marieke

'Hypotheek straks sneller mogelijk voor flexwerkers'

Flexwerkers hebben vanaf volgend jaar meer mogelijkheden om een eigen huis te kopen. In januari 2014 start een proef in de Randstad waarbij een groep werkenden met een tijdelijk contract ook een hypotheek kan krijgen. Deze toezegging is niet langer afhankelijk van het arbeidsverleden van de arbeidskracht, maar van de vooruitzichten op werk in de toekomst.

De proef is een initiatief van uitzendorganisatie Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis en richt zich in eerste instantie op twaalfhonderd flexwerkers die zoekende zijn in de Randstad. De toekomstige arbeidsperspectieven geven de doorslag bij het wel of niet krijgen van een hypotheek.

Inkomenszekerheid

"Wie een hypotheek wil afsluiten, wordt getoetst op zijn kansen op de arbeidsmarkt, mobiliteit, flexibiliteit en de bereidheid te investeren in opleiding", aldus Alje Kuiper, directeur innovatie van Randstad Nederland. "Het gaat om een nieuwe vorm van kijken naar inkomenszekerheid vanuit het perspectief op werk in de toekomst."

Verklaring werkgever

Nu is het nog zo dat mensen in vaste dienst op dit gebied een groot voordeel hebben ten opzichte van flexwerkers. Zij hebben alleen een verklaring van hun werkgever nodig, terwijl freelancers moeten aantonen dat ze over een minimale periode van drie jaar een redelijk stabiel inkomen hebben. Dat is in de huidige tijd geen eenvoudige opgave, vindt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH): "Ze hebben een bestendig inkomen en toekomstperspectief, maar vallen af door de strenge regels."

Perspectiefverklaring

In de proef kunnen flexwerkers een vergelijkbare verklaring - de perspectiefverklaring - krijgen van Randstad, waarmee hun hypotheekaanvraag wel serieus in behandeling wordt genomen. Mits hun financiële situatie stabiel is, zullen flexwerkers op dezelfde manier worden behandeld als huizenkopers met een werkgeversverklaring.

Als de proef succesvol blijkt, willen de initiatiefnemers de perspectiefverklaring breder gaan inzetten, zodat bijvoorbeeld ook uitzendkrachten zo'n verklaring kunnen krijgen. Douwe Dijkstra van Obvion Hypotheken ziet daarnaast mogelijkheden voor kleine zelfstandigen, maar dan moet eerst een oplossing worden gevonden voor wie de perspectiefverklaring gaat afgeven.

Lees het hele artikel op Volkskrant.nl.

Gepubliceerd op:
17-12-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.