heleen

Kerst en klantenbinding

Kerstkaarten of kerstpakket voor klanten? Of je nu een saleskanon bent of een timide acquisitie-vermijder: dit is hét moment voor klantenbinding. Verras je klanten in de feestmaand met een kaart, cadeau of event(je) dat hun band met je bedrijf versterkt. 

De feestmaand is een ideale periode om de band met je klanten aan te halen. Of je nu een saleskanjer bent of een timide acquisitie-vermijder: in december kan elke ondernemer op zijn of haar manier klanten vinden en binden.

Je kunt met een klein of groot budget toeslaan. De kosten zijn grotendeels aftrekbaar van de belasting. En dat is niet zo gek, want klantenbinding hoort echt bij het succesvol runnen van een bedrijf.

Kerstkaarten of Nieuwjaarswensen

Net als bij elke vorm van netwerken, gaat iets geven en luisteren boven iets vragen of vertellen. Stuur je kerst- of nieuwjaarskaarten? Kies dan als tekst ook liever een mooi bedankje voor de samenwerking of een tegoedbon voor een gratis advies, dan zo'n overzicht van wat je allemaal hebt bereikt dit jaar. Wil je toch echt ook even een update sturen? Focus dan op de inspirerend nieuws of inzichten waar de ontvanger ook echt iets aan heeft.

Belasting

De btw is volledig aftrekbaar en je kunt drukwerk en verzending ook opvoeren als zakelijke kosten bij de aangifte inkomstenbelasting. Deze vallen onder reclamekosten.

Stuur je een hele dure kaart of sluit je een cadeautje bij? Overleg dan met je boekhouder. Het kan zijn dat de kosten dan gedeeltelijk aftrekbaar zijn. 

Kerstpakket of -cadeau

Kies een cadeau dat het verhaal van jouw merk versterkt. Ben je veel bezig met MVO? Kies dan een duurzaam cadeau. Is luxe een belangrijke pijler? Zorg dan dat ook de verpakking en het drukwerk van je geschenk helemaal aansluit bij die uitstraling.

Belasting

Btw mag je alleen aftrekken als:

 • de ontvanger van het geschenk dit ook zou kunnen doen als hij of zij dit ook zou kunnen doen als ze het zelfs zouden kopen. Ofwel: is het iets dat valt onder logische zakelijke kosten voor de ontvanger (zoals een fietspomp voor een fietsenmaker), dan mag het. In het algemeen is dit natuurlijk niet zo. 
 • je in dit jaar in totaal voor minder dan € 227 aan relatiegeschenken hebt weggegeven.


Voor de inkomstenbelasting geldt:

 • was het meer dan € 4.500? Dan mag je 100% aftrekken
 • was het minder dan € 4.500? Dan mag dit bedrag niet volledig aftrekken. Voor 2017 geldt 80%, voor 2015 en 2016 73,5%.
 • was het ook reclame? Denk aan een borrel waar je ook een stand had om producten te verkopen of een event waar je ook reclame maakt? Dan kan het zijn dat dit valt onder reclame- of acquisitiekosten en die zijn wel volledig aftrekbaar. Overleg bij grote uitgaven altijd vooraf met je accountant of boekhouder.

Kerstborrel, nieuwjaarsreceptie, mini-event

Je kunt ook een borrel of feestelijke bijeenkomst organiseren. Heb je niet zo’n grote klantenkring of past een borrel niet bij je bedrijf? Je kunt ook een mini-event cadeau doen. Bijvoorbeeld een inspiratiesessie waarin je de trends in je vak bespreekt; een kijkje achter de schermen of andere leuke, informele bijeenkomst.

Belasting

Zie bij kerstpakket of -cadeau.

Bron: Belastingdienst

Bijgewerkt op: 28-11-2017

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

 1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
 2. Het schrijven van een ondernemingsplan
  Probeer het Business Model Canvas
 3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
 5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

 • Focus op je doel
 • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
 • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.