marieke

ZZP'er ervaart toenemende concurrentie

ZZP'ers blijken in toenemende mate concurrentie te ervaren van collega-ZZP'ers. Ruim een derde (36%) van de ZZP'ers in ons land zegt te merken dat de concurrentie toeneemt in de eigen branche; in de vervoersector is dit zelfs 62%. 6% vindt juist dat de concurrentie afneemt en 37% houdt het erop dat er weinig verandert. Opmerkelijk is dat 14% geen idee heeft van de concurrentie. Dit blijkt uit onderzoek onder leden van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel

De meeste ZZP'ers (91%) zeggen aan hun opdrachten te komen via hun eigen netwerk. Voor 14% zijn bemiddelingsbureaus belangrijk en zo'n 17% werft met name middels advertenties en andere vormen van reclame. Een derde van de respondenten merkt naar eigen zeggen dat grote bedrijven via bemiddelingsbureaus inhuren.

Bouw
Het KvK-onderzoek wijst uit dat de helft van de bedrijven in Nederland in de afgelopen twaalf maanden ZZP'ers heeft ingehuurd. In de bouwsector was dat zelfs ruim tachtig procent van de bedrijven. Specifieke kennis en flexibiliteit zijn de belangrijkste reden voor inhuur, zo vindt circa een kwart van de opdrachtgevers. In de bouwsector is de belangrijkste reden de opvang van pieken en dalen in het productieproces. In deze sector wegen de lagere loonkosten van ZZP'ers overigens zwaarder dan bij opdrachtgevers in andere sectoren.

Starters
De groep startende ondernemers was de afgelopen jaren telkens groter. Alleen in het jaar 2009 was er een lichte daling van het aantal starters te zien, waarschijnlijk als gevolg van de in 2009 in volle hevigheid losgebarsten economische crisis. In 2010 lijkt de trend vooralsnog weer gekeerd en neemt het aantal starters weer toe. De meeste van deze startende ondernemers gaan als ZZP'er aan de slag.

Definitie
Een ZZP'er is volgens de definitie van de KvK een ondernemer met een eenmanszaak, die geen personeel in dienst heeft. Eind november 2010 telde het handelsregister officieel 774.000 zzp'ers. In november bezochten 23.000 oriënterende starters de landelijke startersdag van de KvK. Het ligt in de lijn der verwachting dat het aantal starters in 2010 met zo'n 10% zal toenemen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het panel
Het KvK Ondernemerspanel bestaat sinds 2009. Inmiddels telt het panel zo'n 7.000 leden, die op uitnodiging van de KvK zijn toegetreden. Leden van het panel krijgen per jaar 6 tot 10 uitnodigingen om deel te nemen aan online onderzoek, onder meer over actuele onderwerpen zoals wetswijzigingen, belastingen, aanpak en effecten van de economische crisis en overige ondernemersvraagstukken.

 

Gepubliceerd op:
17-12-2010

Wat vind je van dit artikel?

x5
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Juridisch

Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze pagina's vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer hiertegen kunt beschermen.

  1. Stel goede algemene voorwaarden op
  2. Onderzoek de mogelijkheden van merkbescherming
  3. Weet hoe jij je kunt wapenen tegen wanbetalers

Nu populair: juridisch en ondernemen gaat hand in hand met het opstellen van contracten.

Lees de tips in de checklist: hoe stel je een juridisch contract op?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.