Ondernemen na je pensioen: dit zijn de regels - home

Ondernemen na je pensioen: dit zijn de regels

Wanneer je met pensioen gaat, ben je niet verplicht te stoppen met werken. Sterker: steeds meer pensioengerechtigden besluiten te gaan ondernemen of laten zich na hun pensioen als freelancer inhuren. Maar wat zijn de (fiscale) regels als je gaat ‘bijklussen’ naast je pensioen? En hoe pak je dit goed aan?

Aan de slag na je pensioen

Een gepensioneerde aardrijkskundeleraar die tijdelijk een zieke collega vervangt of een gepensioneerde eindredacteur die in de zomer twee weken bijspringt wegens vakantie van zijn opvolger. Waarom zou je jezelf als pensioengerechtigde niet verhuren als freelancer? Of een eigen bedrijf beginnen, omdat je daar nu eindelijk wél tijd voor hebt?  

Steeds meer mensen zijn ook na hun pensioengerechtigde leeftijd nog actief op de arbeidsmarkt. Het CBS signaleert de laatste jaren een stijging van werkende 65-plussers en van zzp'ers na de pensioenleeftijd.

Het CBS signaleert een stijging van werkende 65-plussers en van zzp'ers na de pensioenleeftijd.

Dit kan deels worden verklaard door een pensioengat of dat ondernemers hun bedrijf niet kunnen verkopen, maar het belangrijkste argument is dat deze mensen vooral nog niet willen stilzitten. 

Laat je inhuren als freelancer

Freelancen is meestal een gunstige optie, omdat je vaak je eigen tijd kunt indelen en vooral zelf bepaalt hoeveel werk je nog wilt doen. Een basisinkomen (AOW plus eventueel aanvullend pensioen) is immers al verzekerd, dus je bent veel minder afhankelijk van het inkomen dat door middel van arbeid wordt verdiend. 

Daarnaast is het voor werkgevers ook interessant om ouderen in te huren. Ze zijn flexibel, hebben meer tijd en veel ervaring. 

Dat is zeker het geval bij oud-werknemers. Een nieuwe freelancer moet wellicht eerst goed worden ingewerkt, de 'pensionado' zat een jaar geleden nog op de plek van zijn voorganger en weet precies wat nodig is om het werk te doen.  

Kabinetsbeleid voor langer doorwerken

Deze ontwikkeling is in lijn met het kabinetsbeleid dat langer doorwerken stimuleert en tegenwoordig ook deels faciliteert. Dit gebeurt uiteraard deels 'gedwongen', omdat de AOW-leeftijd is verhoogd, maar ook omdat anders de nodige kennis en ervaring verloren gaat van pensioengerechtigden die graag nog langer willen werken, maar dit - om wat voor reden dan ook - niet doen. 

Inmiddels zijn daar de nodige politieke maatregelen voor genomen – al hebben die voornamelijk betrekking op het doorwerken van AOW-gerechtigden in dienstverband. 

Zo hoeven werkgevers bij ziekte de gepensioneerde werknemer niet de gebruikelijke twee jaar door te betalen, maar slechts dertien weken. Dit komt doordat AOW’ers geen recht hebben op de WIA. 

Verder is een werkgever niet verplicht in te gaan op verzoeken van een AOW'er om het aantal te werken uren uit te breiden, zodat het niet ten koste kan gaan van andere werknemers. Zij hebben immers AOW-inkomsten en zijn niet volledig afhankelijk voor hun levensonderhoud van het loon dat zij verdienen uit hun werk. 

Ondernemen is niet leeftijdsgebonden

Gepensioneerden willen graag flexibiliteit en zijn meestal niet op zoek naar een volledige baan, omdat ze al (deels) een inkomen hebben. En waarom zou je ook niet doorwerken, mits je fit genoeg bent en het ook leuk vindt? Ondernemen is namelijk niet leeftijdgebonden. Niemand is te oud om te ondernemen, voor jezelf beginnen kan dus ook als je al met pensioen bent. 

Er bestaat geen officiële einddatum om te stoppen met werken, dus in dat opzicht is er geen enkel beletsel.

Er bestaat geen officiële einddatum om te stoppen met werken, dus in dat opzicht is er geen enkel beletsel. Je hoeft niet meer fulltime te werken om genoeg inkomsten te hebben (zie hieronder bij het hoofdstuk inkomsten) – je hebt immers al een AOW-uitkering en mogelijk ook een aanvullend pensioen. Je werkt dus voornamelijk nog omdat je het leuk vindt. 

