Verzekeren en risico's afdekken voor ondernemers

Slim groeien met risicomanagement

Pak jij nieuwe kansen met beide handen aan? En pakt dat keer op keer succesvol uit? Dat is mooi, maar het betekent ook dat je moet leren omgaan met veranderende risico’s. Heb jij deze helder voor ogen?

Ondernemen is plannen maken, vooruitkijken. Maar ook: kansen pakken als die zich voordoen. Om zorgeloos te groeien, is het handig te weten welke risico’s in jouw branche spelen. Verzekeraar Interpolis licht ze toe en vertelt gelijk hoe je er grip op houdt.

Meer mankracht, meer risico’s

Heb je meer mankracht nodig omdat je groeit, dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je gaan samenwerken met andere ondernemers of iemand in dienst nemen. Wat je ook kiest, zorg dat je de risico’s helder hebt. We zetten ze kort voor je op een rij.

Samenwerken met anderen? Maak duidelijke afspraken

Spreek je niets af met je samenwerkingspartner, dan blijven er zaken onduidelijk. Wat dat betekent, merk je pas als het misgaat. Want wie is verantwoordelijk als het eindresultaat tegenvalt? Hoe regelen jullie het onderling als de klant niet betaalt?

Alles begint met een goed gesprek, zo is te lezen in ons artikel vijf gouden tips voor een samenwerking met andere zzp’ers.

Personeel aannemen is een grote verantwoordelijkheid

Het is een grote stap voor je bedrijf als je voor de eerste keer iemand aanneemt of inhuurt. Als kersverse werkgever ga je een verantwoordelijkheid aan voor de langere termijn. Wees daarom kieskeurig bij het aannemen van een nieuwe medewerker. Kijk niet alleen naar diploma’s, maar ook of hij/zij het werk en de werkdruk aankan en bij jouw bedrijfscultuur past.

Kijk ook kritisch naar jezelf: een medewerker aansturen, past dat bij je? Een training in effectief leiderschap helpt je verder.

Cybersecurity: duidelijke regels over data en privacy

Cybercrime blijft een ondergeschoven kindje, vooral in het MKB. Daarom benadrukken we het nog maar een keer: jij bent verantwoordelijkheid voor de privacygevoelige informatie van je klanten. Hoe meer medewerkers hier toegang toe hebben, hoe groter de risico’s.

Benadruk al in de sollicitatiegesprekken hoe belangrijk het is binnen jouw bedrijf om vertrouwelijk en veilig om te gaan met (privacy)gevoelige informatie. En stel hier duidelijke regels over op. Beveilig belangrijke bestanden en maak bewuste keuzes in autorisaties.

Extra risico's per branche

Zakelijke dienstverlening: let op jezelf!

Hoe drukker je het krijgt, hoe groter het risico dat je jezelf voorbijloopt. Zorg goed voor jezelf om burn-outklachten vóór te zijn. En kijk ook eens naar je werkhouding achter je bureau.  Een integraal werkplekonderzoek kan lichamelijke klachten voorkomen of terugdringen.

Houd je vakkennis op een hoog niveau, zo voorkom je beroepsfouten en daarmee aansprakelijkstellingen. Ken jij het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid? Zorg in ieder geval voor duidelijke algemene voorwaarden, waarin je je aansprakelijkheid tot een acceptabel maximum beperkt.

Detailhandel: uitbreiden = meer voorraadrisico

Als je winkel groeit, heb je meer voorraad nodig. En dus een grotere opslagruimte. Want struikelen over de dozen bij gebrek aan ruimte, dat werkt niet. Dus ga je ruimte vrijmaken, verbouwen, een opslagruimte huren, of verhuizen. Hoe dan ook, houd er rekening mee dat er in je opslagruimte schade kan ontstaan door brand, storm, neerslag, inbraak of water.

Neem daarom preventiemaatregelen om je voorraad en je medewerkers te beschermen. Plaats dozen op stellingen. Installeer een inbraak- en brandalarm en zorg voor goed sleutelbeheer. En zorg voor orde en netheid in je opslag, om ongelukken en valpartijen te voorkomen.

Heb je een webwinkel en denk je erover om je opslag en transport uit te besteden? Ga niet met de eerste de beste in zee, maar informeer bij andere ondernemers naar de reputatie van de vervoerder. Want op schade en zoekgeraakte pakketjes zit je natuurlijk niet te wachten.

Horeca: hoge werkdruk en gezondheidsrisico’s

De groei komt vaak met pieken in deze branche. De klant merkt jouw groeipijntjes direct, want onderbezetting leidt geheid tot fouten en klachten. Maar ook tot ongelukken bij je medewerkers. Zorg voor voldoende bezetting als je topdrukte verwacht, zodat niemand zich voorbijloopt en ziek thuis komt te zitten. Werk je medewerkers goed in en neem alle risico’s met ze door. Zorg natuurlijk ook goed voor jezelf.

Bouw: pas op je spullen en op jezelf

Na jaren krimp gaat het weer beter in de bouw. Je hebt meer opdrachten, dus ook meer materialen en gereedschappen in je bus. Beveilig deze dus goed tegen inbraak uit en diefstal van de bus. Laat je je spullen achter op de bouw, berg ze dan op in een afgesloten ruimte of container.

Ook de werkdruk stijgt. De veilige aanpak ken je wel, maar kost vaak meer tijd. En die gun je jezelf niet. Tijdens je klus, maar ook onderweg van de ene naar de andere klus. Even snel je mobieltje checken, bellen achter het stuur. Niet zo slim. Veiligheid voor alles, als je thuis komt te zitten door een ongeluk, heb je een probleem.

Interpolis heeft handige preventiediensten

Interpolis ontwikkelde preventiediensten speciaal voor ondernemers. Zo zorgen ze ervoor dat jij in bedrijf blijft. Want verzekeren is niet de enige manier om risico’s tegen te gaan.

Meer weten over slim groeien? Download het e-book

Wil je meer weten over gezonde groei van je bedrijf, en leren hoe je jouw risico’s kunt beperken? Download het e-book Slim groeien: succesvol in bedrijf van Interpolis.

Gepubliceerd op:
31-10-2017

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Denk je dat je geen tijd hebt om met vakantie te gaan? Je kunt het je juist niet veroorloven om door te werken. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn veel hoger dan een weekje ontspannen op het strand. 

Op vakantie gaan - home
Op vakantie gaan - home

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.