marieke

Kleine bedrijven in zwaar werk dupe van AOW-akkoord

Het recent gesloten AOW-akkoord, waarbij de AOW-leeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar, lijkt vooral voor ondernemers in het MKB slecht nieuws te zijn. Met name de bepaling dat werkgevers worden verplicht om personeel dat zwaar werk verricht, na dertig jaar ander werk aan te bieden, kan kleine ondernemers in de problemen brengen. Doen ze dat namelijk niet, dan betalen ze een boete waarmee het voor de werknemer mogelijk moet worden vanaf 65 met pensioen te gaan.

Kleine ondernemers hebben doorgaans weinig mogelijkheden om voor deze werknemers nieuwe arbeidsplaatsen te creëren die daadwerkelijk nut hebben voor de onderneming. Het plan ligt overigens nu ter behandeling bij de Tweede Kamer, dus het is nog lang niet zeker dat alle voorgestelde regels doorgang vinden.

Gepubliceerd op:
16-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.