marieke

Niemand snapt zijn loonstrookje

De meeste Nederlandse werknemers begrijpen niet of nauwelijks iets van het loonstrookje dat ze iedere maand ontvangen. De medewerkers in loondienst weten vaak niet wat zij netto verdienen. Bijna tweederde (64 procent) weet ook niet hoeveel er van het brutosalaris wordt ingehouden. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van NationaleVacaturebank.nl.

Uit het onderzoek, onder 583 werkende Nederlanders, blijkt ook dat maar liefst 87 procent van hen niet precies weet waar de afdrachten op het loonstrookje voor staan. Van hen snapt 45 procent de gebruikte termen op het loonstrookje niet en 19 procent denkt dat het ingehouden bedrag iedere maand wisselt.

Nooit controleren
Overigens controleert 22 procent van de werknemers zijn loonstrookje nooit. Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl: 'Het is opvallend dat een groot deel van de Nederlanders het eigen nettosalaris niet kent omdat dit het bedrag is waar mensen maandelijks van rond moeten komen.'

Simpeler
De overheid werkt wel aan verduidelijking van het loonstrookje. Maar inmiddels is er al een jaar overheen gegaan sinds het kabinet aangaf met een simpeler loonstrookje te komen. 'Tot dit er werkelijk komt, kunnen werkgevers hun personeel helpen meer inzicht te krijgen in het loonstrookje', aldus Schmit. 

 

Gepubliceerd op:
08-10-2009

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.