Personeel werven via social media doet u zo

6 min  leestijd
0
Image

Online solliciteren is al helemaal ingeburgerd, maar sinds de komst van social media wordt het ook steeds gebruikelijker om via LinkedIn en Twitter in contact te komen met potentiële nieuwe werknemers voor uw bedrijf. Hoe zorgt u ervoor dat uw vacature de juiste mensen bereikt? Lees er alles over in dit artikel: personeel werven via social media doet u zo.

1. Stel een goed profiel op

Een succesvolle social media-strategie begint met het aanmaken van een goed profiel. En dit is op ieder platform dat u wilt inzetten in de jacht naar geschikt personeel weer net iets anders. Op Twitter beschikt u over weinig ruimte om op uw profiel uitgebreide informatie te geven over uw bedrijf of merk: daar moet u dus volstaan met een goede kernzin of enkele treffende steekwoorden/hashtags en vervolgens uw tweets 'voor u laten spreken'.

LinkedIn en Facebook geven u de ruimte om op uw profiel meer informatie te verschaffen over uw onderneming en de producten of diensten die u levert. Tip: voeg in ieder geval op LinkedIn de juiste trefwoorden toe die uw business en doelstellingen goed omschrijven: daarmee vergroot u de kans dat potentiële sollicitanten uw pagina (en bijbehorende vacatures) sneller vinden. Voor alle platformen geld dat u regelmatig (relevante) berichten moet posten, zodat uw profiel in de ogen van uw doelgroep up-to-date en - nog veel belangrijker - actief blijft.

2. Maak van uw website een visitekaartje

Net als uw presentatie op de social media-platformen moet u ook met uw zakelijke website een verzorgde en aansprekende boodschap uitstralen die bij het gedachtegoed van uw onderneming past. Indien u op uw social media-profiel een link toevoegt naar de officiële bedrijfswebsite, is dit namelijk de eerstvolgende plek waar menig toekomstig sollicitant een kijkje neemt om de sfeer te proeven. Zorg dan ook ervoor dat u op uw website alle belangrijke informatie toont.

Geef in ieder geval voldoende achtergrondinformatie over het ontstaan uw bedrijf en de branche waarin u actief bent, wie u voornaamste klanten of opdrachtgevers zijn, welke vacatures er op dit moment zijn en hoe sollicitanten hierop kunnen reageren. Ook uitgebreide contactgegevens en een teampagina waarop u (en uw eventuele collega's of zakenpartners) zich voorstelt worden vaak op prijs gesteld.

Hoe inspirerender en professioneler de uitstraling uw website, des te meer indruk u als startende ondernemer maakt op potentiële medewerkers. Tip: maak het sollicitanten op de site zo makkelijk mogelijk om op de openstaande functie te solliciteren. U kunt hiervoor natuurlijk een speciaal formulier laten ontwikkelen, maar doorgaans werkt het nog altijd het snelst wanneer u bezoekers vraagt om eventuele reacties op de vacature naar u te mailen.

3. Hanteer een persoonlijke benadering

Belangrijk om te onthouden is dat u via social media uw bedrijf en eventuele vacatures op een persoonlijke manier moet promoten: probeer met uw berichten dan ook zoveel mogelijk over te komen als een persoon en niet zozeer als professioneel uithangbord van de onderneming of het merk. Wellicht krijgt u straks vragen of opmerkingen van buiten uw bestaande netwerk en komt u in contact met iemand die u nog niet kent. Probeer altijd op een inhoudelijke en oprechte manier met hen te communiceren. Misschien dat deze persoon straks niet de perfecte werknemer voor uw bedrijf blijkt te zijn, maar houdt u er wel een waardevol nieuw zakelijk contact aan over.

Bij de communicatie op social media voert niet zozeer de tool (in dit geval de baan) de boventoon, maar gaat het primair om het opbouwen van een relatie tussen kandidaten en werkgevers. Daarnaast is het raadzaam om uw social media-kanalen niet alleen te gebruiken om eventuele vacatures te promoten. Zorg liever voor een meerwaarde door ook regelmatig interessante artikelen en andere extra's te posten of informatie van anderen te delen/retweeten. Ziet u van iemand in uw netwerk een vacature voorbijkomen die volgens u perfect bij een van uw volgers past? Breng deze gebruiker dan in contact met de werkgever in kwestie. Ongeacht de afloop zullen beide gebruikers dit gebaar onthouden en in de toekomst u mogelijk dezelfde dienst bewijzen.

4. Ga actief op zoek

Tegenwoordig kunt u op de meeste bekende social media-platforms via de zogenoemde 'social search'-optie actief zoeken naar mensen die actief zijn in uw sector en over de gewenste kennis en vaardigheden beschikken. Dit is vanzelfsprekend mogelijk op LinkedIn, maar ook op Facebook, Twitter en Google+ kunt u dit soort gerichte zoekopdrachten uitvoeren.

Verzekeringen

Hoe verzeker ik mijn bedrijf?

Een goede ondernemer dekt belangrijke risico’s af en draagt de verantwoordelijkheid over het welzijn van zijn personeel. Wil jij weten hoe?

Bekijk de mogelijkheden 

Stuur de verschillende mensen die aansluiten bij de functie een persoonlijk berichtje (hetzelfde bericht copy-pasten en alleen de naam aanpassen is echt uit den boze) van neutrale aard. Geef aan waarom u de persoon benadert en wat u hem of haar te bieden heeft, maar ga bij dat laatste wel voorzichtig te werk. Wellicht zit deze persoon wel helemaal niet te wachten op uw aanbod. Dan kan een opdringerig ogend pleidooi over uw fantastische salaris- en arbeidsvoorwaarden een averechts effect hebben. Leg liever kort uit waarom het profiel van deze persoon u aanspreekt of vraag hij of zij geïnteresseerd is om op korte termijn een keertje te bellen of samen te lunchen.

5. Creëer een buzz

Als startende ondernemer heeft u meestal nog niet dezelfde naamsbekendheid opgebouwd als een gevestigde organisatie. De kans dat uw vacature zich dan als een olievlek over de bekende social media-platforms verspreidt is een stuk minder groot dan wanneer - zeg - een multinational als Douwe Egberts of HEMA een openstaande functie online promoot. U zult dus zelf actief uw netwerk moeten inschakelen om enigszins hetzelfde effect te creëren.

Hierbij kunt u uiteraard denken aan uw familie, vrienden en huidige en ex-collega's, maar vergeet ook uw bestaande klantenkring en andere zakelijke relaties niet. Ga zo breed mogelijk te werk. Dit is zeker aan te raden als u op zoek bent naar iemand met specifieke vaardigheden. In het geval van social media is een te bescheiden houding meestal niet de beste aanpak: zolang u uw oproep binnen relevante kringen deelt, zal niemand u dit kwalijk nemen. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat de kandidaat die u op het oog heeft afwijzend (of helemaal niet) reageert. Zolang u respectvol met zo'n digitale afwijzing omspringt, zal dat in de meeste gevallen geen negatieve gevolgen hebben voor uw toekomstige relatie met deze persoon.

Lees ook

6 tips voor het aannemen van personeel
Minicursus verwachtingsmanagement
Welke verzekeringen moet u afsluiten voor uw werknemer(s)?
Werf het juiste personeel in 4 stappen
Succes met social media in 5 stappen
4 vragen en antwoorden over een social media-strategie

Meer over personeel

Meer over personeel
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten