een rij gezet.

Ben je benieuwd naar een specifieke verandering die vanaf 1 juli geldt? Ga dan direct naar een van de wetswijzigingen 1 juli 2022:

 1. Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen
 2. Btw op energie naar 9%
 3. Afschermen bezoekadres Handelsregister
 4. Verbod op tabaksreclame in winkels

Wetswijzigingen 2022

Per 1 januari 2022 zijn er al verschillende wetswijzigingen doorgevoerd. Zo bedraagt de zelfstandigenaftrek niet € 6.670 zoals dat in 2021 het geval was, maar € 6.310 in 2022.

Om dat te compenseren zijn de arbeidskorting (€ 4.260) en algemene heffingskorting (€ 2.888) omhoog gegaan. Verder heb je dit jaar de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor scholing vanuit het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie).

 • Meer weten over de regelgeving voor ondernemers in 2022? In dit artikel lees je er meer over.

Wetswijzigingen 1 juli 2022

En per 1 juli 2022 verandert er ook weer het één en ander voor ondernemers. We zetten de belangrijkste nieuwe regels voor je op een rij.

Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

Heb jij als ondernemer of zzp’er regelmatig te maken met klanten of opdrachtgevers die te laat jouw factuur betalen? Dan word je blij van deze nieuwe regel. Vanaf 1 juli 2022 moeten grote bedrijven namelijk de rekeningen van kleine bedrijven sneller betalen. De wettelijk maximale betaaltermijn gaat omlaag. 

Grote bedrijven krijgen niet langer 60 dagen de tijd om facturen te betalen, maar slechts 30 dagen. Dat betekent dat jij eerder je geld ontvangt. En dat is natuurlijk altijd een goede zaak!

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Btw op energie naar 9%

Je hebt het vast al gemerkt: de gasprijzen zijn dit jaar enorm gestegen. Om de hogere kosten toch nog een beetje in te dammen, heeft de overheid besloten om de belasting op energie (denk aan aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) te verlagen.

Wat dat betekent voor jou als ondernemer? Je betaalt vanaf 1 juli 2022 niet langer 21% btw op energie, maar slechts 9%. Profiteer van deze (tijdelijke) meevaller, want de btw-verlaging op energieverbruik duurt in ieder geval tot en met 31 december 2022.

Afschermen bezoekadres Handelsregister

Dit punt is een doorn in het oog van veel zzp’ers die vanuit huis werken: het privé-adres wordt vermeld in het Handelsregister. Het vestigingsadres van de onderneming is namelijk hetzelfde als het adres waar de ondernemer woont en werkt. Voor bijvoorbeeld freelance journalisten is dit een vervelend probleem.

Vanaf 1 juli wordt het mogelijk om het bezoekadres af te schermen in het Handelsregister, maar alleen als er sprake is van een mogelijke dreiging.

Verbod op tabaksreclame in winkels

Heb jij als ondernemer een winkel? Dan verandert er mogelijk ook het één en ander voor je. De zogenaamde Tabaks- en rookwarenwet wijzigt per 1 juli 2022. Je mag niet langer reclame maken in je winkel voor onder andere tabaksproducten, e-sigaretten en e-liquids. En geen reclame betekent echt geen reclame. Dus ook aan de gevel en in de etalage mogen tabaksproducten niet in het zonnetje gezet worden.

Maar er zijn uitzonderingen: bepaalde speciaalzaken krijgen niet te maken met dit verbod en zijn vrijgesteld van deze nieuwe regelgeving. Dat gaat om:

 • Speciaalzaken die alleen rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen verkopen en bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geregistreerd zijn.
 • Bestaande kleine zaken met een jaaromzet van maximaal € 700.000 die meer dan 75% van hun jaaromzet uit tabaksproducten halen. En die zich voor 1 januari 2021 bij de NVWA hebben geregistreerd.

Belangrijke wetswijzigingen in de toekomst

Over twee belangrijke wetswijzigingen die op de planning staan, kunnen we helaas nog geen update geven. Zodra er meer over bekend is, hoor je dat natuurlijk in onze nieuwsbrief

 • Schijnzelfstandigheid: Er wordt gewerkt aan een alternatief voor de wet DBA. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van de samenwerking met zzp'ers vastleggen, waardoor je als zzp'er aantoont echt zelfstandige te zijn. Op dit moment wordt de pilot van de webmodule geanalyseerd en worden er alleen boetes gegeven als je kwaadwillend bent.
 • Verplichte AOV: Er komt een verplichting om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De manier waarop is nog onduidelijk, maar de verplichte AOV zal pas gelden vanaf (of na) 2024. Voor die tijd kun je natuurlijk zelf wel een AOV of alternatief regelen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meest gestelde vragen over wetswijzigingen 1 juli 2022

 • Wat is een wetswijziging?
  Een wetswijziging is in feite niks anders dan het veranderen van een bepaalde wet.
 • Welke wetswijzigingen voor ondernemers zijn er in 2022?
  In 2022 verandert er best veel op het gebied van wet- en regelgeving. De belangrijkste wetswijziging waar je als ondernemer en zzp’er het meest door geraakt wordt, is de verlaging van de zelfstandigenaftrek. Welke verandering wel voordeling voor je uitpakt: per 1 januari 2022 zijn de woonadressen van ondernemers afgeschermd in het Handelsregister.
 • Wat zijn de wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022?
  Vanaf 1 juli 2022 krijg je als ondernemer en zzp’er te maken met de volgende wetswijzigingen: je betaalt niet langer 21% maar 9% btw op energie, grote bedrijven moeten binnen 30 dagen facturen betalen in plaats van 60 dagen, er komt een verbod op tabaksreclame in winkels en het bezoekadres van ondernemers kan bij mogelijke dreiging afgeschermd worden.

 

Meer over juridisch

Meer over juridisch