marieke

Hoger opgeleide ondernemer werkt vaker met personeel

Hoger opgeleide ondernemers met meer werkervaring nemen bij hun bedrijf vaker personeel aan dan zelfstandige ondernemers die net gestart of lager geschoold zijn. Dat blijkt uit recent onderzoek van Panteia/EIM in samenwerking met twee Spaanse universiteiten.

Lager opgeleide ondernemers die voorheen werkloos waren hebben minder vaak werknemers in dienst dan hun collega-ondernemers die eerder zelf ergens in dienst waren en/of hoger opgeleid zijn (afgeronde HBO- of WO-opleiding). Volgens de onderzoekers zou dit mogelijk komen doordat ondernemers die eerder in hun branche ervaring hebben opgedaan als werknemer, deze kennis later als werkgever later makkelijker kunnen doorgeven aan hun personeel. Daarnaast zouden zij optimaal kunnen profiteren van de kwaliteiten van hun werknemers.

Baan creëren

Het onderzoek stelt verder dat deze bevindingen positieve gevolgen kunnen hebben op de huidige hoge werkloosheidscijfers. Zelfstandig ondernemerschap zou voor diverse werklozen de oplossing kunnen zijn. Mensen zonder baan kunnen op deze manier - al dan niet tijdelijk - een baan voor zichzelf creëren. Om ook banen voor anderen te creëren, zijn opleiding en werkervaring van de betrokken ondernemers echter cruciaal.

Lees het oorspronkelijke artikel in de Financiële Telegraaf.

Gepubliceerd op:
26-03-2013

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.