Ondernemingsplan voorbeelden: gratis downloaden

Bijgewerkt op 08 mei 2023
10 min  leestijd
20.984
heleen
Auteur: heleen
Image
ondernemingsplan voorbeelden

Wil jij een ondernemingsplan schrijven? Dan kun je vast wel wat hulp gebruiken. We hebben handige ondernemingsplan templates voor je gemaakt. Je kunt de voorbeelden gratis downloaden als PDF.

Wij helpen je graag op weg met jouw ondernemingsplan:

 1. Gratis ondernemingsplan voorbeelden voor jouw branche
 2. Invulmodel ondernemingsplan
 3. Wat staat er in een ondernemingsplan?
 4. Wat is je doel? Maak een routekaart naar succes

1. Ondernemingsplan voorbeelden: gratis voorbeeldplannen

Met het schrijven van een ondernemingsplan maak je een goede start als ondernemer. Hiermee breng je concreet de concurrentie, kansen en potentiële klanten van jouw bedrijf in kaart. Het businessplan kan beslissend zijn bij een financieringsaanvraag. 

Vast staat dat een ondernemingsplan onmisbaar is als je:

 • Een investering nodig hebt. 
 • Nog niet weet hoe je aan klanten wilt komen.
 • Je missie nog niet helder is.

Hoe ziet een goed plan er in de praktijk uit? Welke cijfers en prognoses neem je op voor jouw branche? Je hoeft het wiel gelukkig niet opnieuw uit te vinden. 

Ondernemingsplan voorbeelden voor jouw branche

Download gratis de volgende voorbeeldplannen (PDF-bestand) per branche:

Image
ondernemingsplan voorbeeld zzp

Word je zzp'er of interimmer en kun je wel een goed voorbeeld voor je ondernemingsplan gebruiken?

Download dan het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor zzp'ers

Dit (fictieve) plan is van Harrie Frederiks. Hij is consultant duurzaam inkopen en werkt op basis van uurtje-factuurtje met zijn zelfstandig adviesbureau. Daarnaast wil hij een softwareproduct op abonnementsbasis verkopen.

Image
ondernemingsplan zakelijke dienstverlening

Ga jij een bedrijf beginnen in de zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld als adviesbureau, reclamebureau of makelaar? Dan helpt een ondernemingsplan jou op weg bij het maken van een sterke start voor je onderneming. Zeker als je externe financiering nodig hebt.

Dit (fictieve) plan is van Jeanine en Britt die een contentbureau gaan starten. Zij richten zich met hun contentproductiebureau op mkb-ondernemers die het creëren van content voor hun website en social media willen uitbesteden. Download nu dit voorbeeld ondernemingsplan zakelijke dienstverlening.

Image
ondernemingsplan voorbeeld schoonheidssalon

Van het opzetten van een pedicurepraktijk tot een schoonheidsspecialist die voor zichzelf gaat beginnen: een goede start als ondernemer begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Download daarom het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor schoonheidssalon.

Dit plan is van Claudia de Vries, zij heeft een eigen schoonheids- en massagesalon. Daarnaast wil ze graag massagecursussen gaan geven. Ze heeft daarvoor externe financiering nodig om haar praktijk te kunnen verbouwen.

Image
ondernemingsplan voorbeeld detailhandel

Wil je een winkel of webshop starten? Dan doe je er goed aan om je plannen goed uit te werken, er is namelijk veel concurrentie in de retail sector. Een ondernemingsplan helpt je om alles inzichtelijk te maken en jouw onderscheidende vermogen te bepalen.

Dit plan is van Annemarie Bellaart, zij wil een kledingwinkel (fysiek én webshop) beginnen voor vrouwen van generatie Y. Ze heeft externe financiering nodig voor haar start. Download nu direct het gratis voorbeeld ondernemersplan voor detailhandel

Image
ondernemingsplan voorbeeld bouw

Een succesvolle start van je bouwbedrijf begint met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Of je nou gaat beginnen als aannemer, stukadoor, bouwkundig specialist of timmerman, een ondernemingsplan helpt je om een vliegende start te maken.

In dit voorbeeldplan lees je alles over de (fictieve) start van de bouwonderneming van zzp’er Jeroen Timmers. Hij heeft een eigen klusbus en richt zich specifiek op de oudere inwoners van een Eindhovense wijk. Download direct het voorbeeld ondernemersplan bouw.

Image
ondernemingsplan voorbeeld horeca

Een eigen café, restaurant of toch een kroeg! Wil jij je droom waarmaken en een bedrijf beginnen in de horeca? Dan kun je eigenlijk niet zonder een ondernemingsplan. Download daarom het gratis voorbeeld ondernemingsplan voor horeca.

Dit plan is van Pepijn Geurts, hij begint een koffiebar in Rotterdam. Later wil hij ook workshops en proefsessies organiseren. Hij heeft ook financiering nodig en dat geld wil hij op verschillende manieren bij elkaar krijgen.

Image
ondernemingsplan voorbeeld zorg

Een bedrijf starten in de zorg kan op verschillende manieren. Zo kun je starten als zelfstandige in de thuiszorg, een thuiszorgcoöperatie oprichten, of actief zijn als zelfstandig kraamverzorgster, medisch specialist of mondhygiënist. Sterk starten met je zorgonderneming begint met het schrijven van een goed ondernemingsplan.

Dit (fictieve) voorbeeldplan is van Ingrid Wentink. Zij start een thuiszorgcoöperatie en richt zich op het samenbrengen van vraag en aanbod van thuiszorg. Download nu het voorbeeld ondernemingsplan zorg voor een vliegende start. 

2. Invulmodel ondernemingsplan

Wil je direct aan de slag met je plan? Gebruik dan een template. Door dit invulmodel te gebruiken, weet je zeker dat je straks niets mist.

Image
ondernemingsplan voorbeeld

Het gratis voorbeeld ondernemingsplan kun je kosteloos downloaden op de website van de Rabobank.

Download hier een gratis invulmodel voor je ondernemingsplan.

Welke onderdelen vind je in de ondernemingsplan voorbeelden? Dat lees je in deze opsomming:

Hoofdstuk 1: samenvatting

Hier laat je zien dat je de doelstellingen helder voor ogen hebt en dat je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden.

Hoofdstuk 2: de ondernemer

In dit hoofdstuk ga je in op de man of vrouw achter het bedrijf. Wie ben jij als persoon en wat zijn je ambities?

Hoofdstuk 3: de onderneming

Dit hoofdstuk gaat uitgebreid in op de bedrijfsplannen én maakt melding van relevante ontwikkelingen in jouw branche.

Hoofdstuk 4: de markt

Dit onderdeel van het plan gaat in op marktontwikkelingen. Heeft jouw product of dienst potentie om de (lokale) markt te veroveren?

Hoofdstuk 5: marketingplan

Dit deel gaat over het in de markt zetten van je product of dienst. Met de marketingmix vertaal je jouw plannen naar een praktische aanpak.

Hoofdstuk 6: financieel plan

Hier breng je jouw financiële situatie in kaart. Dit hoofdstuk moet volledig zijn en concrete toelichtingen bevatten van de verschillende begrotingen.

Hoofdstuk 7: algemene en juridische zaken

Als toekomstig ondernemer moet je ook aantonen dat je hebt nagedacht over
algemene juridische zaken die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming.

Heb je voor jouw startende onderneming echt wel een ondernemingsplan nodig? Als je je dit afvraagt, lees dan zeker dit artikel eens. Hierin lees je de voor- en nadelen van een businessplan.

3. Wat staat er in een ondernemingsplan?

In je ondernemingsplan geef je dus in elk geval antwoord op de volgende vragen:

4. Wat is je doel?

Je ondernemingsplan maak je voor je bedrijf, niet voor de bank of een investeerder. Wat is je doel? Hoe kom je daar? Door het maken van een gedegen plan voor je bedrijf, ga je gestructureerd van start en vergroot je de kans op succes.

Neem even de tijd en maak een routekaart naar succes. Dit zorgt voor focus en het helpt het je om daarna een beter, overtuigender ondernemingsplan te schrijven. 

Wil je met je ondernemingsplan een investeerder overtuigen? In dit artikel vind je tips voor het scoren bij investeerders met je businessplan.

Tip: een ondernemingsplan is niet alleen voor grote bedrijven. Ook voor een eenmanszaak is dit plan belangrijk.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen
 

Veelgestelde vragen ondernemingsplan voorbeelden

 • Wat moet er in mijn ondernemingsplan staan?
  In je ondernemingsplan beschrijf je jezelf als ondernemer, je bedrijfsplannen, de markt, je marketingplan, je financiële plan en algemene en juridische zaken als voor welke rechtsvorm je kiest. Gebruik onze handige ondernemingsplan voorbeelden om zeker te weten dat jouw ondernemingsplan alle belangrijke onderdelen bevat.
 • Waar vind ik ondernemingsplan voorbeelden?
  Wil je direct aan de slag met je ondernemingsplan? Gebruik dan een ondernemingsplan voorbeeld. Door dit gratis te downloaden invulmodel te gebruiken als voorbeeld, weet je zeker dat je straks niets mist. Er is een algemeen ondernemingsplan template en er zijn voorbeeldplannen per branche beschikbaar.
 • Waar vind ik ondernemingsplan voorbeelden voor mijn branche?
  Naast een algemeen ondernemingsplan template, bieden we ook handige ondernemingsplan voorbeelden aan per branche. Iedere branche vereist namelijk weer andere branche-specifieke informatie. Download gratis de ondernemingsplan voorbeelden voor de branches bouw, zorg, zakelijke dienstverlening, horeca, zzp, detailhandel en schoonheidssalon.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten