marieke

Franchising voor beginners

Zie jij jezelf al helemaal een HEMA- of Rituals-vestiging runnen? Dan is het goed om te weten dat er per franchiseketen grote verschillen kunnen zijn in de mate van vrijheid die een franchisenemer krijgen bij het implementeren van de franchiseformule: hard franchise of soft franchise.

Hard franchise

Bij hard franchise krijgt de ondernemer veel ruimte voor de lokale omstandigheden (klanten en personeel), omdat de rest gewoon strak geregeld is. De formule is tot in detail beschreven en er zijn verschillende regels waaraan de franchisenemer zich moet houden. Hard franchise komt vaak voor bij grote ketens.

Een bekend voordeel van hard franchise is dat veel zaken goed geregeld zijn door de franchisegever; het afspreken van inkoopcondities, het volgen van assortimentstrends en het regelen van marketing en reclameactiviteiten bijvoorbeeld. Doordat deze verantwoordelijkheden bij de franchisegever liggen, kun jij als franchisenemer al jouw tijd en energie in de zaak steken, bijvoorbeeld in een goed personeelsbeleid en lokale marketing. Juist dáár kun je het onderscheid maken.

Soft franchise

Bij soft franchise ligt veel minder vast. Hier heeft de ondernemer (de franchisenemer) dus meer vrijheid. Aan de andere kan moet hij hier ook zelf meer keuzes maken en allerlei zaken zelfstandig regelen. De meeste franchiseformules zijn niet keihard of zeer soft, maar liggen ergens tussenin. Je komt er tijdens jouw research naar de voorwaarden vanzelf hoe het er bij de franchiseketen die jij op het oog hebt aan toe gaat.

Startersvoordeel ZZP

Winkel beginnen?

Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Meer weten

Bescherming

Grote franchiseondernemingen gedijen historisch gezien beter in economisch moeilijke periodes; tijden waarin consumenten de hand meer op de knip houden en investeringen achterblijven. De professionele formule zorgt in dat geval voor centrale formuleontwikkeling, marketingondersteuning, en benchmarking ter versterking van de strategie van de franchiseformule. Dit geeft een zekere bescherming. Aangevuld met het lokale ondernemerschap ontstaat een succesvol samenwerkingsmodel, zelfs in tijden van economische tegenwind.

Onderscheidende formule

Franchisegevers die samen met hun ondernemers continu hun formule willen verbeteren, maken uiteindelijk het verschil. Een onderscheidende formule is immers een randvoorwaarde voor succes. Formules kunnen zich op vijf elementen onderscheiden. Om succesvol te zijn in de markt, moet deze op één element uniek zijn, op een ander element onderscheidend en op de overige drie elementen marktconform.

Een gedegen formule biedt dus waarde voor de klanten. Goed formulemanagement heb je nodig om (al dan in overleg met jouw franchisegever) ook in minder gunstige tijden te kunnen inspelen op wijzigingen in de behoefte en het gedrag van de klanten.

Lees meer over franchise of maak een afspraak voor een adviesgesprek over franchising bij uw bank.

 

Bijgewerkt op: 26-08-2015

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Loonkosten gaan verder dan alleen het salaris dat een werknemer ontvangt. Zo krijg je als ondernemer bijvoorbeeld ook te maken met sociale lasten. Hier lees je welke werkgeverslasten er nog meer zijn en hoe je de loonsom kunt berekenen.

Wat kost werknemer werkgeverslasten
Wat kost werknemer werkgeverslasten

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.