Verzilver je toegevoegde waarde

Een ingenieur met specialistische kennis gaat met pensioen, maar werkt door op een parttimecontract of wordt nog incidenteel op freelancebasis ingehuurd.

In de meeste gevallen gebeurt dit bij de voormalige werkgever. Of wellicht zelfs wel door een concurrent die nu ook eindelijk kan beschikken over deze specifieke knowhow. 

Dankzij jouw jarenlange ervaring heb je een uitgebreid netwerk opgebouwd, waar je als gepensioneerde juist nog de vruchten van kunt plukken.

Je hebt een bepaalde toegevoegde waarde en – als je daar nog behoefte aan hebt – is dit de tijd om die te verzilveren.

Opdrachtgevers zijn voor urgente, kortlopende opdrachten altijd op zoek naar een specialist die direct inzetbaar is, niet ingewerkt hoeft te worden en het klappen van de zweep kent. 

Pensioengerechtigden lopen minder risico

Sommige starters twijfelen nog weleens over het opzetten van een bedrijf vanwege de financiële risico's. In loondienst zijn ze verzekerd van een vast inkomen, waarmee vaste lasten als een hypotheek betaald kunnen worden. 

Een gepensioneerde zzp'er heeft altijd een basisinkomen – de AOW-uitkering plus eventueel aanvullend pensioen.

Ondernemen is natuurlijk ook deels risico nemen en dat moet je maar net durven. Daar hoeft een gepensioneerde zzp'er niet voor te vrezen. Die heeft altijd een basisinkomen – de AOW-uitkering plus eventueel aanvullend pensioen. Alles wat je als zzp'er verdient, kun je als extra inkomen beschouwen. 

Basisinkomen door AOW en aanvullend pensioen

Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, heb je recht op een AOW-uitkering. Of je nu in loondienst werkte, al actief was als zzp'er of jarenlang een uitkering ontving - iedere Nederlander krijgt deze basisuitkering. Het maakt verder ook niet uit of en hoeveel je daarnaast bijverdient: de AOW-uitkering is een vaststaand brutobedrag. 

Als je gedurende je werkzame leven in loondienst was, heb je normaal gesproken een aanvullend pensioen opgebouwd. Samen met de AOW is dit doorgaans een inkomen waar je prima van kunt rondkomen. Alles wat je hierbij nog op freelancebasis verdient is dan een mooi extraatje. 

Let wel op dat je door deze extra inkomsten in een hoger belastingtarief terecht kunt komen en dat je dus meer belasting over je inkomen gaat betalen. Check daarvoor de website van de Belastingdienst of overleg dit met een boekhouder.

Mocht je hiervoor al jarenlang als zzp'er hebben gewerkt, heb je al dan niet zelf pensioen opgebouwd. Beschik je niet over een aanvullend pensioen? Dan kun je de zzp-inkomsten gebruiken om van je oude dag te genieten.   

Maak een plan

Ook al ben je met pensioen en ontvang je AOW: als zelfstandig ondernemer dien je aan alle regels voor ondernemers te voldoen. Wat vooral belangrijk is om, voordat je aan dit ondernemersavontuur begint, al je plannen op te schrijven. 

Wees eerlijk naar jezelf en stel reële verwachtingen. Beschrijf de voor- en nadelen van het ondernemen in een plan. Bedenk wat je wilt gaan doen: je incidenteel laten inhuren als freelancer of nog proberen een gat in de markt te vinden? Heb je nog zin om acquisitie te plegen of hoop je dat opdrachten vanzelf komen aanwaaien?

Pensioen ontvangen en ondernemen

Ontvang je pensioen en ben je de AOW-leeftijd gepasseerd? Dan mag je onbeperkt bijverdienen als zelfstandige. Zit je nog onder de AOW-leeftijd, maar ontvang je vervroegd pensioen? Dan is de kans groot dat je meer belasting moet betalen. Controleer dit bij je pensioenfonds en de Belastingdienst.

Belastingregels ondernemen na je pensioen

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je in aanmerking komen voor voordelen als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Deze zijn in 2020 vastgelegd op respectievelijk € 7.030 en € 2.123.

Heb je op 1 januari van een bepaald jaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan krijg je van deze aftrekken de helft.

Bijgewerkt op: 05-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

x72
x13

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp'er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Starten zzp'er met zaak
Starten zzp'er met zaak

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.