Ontslag zieke medewerker kost bedrijven minder geld

Ontslag zieke medewerker kost bedrijven minder geld

Het ontslaan van een werknemer die door ziekte twee jaar niet heeft kunnen werken gaat bedrijven in de toekomst minder geld kosten. Een onderneming hoeft straks niet meer alleen voor deze vergoeding op te draaien. In plaats daarvan zal deze zogenoemde transitievergoeding voortaan collectief door de werkgevers worden gedragen.

Op deze manier zouden mkb-ondernemers op een positieve manier worden gestimuleerd om eerder mensen in dienst te nemen. Het voorstel, een initiatief van Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), is afgelopen vrijdag door de ministers aangenomen. Bij toekomstige transitievergoedingen kunnen bedrijven op een compensatie rekenen uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf).

Premieverhoging

Een logisch gevolg van deze beslissing is dat de huidige Awf-premie zal worden verhoogd, maar de hoop van de regering is dat mkb-ondernemers ondanks een duurdere premie toch eerder zullen besluiten om personeel aan te nemen. Asschers aangenomen voorstel is mede in overleg met werkgevers en werknemers tot stand gekomen.

Meer informatie over de aanstaande wetswijziging vind je op Ondernemersplein.

Bron: NU.nl

Gepubliceerd op:
14-11-2016

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Een stagiaire is meer dan alleen een goedkope kracht. Studenten hebben een fris perspectief en zijn makkelijk in te zetten. Zorg er wel voor dat je weet hoe een stageovereenkomst werkt en regel op tijd een aansprakelijkheidsverzekering.

Stagiair aannemen, de regels
Stagiair aannemen, de regels

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.