Parttime ondernemen als starter? Dit moet je weten

Bijgewerkt op 13 november 2022
9 min  leestijd
0
Image
Starten vanuit loondienst in 7 stappen

Parttime ondernemen naast je baan of studie is steeds populairder. Daar komt wel wat bij kijken. Zo kun je het aanpakken. 

 1. Wat is parttime ondernemen?
 2. Parttime ondernemen en je werkgever
 3. Wat zijn de voor- en nadelen van parttime ondernemen?
 4. Parttime ondernemen en de Belastingdienst
 5. Verzekeringen afsluiten als parttime ondernemer

Niet iedereen durft of wil de stap naar het fulltime ondernemerschap in één keer te maken. Het komt steeds vaker voor dat mensen een bedrijf starten vanuit een baan. Je bent dan immers verzekerd van een stabiel inkomen waarmee je je vaste lasten kunt betalen.

Zie je kansen om naast je baan een onderneming te starten, dan kun je de stap zeker wagen. Je beperkt het financiële risico en je kunt in de vrije uren rustig werken aan je start. 

1. Wat is parttime ondernemen?

Als parttime ondernemer start je een onderneming naast je baan in loondienst. Je blijft dus gewoon werken voor je baas (soms zelfs fulltime), terwijl je een groot deel van je vrije uren besteedt aan je eigen bedrijf, bijvoorbeeld als zzp'er naast loondienst.

De voornaamste reden om op parttime basis te starten met ondernemen, is het behoud van een baan en de financiële zekerheid die daar bij hoort.

Checklist bedrijf starten naast vaste baan

Als parttime ondernemer heb je dezelfde stappen te zetten als andere ondernemers:

2. Parttime ondernemen en je werkgever

Verder moet je je werkgever informeren over je plannen. Dat hoeft niet per se meteen, maar het is wel verstandig. Als je een goede relatie met je baas wilt houden, is het niet slim hiermee te wachten tot je ingeschreven staat bij de KvK.

Controleer wel eerst je arbeidscontract voordat je vanuit je baan start als parttime ondernemer. In verschillende branches is een relatie- of concurrentiebeding normaal. Dat betekent dat je niet mág concurreren met het bedrijf waar je nu een contract hebt. In dit geval zul je moeten kiezen tussen:

 • Ontslag nemen en een bedrijf starten
 • Je baan behouden en niet parttime ondernemen

Ander soort bedrijf starten

Het kan zijn dat je een bedrijf start in iets heel anders dan wat je in vaste dienst doet. In dat geval zal er niet snel sprake zijn van concurrentie. Denk aan een controller die samen met zijn vrouw een webshop in babykleren wil starten. Daar zal je werkgever waarschijnlijk geen probleem mee hebben. 
Uiteraard mogen je werkzaamheden er niet onder lijden. Bedenk dus vooraf goed of de belangen van je onderneming en je baan gaan botsen.

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

3. Wat zijn de voor- en nadelen van parttime ondernemen?

Voordelen parttime ondernemen

Een groot voordeel van parttime ondernemen is dat je doorgaans minder financieel risico loopt. Je houdt immers een regelmatig inkomen. Als je gedurende een bepaalde periode minder of zelfs helemaal geen inkomsten hebt - bij een startup echt niet ongebruikelijk - heb je als hybride starter nog steeds een inkomen.

Een financieel vangnet vermindert ook de druk om snel succesvol te moeten zijn met je bedrijf en je kunt zo rustig bouwen aan je parttime onderneming.

Je begint de onderneming omdat je kansen ziet, maar vaak ook vanuit je liefde voor iets. De meeste starters die van hun hobby hun bedrijf maken doen dit in het begin naast hun vaste baan.

Nadelen eigen bedrijf starten naast baan

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo moet je bijvoorbeeld altijd rekening houden met je werkgever. Als je baas je plannen niet ziet zitten, bijvoorbeeld omdat je een bedrijf wilt opzetten in een vergelijkbare sector, is parttime ondernemen vaak geen optie meer.

Je zult dan óf ontslag moeten nemen, óf een tijd je droom moeten uitstellen.

