Tijdelijk personeel aannemen: zo zit dat

Bijgewerkt op 13 augustus 2020
6 min  leestijd
4.637
Image
Tijdelijk personeel

Personeel aannemen is voor veel starters best een grote stap. Toch kun je als startende ondernemer soms best ondersteuning gebruiken binnen je bedrijf. Een goed alternatief: tijdelijke krachten inhuren.

Soort personeel dat je zoekt

De eerste stap is om je goed af te vragen waarvoor je precies één of meerdere tijdelijke krachten zoekt. Gaat het om ondersteuning om een winkelpand in te richten, een chauffeur om bepaalde materialen te vervoeren of bijvoorbeeld een freelancer om jouw bedrijfsadministratie op orde te brengen?

Soorten oproep- en uitzendkrachten

Er zijn verschillende soorten tijdelijke krachten waar je aan kunt denken om het werk dat er ligt op te pakken.

 1. Uitzendkrachten

 2. Zzp’ers / freelancers
 3. Personeel met een tijdelijk contract
 4. Oproepkrachten

In dit artikel leggen we de focus op oproepkrachten en uitzendkrachten. 

Oproepkrachten inzetten

Een oproepkracht is iemand die je als ondernemer flexibel kunt inzetten in je bedrijf. Deze medewerker heeft wél een arbeidsovereenkomst met jou als werkgever, maar géén recht op een vast aantal te werken dagen of uren.

Je kunt een oproepkracht bijvoorbeeld inzetten:

 • bij extra drukte, bijvoorbeeld net voor de vakantie of vlak voor kerst
 • als er veel vaste medewerkers ziek thuis zitten
 • Tijdens de weekenden of in de avonduren

Uitzendbureau inschakelen

Een uitzendkracht is een medewerker die in dienst is van een uitzendbureau. Dat blijft diegene, ook wanneer jij hem of haar inschakelt voor werkzaamheden. Het uitzendbureau zorgt voor het contract en de afdracht van de sociale premies. 

Schakel je een uitzendbureau in?

Ga dan in zee met een bureau dat officieel gecertificeerd is door de Stichting Normering Arbeid (SNA). Zo loop je namelijk minder risico op claims van de Belastingdienst als de intermediair zijn verplichtingen niet kan of wil nakomen.

Maak goede afspraken

Ook bij inhuurkrachten is het aan jou als ondernemer om te bepalen hoe hoog het salaris wordt en welke (secundaire) arbeidsvoorwaarden je aanbiedt. Goed om te weten: voor tijdelijke werknemers zijn de arbeidsvoorwaarden minder uitgebreid.

Het is niet verplicht om flexibel personeel in te schalen in een salarisschaal. Wel moet je uiteraard ten minste het minimumloon te betalen.

Als je gebruikmaakt van een uitzend- of detacheringsbureau, moet je wel rekening houden met een financiële bijdrage. De kosten vallen hoger uit dan wanneer je zelf direct iemand inhuurt.

Opstellen contract

Aan de andere kant heb jij geen zorgen over het opstellen van een contract. Als je een inhuurcontract afsluit met een bureau, regelen zij de arbeidsovereenkomst van de tijdelijke kracht. Deze werknemer is immers niet bij jouw bedrijf in dienst.

Huur je een freelancer in? Dan is het gebruikelijk om in goed overleg een all-in uurtarief af te spreken. Freelancers treden nooit in dienst, maar voeren een opdracht uit.

Tijdelijk personeel, hun rechten

Oproepkrachten hebben uiteraard ook rechten. Met de wet arbeidsmarkt in balans nemen die rechten nog iets toe. 

 • Je mag een oproepkracht met een nul-urencontract voortaan niet zomaar verplichten om te komen werken. Daarvoor is het vereist dat je deze persoon minimaal vier dagen van tevoren oproept.
 • Doe je dat niet? Dan mag een oproepkracht weigeren om het werk aan te nemen.
 • Zeg je het werk minder dan vier dagen van tevoren af, dan moet je de oproepkracht tóch uitbetalen.
 • Als een oproepkracht twaalf maanden voor je heeft gewerkt, dan heeft die recht op een vast contract. Dat contract is gebaseerd op het gemiddelde aantal uren. 

