marieke

Oudere starters verdienen meer kansen

Werklozen tussen de 55 en 65 jaar moeten langer de kans krijgen om met behoud van uitkering een bedrijf te starten. Dat is althans de mening van CDA-Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen. Nu nog mogen de oudere starters zes maanden proberen hun eigen onderneming van de grond te krijgen, maar dat zouden er volgens Ten Hoopen twaalf moeten worden.

Volgens het Tweede Kamerlid vindt slechts 3 procent van de werklozen in die leeftijdsgroep nog een baan. Van de oudere werklozen geeft 17 procent aan wel een eigen bedrijf te willen beginnen.

Ten Hoopen is blij met deze ondernemingslust, maar vindt dat mensen dan wel voldoende tijd moeten krijgen om te slagen. "Vaak hebben kleine bedrijven een jaar nodig om op gang te komen en winst te maken." Een experiment hiermee in Tilburg kan wat de CDA'er betreft landelijk doorgevoerd worden. De gemeenten kunnen de doorbetaling zien als een investering voor de lange termijn, vindt hij. Bij succes kan de betrokkene een deel van het geld later terugbetalen aan de gemeente.

Wilt u meer weten over starten vanuit de ww, kijk dan hier.

Gepubliceerd op:
26-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

De Belastingdienst houdt sinds oktober 2019 scherper toezicht op de wet DBA. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst de wet handhaven bij opdrachtgevers. Bedrijven en zzp'ers krijgen bij overtreding van de wet dan eerst een waarschuwing. Daarna kan er een boete of naheffing voor de opdrachtgever volgen.

Schijnzelfstandigheid
Schijnzelfstandigheid

Het kabinet wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat die webmodule vanaf 2021 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.

Opdrachtgeversverklaring
Opdrachtgeversverklaring

Bedrijf starten

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij meer komt kijken dan je denkt. Wil je gaan beginnen in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, zorg of een andere sector? Dan vind je op IkGaStarten nuttige informatie en tips om goed van start te gaan. Enkele belangrijke stappen zijn:

  1. De laatste ontwikkelingen checken in jouw branche
  2. Het schrijven van een ondernemingsplan
    Probeer het Business Model Canvas
  3. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  4. Uitzoeken wat voor ondernemer je bent voor de belasting​
  5. Goed je administratie regelen? Overweeg het openen van een zakelijke rekening

Lees alle stappen in het artikel: zo begin je een eigen zaak.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.