Het feit dat je werkgever steeds met een schuin oog over jouw schouder meekijkt, kan ook verlammend werken.

Je bent ook niet altijd bereikbaar voor klanten of investeerders. Dit zal je grotendeels buiten je 'vaste' werkuren moeten zien in te plannen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen minder in loondienst te gaan werken. Zo heb je meer tijd voor je eigen bedrijf.

Een ander nadeel is dat maar weinig tijd hebt naast je werk. Overbelasting ligt dan op de loer. Het is voor hybride ondernemers extra van belang om structuur aan te brengen, prioriteiten te stellen en vooral je uren goed in te delen. Het kan zijn dat je in je vaste baan moet overwerken – wat kan gebeuren – en je onderneming naar de avonduren of het weekend opschuift. Voor het combineren van je baan, bedrijf en privéleven is structuur en timemanagement een must.


Maak een planning

Communiceer je bereikbaarheid goed met je klanten en maak wekelijks een strakke planning om zo efficiënt mogelijk te werken. Je wilt voorkomen dat je én je vaste baan én je onderneming niet genoeg aandacht geeft.

Het is voor niemand goed als alles constant door elkaar loopt. Als dat onvermijdelijk blijkt, kun je beter een keuze maken. Ga je door als fulltime ondernemer of blijf je in loondienst?

4. Parttime ondernemen en de Belastingdienst

'Parttime ondernemen' bestaat niet voor de Belastingdienst. Je bent in hun ogen ondernemer voor de inkomstenbelasting of hebt een 'inkomen uit overig werk'.

Word je beschouwd als ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Alleen als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je recht op het bekendste fiscale voordeel: de zelfstandigen- en startersaftrek. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Voor de zelfstandigenaftrek mag je in 2022 een bedrag van € 6.310 aftrekken. De startersaftrek bedraagt € 2.123. 

Klei­ne­on­der­ne­mers­re­ge­ling (KOR)

Als je weinig omzet draait, dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je minder of soms zelfs helemaal geen btw af te dragen. Heb je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je gebruikmaken van de KOR.

Het urencriterium: 1.225 uur aan je onderneming besteden

De Belastingdienst heeft een grens opgesteld voor het minimum aantal uren dat een ondernemer aan zijn bedrijf moet besteden om voor fiscale aftrekposten in aanmerking te komen. Het urencriterium is vastgesteld op 1.225 uur per kalenderjaar.

Er zit nog een belangrijke tweede voorwaarde aan het urencriterium vast: naast de 1.225 uur moet je ook meer dan 50% van je tijd besteden aan de onderneming.

Onderschat het urencriterium niet, want als je op jaarbasis vier weken vakantie erbij denkt, komt het neer op zo'n 25 uur per week die je in je bedrijf moet stoppen. De fiscus kijkt overigens niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid, maar telt bijvoorbeeld ook reistijd, studietijd, acquisitie en tijd die je kwijt bent met administratie mee.

Houd je uren goed bij

Als parttimer is het daarom aan te raden om een goede urenregistratie bij te houden. Zeker ook omdat je een deel van de week in loondienst werkt en daarnaast waarschijnlijk iedere dag wel een paar uur aan je bedrijf besteedt.

Als je het aantal gewerkte uren achteraf moet reconstrueren omdat de Belastingdienst een verantwoording van jouw uren wil zien, zal dit moeilijker te bewijzen zijn.

Parttime ondernemen: status modelovereenkomst

Als parttime ondernemer vanuit je baan werk je vaak in eerste instantie als freelancer. Het kan daarom zijn dat je voor jouw parttime werkaamheden als ondernemer straks moet gaan werken volgens het nieuwe fiscale systeem van modelovereenkomsten.

Met het zogenoemde zzp-modelcontract, de opvolger van de VAR-verklaring, hoopte de Belastingdienst een concreter oordeel te kunnen vellen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en -nemers. 

Opdrachtgeversverklaring vervangt Wet DBA

Maar de invoering van de modelovereenkomsten zorgde in 2016 voor veel verwarring onder zowel zzp'ers als opdrachtgevers. De handhaving van deze wet DBA is vervolgens meerdere keren uitgesteld en inmiddels is duidelijk geworden dat de wet DBA wordt geschrapt.

