Open source software populair bij bedrijven

2 min  leestijd
0
Image

Bedrijven maken meer en meer gebruik van zogeheten open source software. Een onderzoek van bureau Gartner onder 547 IT-verantwoordelijken bij bedrijven in 11 landen laat zien dat het gebruik van open source software niet alleen algemener wordt, maar ook een steeds centralere rol speelt in de IT-strategie van bedrijven.

Met open source software wordt software bedoeld waarvan de broncode en bepaalde andere rechten, die normaal alleen voor licentiehouders beschikbaar zijn, worden vrijgegeven. Dit geeft gebruikers de kans om de software te bestuderen en indien gewenst ook te verbeteren. De ontwikkeling van deze software gebeurt zo op publiekelijke en gemeenschappelijke wijze.

Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagde IT-verantwoordelijken blijkt in de eigen organisatie gebruik te maken van open source software. Binnen anderhalf jaar zal naar verwachting gemiddeld 30 procent van alle gebruikte software open source zijn. Vijf jaar geleden was dat nog maar 10 procent. Ook het aantal bedrijven dat open source gebruikt, zal in de nabije toekomst stijgen. 21 procent van de ondervraagden die nog geen open source in huis hebben, zegt zich te beraden op de voordelen.

Bedrijven zijn vooral geïnteresseerd in de kortere ontwikkeltijden, het innovatieve karakter en de kostenbesparingen die open source software met zich meebrengt.
 

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten