marieke

Column l Wel of geen eerste personeelslid?

Erik Weenink, mede-oprichter van startup Nyink: 'Veel personeel toegewenst!' Dat horen we regelmatig van mensen die enthousiast zijn over ons bedrijf. De groei van een bedrijf en het succes dat hiermee samengaat, wordt al snel geassocieerd met de hoeveelheid personeel die in dienst is. Wij hebben ons de laatste tijd afgevraagd: is dat de goede manier van groeien voor een jong bedrijf in economisch onzekere tijden?

Personeel brengt namelijk ook veel vaste lasten en onzekerheid met zich mee. Ook al kunnen bedrijven met veel personeel misschien meer omzet behalen, het maakt de kans ook groter dat je in slechte tijd failliet gaat.

Druk in pieken

Mijn compagnon Peter Nijhuis en ik werken nu bijna een jaar fulltime in ons bedrijf Nyink. We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en verhandelen van werkplekafscheidingen. Ons bedrijf is ontstaan vanuit een studentenbedrijf aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol levensvatbaar bedrijf. De levering van onze producten vindt met name plaats in de vakantieperiodes, omdat scholen en kantoren dán werken aan hun interieur. Dat maakt de vakantie voor ons een drukke tijd, waarin een paar extra handen erg handig kunnen zijn.

Risico's

Tot op heden hebben wij geen personeel in dienst. Nyink is groeiende, maar bevindt zich ook in een onzekere markt. Het aannemen van vast personeel brengt veel vaste lasten met zich mee en het geeft je de verplichting constant werk te hebben. Om dit risico op te vangen, is het belangrijk eerst een stabiele organisatie op te bouwen die dit risico kan dragen.

Krat bier

Aangezien we nog startend zijn, lossen wij ons periodieke 'personeelsprobleem' op een creatieve manier op. We zijn zelf niet vies van hard werken en werken bij drukte graag een weekend door. Daarnaast hebben Peter en ik een groot netwerk om ons heen van vrienden en familie die geïnteresseerd zijn in ons bedrijf en ons graag willen helpen in de drukke periodes. Met een bbq, krat bier en een dankwoord kom je dan een heel eind.

Stagiair

Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en het opzetten van een grote marketingactie. Hierbij krijgen we hulp van een gemotiveerde stagiair die fulltime met ons meeloopt. Voor ons een goedkope manier om werk uit handen te geven en voor de stagiair erg interessant om alle aspecten van het bedrijfsleven mee te krijgen binnen onze kleine organisatie. Zo ontstaat er een win-win situatie voor beide partijen.

Advertorial verzekeren personeel

Hoe verzeker ik mijn bedrijf?

Een goede ondernemer dekt belangrijke risico’s af en draagt de verantwoordelijkheid over het welzijn van zijn personeel. Wil jij weten hoe?

Bekijk de mogelijkheden 

Samenwerking

Een andere manier waarop wij ons personeelsvraagstuk oplossen en ons risico beperken is door samen te werken met partners die werk voor ons uit handen nemen. In sommige situaties kan samenwerking meer rendabel zijn dan het zelf aanschaffen van apparatuur en het aannemen van personeel.

Veel personeel toegewenst!

Om terug te komen op de quote 'Veel personeel toegewenst!': ook ik hoop dat wij veel personeel nodig gaan hebben, maar dat we de risico's laag kunnen houden en dit vraagstuk op een creatieve manier kunnen oplossen.

-Eric Weenink

[Bron: MKB Servicedesk]

Gepubliceerd op:
09-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

x5
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.