In de toekomst moet er een nieuwe wet komen voor zzp'ers: de opdrachtgeversverklaring. Dit wordt een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp'er vastleggen. De webmodule voor zzp'ers moet de Wet DBA gaan vervangen.

Het is nog onduidelijk wanneer de webmodule precies ingevoerd wordt. Dat betekent dat de Belastingdienst tot die tijd niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.

5. Verzekeringen afsluiten als parttime ondernemer

In je privéleven heb je een aantal particuliere verzekeringen afgesloten, zoals de verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA) en wellicht nog een rechtsbijstands- en inboedelverzekering. Als je in loondienst werkt, ben je ook automatisch via je werkgever verzekerd, bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid en ongevallen. 

Wie een onderneming start vanuit een baan moet dus ook bedrijfsverzekeringen afsluiten. Heb je een webshop en sla je een voorraad babykleding op zolder op? Dan moet je je hier apart voor verzekeren. Zakelijke bedrijfsmiddelen die je thuis gebruikt zijn ook niet automatisch meeverzekerd.

In veel gevallen heb je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Geef je bijvoorbeeld verkeerd juridisch advies, dan kun je door een externe partij aansprakelijk worden gesteld. De kosten voor zakelijke verzekeringen zijn fiscaal aftrekbaar voor alle ondernemers.

Pensioen voor ondernemers

Verder is het van belang om goed na te denken over de pensioenmogelijkheden. Omdat je minder vaak in loondienst werkt, bouw je ook minder pensioen op. Als je later niet alleen van je AOW wilt leven, dien je dit als zelfstandig ondernemer zelf aan te vullen.

Richt je administratie in als parttime ondernemer

Zorg tot slot voor een overzichtelijke administratie. Het openen van een zakelijke rekening, waarmee je jouw privé geldstroom goed gescheiden houdt van je zakelijke inkomsten en uitgaven, is een verstandige keuze.

Bij de Rabobank mag je als startende ondernemer het eerste jaar gratis bankieren. Ook kun je een jaar lang kosteloos gebruikmaken van bijna alle betaal- en ontvangproducten.

Ben je zzp'er? Dan zit je bij Rabobank helemaal goed. Je betaalt met de Rabo ZZP Rekening geen vaste kosten, alleen voor wat je gebruikt. Per eurobetaling betaal je een bepaald bedrag. Lees meer over de speciale Rabo ZZP Rekening.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privégeldstromen gescheiden. Dat maakt jouw administratie overzichtelijk. Open je rekening online of in de app al in 5 minuten.

Meer weten?

Veelgestelde vragen over parttime ondernemen

 • Hoe begin ik als parttime ondernemer?
  Als parttime ondernemer start je een onderneming naast je baan in loondienst. Je werken voor je baas, terwijl je een groot deel van je vrije uren besteedt aan je eigen bedrijf. Daarbij moet je veel zaken regelen zoals een 'gewone' ondernemer: inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een bedrijfsplan maken, het opzetten van een administratie, inkomstenbelasting betalen en verzekeringen afsluiten. Belangrijk is om je werkgever in te lichten als je parttime wilt gaan ondernemen vanuit je baan.
 • Wat komt er allemaal kijken bij parttime ondernemen?
  Je dient veel zaken te regelen zoals een 'gewone' ondernemer: inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een bedrijfsplan maken, het opzetten van een administratie, inkomstenbelasting betalen en verzekeringen afsluiten. Belangrijk is om je werkgever in te lichten als je parttime wilt gaan ondernemen vanuit je baan.
 • Kan ik parttime ondernemen naast mijn baan?
  Parttime ondernemen naast je baan kan als je parttime werkt en soms ook fulltime. Licht je werkgever op tijd in als je dit van plan bent. Daarbij maak je goede afspraken met je werkgever. Kijk in je contract of er niet een concurrentiebeding is. Als je iets heel anders gaat doen dan in je baan, is er meestal geen probleem.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten