Personeel aannemen: waarop moet je letten?

Personeel aannemen: waarop moet je letten?

Veel startende ondernemers gaan alleen van start. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat je het werk niet meer in je eentje aankunt. Tijd voor een eerste werknemer dus. Hier moet je allemaal op letten.

1. Belastingdienst

Ook als werkgever krijg je met de Belastingdienst te maken. Meer nog dan een zzp'er. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe zaken als de aangifte loonheffingen en het bijhouden van een loonadministratie. Wanneer je eenmaal de beslissing hebt genomen om personeel aan te nemen, moet je dat dus officieel doorgeven aan de fiscus.

Dit hangt echter wel af van de fase van jouw bedrijf. Ben je nog niet daadwerkelijk gestart en moet je de onderneming nog inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), maar weet je nu al dat je vanaf de start mensen in dienst gaat nemen? Meld je dan bij  de inschrijving in het Handelsregister ook direct aan als werkgever.

Wanneer je ervoor hebt gekozen om als zzp'er te starten en pas later personeel in dienst te nemen, dan hoef je jezelf pas op dat moment aan te melden als werkgever. Download daarvoor het formulier Melding loonheffingen aanmelding werkgever.

Fiscus geeft je loonheffingennummer

Je hebt de benodigde gegevens doorgegeven. Nu krijg je van de Belastingdienst een loonheffingennummer, aangiftebrief en - wanneer je voor de werknemer(s) premies werknemersverzekeringen moet gaan betalen - een brief. Daarin staat bij welke sector je bent aangesloten en een brief met het percentage voor de gedifferentieerde premie Whk. 

Whk is de afkorting van Werkhervattingskas. Die bestaat uit de Ziektewet en de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Als werkgever ben je verplicht verzekerd voor de Whk via het UWV.

2. Werken met freelancers

Wanneer je het nog niet helemaal aandurft om iemand daadwerkelijk in dienst te nemen bij je bedrijf, kun je ook ervoor kiezen om in eerste instantie samen te werken met zzp'ers. Houd er in dat geval rekening mee hiervoor sinds 1 mei 2016 andere regels gelden. Sindsdien is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) van kracht. 

Update: De wet DBA wordt geschrapt. Het kabinet broedt op een alternatief, dat in 2020 concreet moet zijn: de opdrachtgeversverklaring. Tot 2020 wordt de wet DBA niet gehandhaafd met boetes áchteraf. Wél komt er meer onderzoek naar schijnzelfstandigheid.

Waar voorheen een geldige VAR-verklaring van de betreffende zelfstandige professional voldoende was om aan te geven dat er geen sprake was van een dienstverband, zul je tegenwoordig een modelovereenkomst moeten opstellen. 

3. Buitenlands personeel

Als je overweegt om een potentiële kracht uit het buitenland aan te nemen, mag je deze werknemer niet zomaar hier aan het werk zetten. Het is namelijk verplicht om eerst binnen Nederland, de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland te werven. Als je mensen uit andere landen in dienst wilt nemen, moet je dus eerst aantonen dat je in bovenstaande regio's geen geschikte krachten kunt vinden.

Houd er rekening mee dat je voor werknemers uit Kroatië en landen buiten de EER in de meeste gevallen in het bezit moet zijn van een tewerkstellingsvergunning, ook wanneer je buitenlands personeel wilt inhuren via bijvoorbeeld een uitzendbureau of loonbedrijf.

Buitenlande zzp'ers

Ook wanneer je met buitenlandse Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp'ers) of freelancers gaat werken, moet je bepaalde zaken controleren vóórdat je hen werkzaamheden laat uitvoeren. Check in dat geval altijd eerst de verblijfsvergunning of het paspoort om te zien of deze persoon in Nederland mag verblijven en werken.

3. Functieprofiel

Voordat je de eerste medewerker aanmeldt bij de Belastingdienst, moet je deze natuurlijk wel hebben gevonden. Het opzetten van een traditionele sollicitatieprocedure, waarbij je een vacature in dagbladen en online plaatst, is nog steeds een gangbare manier om een geschikte werknemer te vinden. Tegenwoordig spelen social media-platforms zoals Twitter, Facebook en natuurlijk LinkedIn een steeds grotere rol.

Om een beter beeld te krijgen van de persoon die je zoekt, is het verstandig een gedegen functieprofiel op te stellen. Gebruik deze checklist voor een compleet profiel:

 • Functienaam
 • Doel van de functie
 • Verantwoordelijkheden
 • Kerntaken
 • Werkomgeving
 • Dienstverband (aantal uren, tijdelijk of vast contract)
 • Arbeidsvoorwaarden
 • Vereiste opleiding van de kandidaat
 • Minimale werkervaring
 • Persoonskenmerken

Daarnaast moet je nadenken over de arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan niet alleen om de primaire arbeidsvoorwaarden (salaris, vakantie- en onregelmatigheidstoeslag etc.), maar ook om het bieden van secundaire voorwaarden, zoals eventuele winstdeling, een pensioenvoorziening of een leaseauto. 

4. Arbeidsovereenkomst

Heb je de ideale kandidaat gevonden en ziet deze persoon het ook zitten om bij jou aan de slag te gaan Dan is het zaak om een arbeidsovereenkomst af te sluiten voor bepaalde tijd (tijdelijk) of onbepaalde tijd (vast). Hierin staan de gemaakte afspraken met betrekking tot bijvoorbeeld de functie, proeftijd, arbeidsduur en opzegtermijn.

Dit kan zowel schriftelijk als mondeling, maar je moet de werknemer wel schriftelijk over een aantal zaken informeren. Dit kun je doen door de volgende zaken op te nemen in het arbeidscontract:

 • Naam en woonplaats van werkgever en werknemer
 • De plaats(en) van arbeid
 • Functie van de werknemer of de aard van het werk
 • Gebruikelijke arbeidsduur
 • De hoogte van het salaris en de uitbetalingstermijnen
 • Tijdstip van indiensttreding
 • Duur van het contract (als dat voor een bepaalde tijd is)
 • (Eventueel) lengte van de proeftijd
 • Vakantieaanspraak
 • Opzegtermijn
 • (Eventueel) (aanvullend) pensioen
 • (Eventueel) concurrentiebeding of relatiebeding
 • Toepasbaarheid van de CAO

5. Arbeidsomstandigheden

Het is de taak van de werkgever om het personeel goede arbeidsomstandigheden te bieden. Daarbij moet je niet alleen zorg dragen voor een overzichtelijke werkplek en goede apparatuur, maar ook rekening houden met de eventuele lichamelijke en psychische belasting.

Het kan daarnaast zijn dat personeel bij jouw bedrijf in aanraking komt met bepaalde gevaarlijke stoffen, straling en besmetting. Je moet alle werknemers goede werkomstandigheden bieden; dit geldt dus ook voor eventuele buitenlandse krachten en ingehuurd personeel.

Arbeidsinspectie

Welke voorschriften van toepassing zijn, hangt onder meer af van de aard van de onderneming en de branche waarin je werkzaam bent. Het loont meestal de moeite om hierover ook even contact op te nemen met jouw brancheorganisatie of de Arbeidsinspectie, zodat je straks niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Vergeet daarnaast niet om een zogenoemde risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Hierin leg je eventuele risico's voor het personeel vast en de maatregelen die je daartegen neemt. Lees hier meer over de regelgeving.

6. Overheidssubsidies

Als werkgever kom je mogelijk ook in aanmerking voor bepaalde subsidies van de overheid. Hierbij moet je denken aan een regeling voor het aannemen van jonge werknemers of medewerkers met een beperking. Informeer hiernaar bij het werkgeversservicepunt van je gemeente. 

Tip: met deze handige Subsidiecalculator kun je kosteloos berekenen op hoeveel subsidie je recht hebt wanneer je bepaalde werknemers zou aannemen.

Ervaringsdeskundigen

Als het goed is weet je nu precies wat je moet doen voor het aannemen van je eerste personeelslid. Benieuwd hoe het in de praktijk gaat? Esther en Niels van Bistro Lokaal vertellen in hun startersverhaal hoe zij het aannemen van hun eerste medewerker hebben ervaren.

Ook interessant voor jou

Personeel aannemen doe je zo 
Checklist voor het inhuren van tijdelijk personeel
Personeel inhuren voor jouw webshop doe je zo

Bijgewerkt op: 01-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x26
x23

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

 1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
 2. Hoe stel je een contract op?
 3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.