3. Werkvergunning of modelovereenkomst regelen

Als jij een freelance copywriter de teksten voor jouw nieuwe website wilt laten schrijven, kun je overwegen om voorafgaand aan de opdracht een modelovereenkomst op te stellen.

Dit was vroeger een manier om voor de Belastingdienst te bewijzen dat je geen dienstverband hebt. De wet DBA wordt tot 2020 niet gehandhaafd, dus het is aan jou of je nog een modelovereenkomst wilt gebruiken.

Modelovereenkomsten, wat je moet weten

Verzekeringen

Hoe verzeker ik mijn bedrijf?

Een goede ondernemer dekt belangrijke risico’s af en draagt de verantwoordelijkheid over het welzijn van zijn personeel. Wil jij weten hoe?

Bekijk de mogelijkheden 

Buitenlands personeel

Bedrijven in bepaalde sectoren huren de laatste jaren steeds vaker buitenlands personeel in en zetten deze mensen in als tijdelijke arbeidskrachten. Denk bijvoorbeeld aan de transportbranche en agrarische sector.

Een flexibele buitenlandse kracht heeft zo zijn voordelen, maar hierop zijn wel bepaalde regels van kracht:

 • Het is verplicht om eerst binnen Nederland, de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland te werven.
 • Als je mensen uit andere landen in dienst wilt nemen, moet je dus eerst aantonen dat je in bovenstaande regio's geen geschikte krachten kunt vinden. 

Tewerkstellingsvergunning buitenlandse werknemers

Verder is het verplicht om voor iedere buitenlandse kracht van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en Kroatië eerst een tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Vergeet dit niet, als je een vreemdeling laat werken zónder deze vergunning, riskeer je een forse boete.

Ook wanneer je iemand inhuurt via een uitzendbureau, moet je erop letten dat arbeidskrachten van buiten de EER over een geldige tewerkstellingsvergunning beschikken. De intermediair moet deze tewerkstellingsvergunningen aanvragen.

4. Bewaar kopieën identiteitsbewijs goed

Zorg dat je ook bij tijdelijke krachten een kopie van de identiteitsbewijzen bewaart in de bedrijfsadministratie. Bij een uitzendkracht hoef je dit in veel gevallen niet zelf te regelen, dat doet het uitzendbureau.

Zij sturen een kopie van het identiteitsbewijs van de tijdelijke werknemer. Het is overigens wel slim om zelf nog even te checken of deze documenten in orde zijn.

Belangrijk weetje: ook de gegevens van tijdelijke werknemers moet je zeven jaar lang bewaren.

De kans is klein dat je een verlopen identiteitsbewijs in handen krijgt, maar in dit geval is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

5. Voorkom aansprakelijkheid voor loonheffingen

Ook al gaat het om het inhuren van tijdelijk personeel, de Belastingdienst kan je alsnog aansprakelijk stellen voor de loonheffingen en omzetbelasting die jouw intermediair (het uitzendbureau) moet betalen.

Hoewel het de taak van het tussenbureau is om de vereiste loonheffing en premies af te dragen, kan het gebeuren dat dit bureau failliet gaat. In dat geval klopt de fiscus bij jou aan om deze heffingen alsnog te innen. Het feit dat je die premies al eerder betaald hebt aan het tussenbureau, maakt daarvoor helaas niets uit.

G-rekening

Gelukkig is er een manier om deze vervelende situatie te voorkomen door in overleg met de intermediair een zogenaamde G-rekening af te sluiten, waarnaar je de loonheffingen rechtstreeks overmaakt. Lees hier alle details over de G-rekening.

6. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden

Werknemers hebben recht op een veilige en gezonde werkplek. Dit recht is verankerd in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en geldt ook voor flexibele arbeidskrachten uit binnen- en buitenland.

 • Je moet tijdelijke werknemer een goede werkplek aanbieden
 • Ze hebben ook recht op voldoende pauzes.
 • Voor bepaalde werknemers, beroepen en branches zijn afwijkende regels van toepassing. Zo gelden voor medewerkers die vaak nachtdiensten draaien, zoals in de zorg, bijvoorbeeld aangepaste werktijden.

Kijk voor meer informatie over het belang van goede arbeidsomstandigheden op de website van Arboportaal.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over personeel

Meer over personeel
Whitepaper aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten