marieke

'Startende werkgevers moeten zo flexibel mogelijk blijven'

Een startende ondernemer die ooit alleen voor zichzelf is begonnen en nu zo hard groeit dat het tijd wordt om personeel aan te nemen, doet er verstandig aan om zo flexibel mogelijk te blijven. Dat adviseert recruiter Marjanka Jansen van Flexibility, specialist op het gebied van de werving van tijdelijk en vast personeel. "Huur experts in als flexibele kracht, ZZP'er of uitzendkracht. Zo loop je het minste risico."

Een ondernemer die overweegt om voor het eerst iemand in dienst te nemen bij zijn bedrijf, moet eerst goed nadenken over welke kwaliteiten hij zelf wel en niet in huis heeft en wat nodig is om zijn doelstellingen te realiseren. Daarbij adviseert Jansen om niet al teveel naar de lange termijn te kijken. "Tien jaar geleden was het heel gewoon om na te denken over vijf jaar later. Mede als gevolg van de crisis is dat niet meer zo."

Flexkracht

Flexibele krachten, onder wie ZZP'ers en uitzendkrachten, zijn met name geschikt voor startende ondernemers, omdat de hoeveelheid beschikbaar werk binnen een startende organisatie per periode sterk kan verschillen. Ook voor starters die een medewerker slechts een paar uur per week nodig hebben, is maximale flexibiliteit vaak de beste keuze. "Een flexkracht lijkt per uur misschien duur", legt de Flexiblity-recruiter uit. "Maar die kan je bedrijf, mits je de meest getalenteerde kandidaat inzet, toch in een korter tijdsbestek naar een hoger plan tillen."

Referentie

Jansen benadrukt verder dat ondernemers bij het recruiten van een medewerker niet al teveel moeten afgaan op een indrukwekkend LinkedIn-profel. Wel slim in een sollicitatiegesprek: doorvragen naar specifieke taken en de in het verleden behaalde resultaten (en ook met welke collega's hij deze resultaten heeft bereikt). Ook het inwinnen van een referentie kan een meerwaarde zijn. Jansen: "Dat doe ik ook altijd. Als je de juiste vragen stelt, merk je of de informatie overeenkomst met het beeld dat je zelf ook al had."

Lees het hele interview op NUzakelijk.

Expert Marjanka Jansen schrijft maandelijks een artikel voor Ikgastarten.nl, waarin zij startende ondernemers adviseert over personele vraagstukken. Klik hier om haar meest recente artikel te lezen.

Gepubliceerd op:
25-11-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.