marieke

In 5 stappen naar uw eerste medewerker

U heeft nét iets teveel werk voor uzelf alleen. En eigenlijk zijn er ook activiteiten binnen uw bedrijf die u liever niet zelf doet. Tijd voor uw eerste personeelslid! Maar hoe vindt u de perfecte medewerker? Marjanka Jansen van Flexibility helpt u in vijf stappen op weg: in 5 stappen naar uw eerste werknemer.

Marjanka Jansen is recruiter, columnist bij Ikgastarten.nl, zelfstandig ondernemer en is daarnaast onderdeel van franchiseoganisatie Flexibilty, waarin ze verantwoordelijk is voor Flexibility Noord-Drenthe. Ze begeleidt ondernemers in hun zoektocht naar (het eerste) personeel. Wat zijn haar adviezen?

1. Nagaan waar u staat

U bent een jaar bezig met uw bedrijf, denkt: het is eigenlijk teveel werk voor mezelf alleen. Maar heb ik wel genoeg werk voor een personeelslid? En brengt dat niet teveel risico's met zich mee? Vragen waar volgens Jansen verschillende ondernemers mee worstelen. "Ga dan na waar je staat. Vraag jezelf af wat je wil met je bedrijf, waar je je focus op legt, wat je ambities zijn. Zoek daarop een antwoord en kijk of daar personeel bij past."

2. Klein beginnen

Veel startende ondernemers hebben te maken met pieken in werk. De ene keer enorme drukte, de andere keer weinig te doen. Volgens Jansen ligt de oplossing in flexibiliteit. "In de toekomst zullen de ouderwetse banen, waarbij een keurig functieprofiel hoort, verdwijnen. Natuurlijk zul je een paar vaste krachten hebben, maar we gaan meer toe naar flexibiliteit. Maak gebruik van uitzendkrachten of detavastkrachten: krachten die je eerst tijdelijk inzet en later voor vast kan inzetten. En denk aan ZZP'ers; die zijn waardevol in hun eigen vakgebied. Je kunt hen direct inzetten. Zij kunnen je van dienst zijn, juist op de momenten waarop je het druk hebt. Daarmee loop je minder risico als werkgever."

3. De juiste functie

Bent u eraan toe om een parttimer of fulltimer aan te nemen en met een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd? Zorg dan dat u ook op zoek gaat naar de invulling van de juiste functie. "Bepaal eerst wat je eigen kwaliteiten zijn en in welke dingen je wat minder goed in bent," adviseert Jansen. "Besteed de expertise die je niet in huis hebt uit. Stel vervolgens een functieprofiel samen, eventueel met hulp van een recruiter of uitzendbureau."

4. De beste persoon

Een vacature vullen behelst meer dan het simpelweg check-in-the-boxen van competenties. Jansen: "Zoek iemand die past binnen de cultuur en filosofie van je bedrijf en besteed daar veel aandacht aan. Dat is misschien nog wel belangrijker dan dat iemand de taken en werkzaamheden kan uitvoeren."

Advertorial verzekeren personeel

Hoe verzeker ik mijn bedrijf?

Een goede ondernemer dekt belangrijke risico’s af en draagt de verantwoordelijkheid over het welzijn van zijn personeel. Wil jij weten hoe?

Bekijk de mogelijkheden 

5. Het goede contract

Bied iemand niet meteen een jaarcontract aan. Kies bijvoorbeeld voor een halfjaarcontract of een flexibel contract. "Dat geeft je de mogelijkheid om iemand uit te testen en om te ontdekken of je diegene voor langere tijd aan je bedrijf zou willen binden," adviseert Jansen. "En geef hem of haar de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Dat levert voor beide partijen het meeste rendement op. En daarna merk je wel of je genoeg geld en werk hebt voor een vaste kracht."

[Bron: MKB Servicedesk]

Gepubliceerd op:
06-11-2013

Wat vind je van dit artikel?

x2
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.