marieke

De consequenties van personeel

Als u voor uw bedrijf direct al personeel nodig heeft, moet u met nog een aantal fiscale zaken rekening houden. Zodra u personeel in dienst neemt, krijgt u te maken met diverse loonheffingen. Het gaat daarbij om premies werknemersverzekeringen, de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en de loonbelasting/premie volksverzekeringen.

Loonheffing
U moet als ondernemer loonheffingen gaan berekenen en betalen zodra iemand bij u in dienstbetrekking gaat werken. Het is daar bij wel van belang om vast te stellen wanneer iemand volgens de wet bij u in dienstbetrekking is. Loonheffingen moeten worden betaald over alles wat een werknemer op grond van zijn dienstbetrekking van u als bedrijf ontvangt.

Vormen van loon
De belangrijkste vorm van loon is loon in geld: salaris, vakantiegeld, overwerkloon, provisie, 13 maand en alles wat u verder aan de werknemer in geld uitbetaalt als beloning voor zijn werk. Maar er zijn ook andere vormen van loon. Ook beloningen in natura, aanspraken en (vrije) vergoedingen en verstrekkingen gelden als (belastbaar) loon.
 

Gepubliceerd op:
06-01-2010

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.