Klik op de link en ga direct naar een onderdeel uit het artikel:
- Basisinkomen door AOW en aanvullend pensioen
- Ondernemen na je pensioen? Bespreek het met je boekhouder
- Pensioengerechtigden lopen minder risico
- Laat je inhuren als freelancer na je pensioen
Ondernemen na je pensioen
Waarom zou je jezelf als pensioengerechtigde niet verhuren als freelancer? Of een eigen bedrijf beginnen, omdat je daar nu eindelijk wél tijd voor hebt? Steeds meer mensen zijn ook na hun pensioengerechtigde leeftijd nog actief op de arbeidsmarkt.
Voorbeelden van manieren om te ondernemen na je pensioen zijn:
- Een eigen (online) winkel met hobbyspullen openen
- Als gepensioneerde aardrijkskundeleraar tijdelijk een zieke collega vervangen
- Je liefde voor wijn in de praktijk brengen en wijnhandelaar worden
- Een gepensioneerde eindredacteur die in de zomer twee weken bijspringt wegens vakantie van haar opvolger
Steeds meer werkende 65-plussers
Het aantal ondernemers van 65 jaar en ouder, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KVK), is tussen 2018 en 2023 met ruim 58.000 gestegen naar 193.000. De meest opvallende groei is te zien bij de 75-plussers, met een toename van maar liefst 108%.
Dit betekent dat in 2023 ongeveer 11% van alle zelfstandigen de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, terwijl dit in 2016 nog slechts 6,5% was. De arbeidsgroep van zelfstandige professionals vertoont daarmee een duidelijke vergrijzingstrend.
Ondernemen is níet leeftijdsgebonden
Waarom zou je ook niet doorwerken als je fit genoeg bent en het ook leuk vindt? Niemand is te oud om te ondernemen, voor jezelf beginnen kan dus ook als je al met pensioen bent.
Als ondernemer heb je de nodige flexibiliteit. Omdat je vaak al een inkomen hebt, kun je ervoor kiezen om alleen nog te doen wat je echt leuk vindt.
1. Basisinkomen door AOW en aanvullend pensioen
Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, heb je recht op een AOW-uitkering. Of je nu in loondienst werkte, al actief was als zzp'er of jarenlang een uitkering ontving: iedere Nederlander krijgt deze basisuitkering.
Als je gedurende je werkzame leven in loondienst was, heb je meestal een aanvullend pensioen opgebouwd. Samen met de AOW is dit doorgaans een inkomen waar je prima van kunt rondkomen. Maar wil je meer financiële ruimte of simpelweg een extraatje verdienen vanuit je hobby, dan is ondernemen natuurlijk een uitstekende optie.
Ondernemen óf inkomsten uit overig werk?
Je hoeft natuurlijk niet meteen te beslissen om fulltime te ondernemen. Je kunt ook facturen sturen zonder BTW en dat geld aangeven bij de Belastingdienst. Dit heet dan 'inkomen uit overige werkzaamheden'.
2. Ondernemen na je pensioen? Bespreek je het met je boekhouder
Ontvang je pensioen en ben je de AOW-leeftijd gepasseerd? Dan mag je onbeperkt bijverdienen als zelfstandige. Zit je nog onder de AOW-leeftijd, maar ontvang je vervroegd pensioen? Dan is de kans groot dat je meer belasting moet betalen.
Controleer dit bij je pensioenfonds en de Belastingdienst. Alles wat je hierbij nog op freelancebasis of als ondernemer na je pensioen verdient is dan een mooi extraatje.
Door extra inkomsten kun je in een hoger belastingtarief terecht komen, waardoor je meer belasting over je inkomen gaat betalen. Check daarvoor de website van de Belastingdienst of overleg dit met een boekhouder.
Als je hiervoor al jarenlang als zzp'er hebt gewerkt, dan heb je wellicht niet zelf extra pensioen opgebouwd. Beschik je niet over een aanvullend pensioen? Dan kun je de zzp-inkomsten gebruiken om van je oude dag te genieten.
Aftrekposten bij ondernemen na je pensioen
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je in aanmerking komen voor voordelen als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Heb je op 1 januari van een bepaald jaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan gelden voor beide aftrekken de helft van deze bedragen.
- Bekijk de actuele bedragen van de zelfstandigen- en startersaftrek.
3. Pensioengerechtigden lopen minder risico
Sommige starters twijfelen nog weleens over het opzetten van een bedrijf vanwege de financiële risico's. In loondienst zijn ze verzekerd van een vast inkomen, waarmee vaste lasten als een hypotheek betaald kunnen worden.
Een gepensioneerde zzp'er heeft altijd een basisinkomen – de AOW-uitkering plus eventueel aanvullend pensioen.
Ondernemen is natuurlijk ook deels risico nemen, dat moet je maar net durven. Daar hoeft je als gepensioneerde minder voor te vrezen. Alles wat je als ondernemer na je pensioen verdient, kun je als extra inkomen beschouwen.
4. Laat je inhuren als freelancer na je pensioen
Freelancen kan een gunstige optie zijn, omdat je vaak je eigen tijd kunt indelen en vooral zelf bepaalt hoeveel werk je nog wilt doen. Een basisinkomen (AOW plus eventueel aanvullend pensioen) is tenslotte al verzekerd.
Je bent veel minder afhankelijk van het inkomen dat door middel van arbeid wordt verdiend. Daarnaast is het voor werkgevers ook interessant om ouderen in te huren. Ze zijn flexibel, hebben meer tijd en veel ervaring.
Verzilver je toegevoegde waarde
Dankzij jouw jarenlange ervaring heb je een uitgebreid netwerk opgebouwd, waar je als gepensioneerde juist nog de vruchten van kunt plukken. Je hebt een bepaalde toegevoegde waarde en – als je daar nog behoefte aan hebt – is dit de tijd om die te verzilveren.
Opdrachtgevers zijn voor urgente, kortlopende opdrachten altijd op zoek naar een specialist die direct inzetbaar is, niet ingewerkt hoeft te worden en het klappen van de zweep kent.
Maak een plan voordat je gaat ondernemen na je pensioen
Ook al ben je met pensioen en ontvang je AOW: als zelfstandig ondernemer dien je aan alle regels voor ondernemers te voldoen. Zorg er daarom voor dat je van tevoren een ondernemingsplan schrijft.
Wees eerlijk naar jezelf en stel reële verwachtingen. Bedenk wat je wilt gaan doen: je incidenteel laten inhuren als freelancer of nog proberen een gat in de markt te vinden? Hoe kom je straks aan opdrachten of klanten?
- Neem dit stappenplan goed door om een eigen zaak te beginnen
- Download een gratis voorbeeld van een ondernemingsplan
Veelgestelde vragen over ondernemen na je pensioen
- Ondernemen na je pensioen: waar moet je op letten? Als je wilt ondernemen nadat je met pensioen bent gegaan, zijn er een aantal zaken om in de gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan hoe je straks je belastingzaken gaat regelen. Lees hier alles over ondernemen na je pensioen.
- Mag je onbeperkt bijverdienen naast je AOV als je wilt ondernemen na je pensioen? Jazeker, er is geen limiet aan hoeveel je mag bijverdienen als ondernemer na je pensioen. Houd er wel rekening mee dat je als ondernemer belastingaangifte zult gaan doen. Dat werkt anders dan in loondienst.
- Kun je freelancer worden na je pensioen? Ja, je kunt freelancer worden na je pensioen. Met jouw ervaring en expertise ben je zelfs bijzonder interessant voor bedrijven. Ontdek hoe je aan klanten komt als zzp'er.