marieke

'Kerstpakket bevordert motivatie van personeel'

Werkgevers die een dezer dagen hun werknemers een kerstpakket geven motiveren daarmee de werklust van hun personeel. Dat stelt hoogleraar Henry Robben van Nyenrode. Hij is van mening dat bedrijven, die vanwege de crisis moeten bezuinigen en overwegen het jaarlijkse kerstpakket te schrappen, eerst goed over de mogelijke gevolgen moeten nadenken.

Robben deed onderzoek naar het geven van cadeaus en constateerde dat het schrappen van het kerstpakket in veel gevallen geen goed idee is. Het argument dat er sprake is van een aanhoudende recessie en er bezuinigd moet worden op uitgaven, gaat in dit geval niet op. "Hoe klein ook, het is beter wel iets te doen en de werknemer waardering te geven voor zijn inzet van het afgelopen jaar", aldus de hoogleraar.

Relatie

Volgens Robben heeft dat te maken met de relatie tussen werknemer en werkgever. "De werknemer ziet die relatie anders dan de werkgever. De werknemer heeft een zogenoemde sociale relatie. De werkgever bekijkt het zakelijker, die heeft een zogenoemde economische relatie." Uit zijn onderzoek blijkt dat een werkgever vooral rekening houdt met wat financieel de mogelijkheden zijn, terwijl de werknemer vooral kijkt naar of er moeite gedaan is en of het cadeau bij hem of haar past. De hoogleraar stelt dat dat laatste aspect nog wel eens wordt vergeten: "Het lijkt rationeel om in deze tijd te bezuinigen op dit soort extra's, maar het werkt averechts."

Lees het hele artikel op RTLnieuws.nl.

Gepubliceerd op:
19-12-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.