Uitzendbureau starten, zo doe je dat

Bijgewerkt op 06 april 2023
8 min  leestijd
37.022
Auteur: Roy Timmerman
Uitzendbureau starten

Voor het starten van een uitzendbureau heb je klanten (inleners) en uitzendkrachten nodig. Maar er komen ook tal van andere praktische zaken op je af. Met dit stappenplan begin je goed voorbereid aan het opzetten van een uitzendbureau.

Na het lezen van dit artikel weet jij dus alles over het starten van je eigen uitzendbureau. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

  1. Inschrijving KVK
  2. Bedrijfsplan
  3. Financiering uitzendbureau
  4. De bedrijfsvoering
  5. Praktische eisen
  6. Veelgestelde vragen

1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Aan het starten van een uitzendbureau zijn geen speciale regels verbonden. De gebruikelijke eerste stap voor elk bedrijf is je inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je krijgt dan een KvK-nummer toegewezen, waarna de Belastingdienst je automatisch ook een btw-nummer toekent.

2. Bedrijfsplan

Voordat je naar de KvK gaat, is het belangrijk een ondernemingsplan te schrijven en over de volgende aandachtspunten na te denken:

Doelgroep

De meeste startende uitzendbureaus kiezen voor een niche, bijvoorbeeld branches als horeca, zorg of ICT. Of ze zenden bijvoorbeeld alleen maar studenten of senioren uit. Als specialist ben je herkenbaar en betrouwbaar vanwege je vakkennis. Bovendien kun je in één branche sneller een netwerk opbouwen. 

Bedrijfsnaam

Laat -als het mogelijk en gepast is- je doelgroep in je bedrijfsnaam terugkomen. Je wilt een bedrijfsnaam die duidelijk maakt waar je uitzendbureau voor staat. 'Uitzendbureau Daphne' zegt niemand iets, maar 'Studentenuitzendbureau' is veel herkenbaarder. Bovendien ben je zo beter vindbaar in Google. 

Download hier onze gratis gids: een pakkende bedrijfsnaam.

Domeinnaam

Het is aan te raden om een bedrijfsnaam te kiezen waarvan ook de domeinnaam nog vrij is. Dit niet alleen in verband met de uniformiteit en herkenbaarheid belangrijk, maar ook vanwege de vindbaarheid in zoekmachines.

Controleer op Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) of jouw domeinnaam nog beschikbaar is.

Rechtsvorm kiezen

Voor het starten van een uitzendbureau kun je als rechtsvorm kiezen uit een eenmanszaak, bv of vof. Een eenmanszaak ligt voor de hand, maar je bent dan wel persoonlijk aansprakelijk. Mocht je onverhoopt failliet gaan, dan ga je dus ook privé het schip in. 

Verwacht je snel een hoge omzet te behalen? Dan is een bv een goede optie om over na te denken. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om een flex-bv op te richten, waarbij je geen verplicht startkapitaal meer nodig hebt. Je bent dan wel aan meer fiscale regels gebonden. Zo dien je jezelf loon uit te betalen.

Ga je het avontuur samen met anderen aan? Dan is een vof wellicht een goede optie. Lees in één van deze artikelen welke rechtsvorm het best bij jou past: 

Uitzendbureau starten vanuit huis

Er is geen noodzaak om direct een groot pand te huren bij de start van jouw uitzendbureau. Je kunt in eerste instantie gewoon vanuit huis beginnen. Er zijn tegenwoordig ook veel representatieve flexplekken die je dagdelen kunt huren, inclusief alle benodigde materialen. Hier kun je klanten ontvangen of vergaderingen houden. Het scheelt veel kosten en zo heb je de tijd om je bedrijf rustig op te bouwen.

Voorbeeld ondernemingsplan zakelijke dienstverlening

Voorbeeldplan zakelijke dienstverlening nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor zakelijke dienstverleners eruit.

Download gratis voorbeeld 

3. Financiering van je uitzendbureau

Als beginnend uitzendbureau heb je startkapitaal nodig. Los van de gebruikelijke bedrijfskosten zoals een laptop, werkruimte, inventaris en een bedrijfsauto, is extra financiering hard nodig. Je moet namelijk de lonen van je uitzendkrachten voorfinancieren.

Voorfinancieren

Dat zit zo: De betaaltermijn van je klanten is wettelijk gezien 30 dagen, maar in de praktijk blijkt dat deze termijn regelmatig opgerekt wordt naar 60 dagen. In sommige gevallen zul je dus zelfs twee maanden loon moeten voorfinancieren.

Heb je tien uitzendkrachten in dienst? Dan kan dit bedrag al snel oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarnaast heb je een buffer nodig voor onverwachte financiële tegenvallers, zoals wanbetalers

Lees in dit artikel hoe je startkapitaal kunt vinden voor je bedrijf.

Zakelijke rekening

Een belangrijke voorwaarde voor een gedegen administratie is het openen van een zakelijke rekening. Zo krijg je meer inzicht in de financiële gang van zaken van jouw bedrijf.

Als je een rekening courant krediet, investering of lening nodig hebt om startkapitaal te bemachtigen of om door te groeien, dan is het zelfs noodzakelijk dat je een zakelijke rekening hebt.

G-rekening

Naast de reguliere zakelijke rekening, eisen klanten waarschijnlijk dat je een g-rekening opent. Een g-rekening is een geblokkeerde bankrekening waarop bedrijven de reservering voor loonheffingen en de omzetbelasting kunnen storten.

De Belastingdienst heeft het eerste pandrecht op de g-rekening en het uitzendbureau kan van deze rekening geen andere betalingen doen. Je kunt van deze rekening alleen omzetbelasting, loonbelasting en premies aan de Belastingdienst betalen. Dit beschermt alle partijen tegen wanbetalingen.

4. De bedrijfsvoering

Als je een uitzendbureau begint, heb je de keuze uit drie soorten bedrijfsvoering.

  1. Je regelt zelf de verloning;
  2. Je besteedt dit uit aan een payrollbedrijf;
  3. Je start als franchisenemer


Zelf verlonen

De loon- en personeelsadministratie van de uitzendkrachten kost een hoop tijd. Je moet vooraf dus goed bedenken of je dit zelf wil doen of liever uitbesteedt.

Als je ervoor kiest om de verloning zelf te verzorgen, dan komen er veel administratieve taken op je af. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van contracten, het debiteurenbeheer, het versturen van facturen en het beheren van de volledige salarisadministratie.

Daardoor zal je bepaalde keuzes moeten maken. Want ook al ben je waarschijnlijk een duizendpoot, niemand kan de administratie, marketing, inkoop, klantcontacten én acquisitie doen.

Belangrijk: werken in zowel recruitment als de uitzendbranche vereist specifieke software. Oriënteer je hier dus tijdig op.

Payroll

Vanwege de administratieve rompslomp kiezen veel ondernemers er voor om de verloning uit te besteden aan een payrollbedrijf. Deze organisaties zorgen tegen een vergoeding voor de betaling van loon en de loonheffingen.

Zij zijn formeel gezien de werkgever en lopen daarom ook het werkgeversrisico, waaronder de verplichting van het doorbetalen van  loon aan zieke werknemers. Door deze verantwoordelijkheden en taken uit handen te geven, kun jij je concentreren op de leukere kanten van het ondernemerschap.

Franchise

Je kunt er ook voor kiezen om je bij een bestaande organisatie aan te sluiten. De franchisenemer maakt dan tegen betaling (inkoopfee en maandelijks een percentage van de omzet) gebruik van het franchiseconcept en kan daardoor met minder risico direct een bedrijf starten.

In een franchiseformule worden bijna alle benodigdheden door de franchisegever gefaciliteerd: het pand, de inventaris, de marketing, de inkoop en de administratie. Bedenk wel dat je aan een bepaalde formule vastzit, die je geacht wordt bijna volledig te volgen. Daardoor is er dus minder ruimte voor eigen initiatief.

Boekhouder

Los van welke keuze je maakt: het is altijd verstandig om je belastingaangifte en de administratie door een boekhouder te laten doen of te laten controleren. Zo weet je zeker dat je alles goed inboekt, je alle aftrekposten benut en je geen naheffingen van de Belastingdienst krijgt. 

Zorg dat je altijd op de hoogte bent van de laatste wet- en regelgeving. Als uitzendbureau krijg je met tal van regels en wetten te maken.

5. Praktische eisen aan jouw uitzendbureau

Als eigenaar van een uitzendbureau krijg je met tal van regels en wetten te maken. Je bent bijvoorbeeld verplicht om samen te werken met een gecertificeerde arbodienst.

Ook zijn alle uitzendbureaus verplicht zich aan te sluiten bij pensioenfonds StiPP. Begin je een uitzendbureau in de bouwsector? Dan is deelname aan het bouwpensioen bpfBOUW verplicht. 

Zorg dus dat je altijd op de hoogte bent van de laatste wet- en regelgeving. Denk aan sociale verzekeringen, arbeidscontracten, doorbetaling bij ziekte, arbeidstijden, minimumloon en de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

Keurmerk

Als je begint in de uitzendbranche dan is een keurmerk belangrijk om vertrouwen bij klanten te wekken. Het bekendste keurmerk is SNA (Stichting Normering Arbeid) dat bedoeld is om de risico’s te beperken van inleners.

Deze opdrachtgevers lopen namelijk het risico dat zij aansprakelijk worden gesteld voor verplichtingen uit arbeid die door het uitzendbureau niet zijn voldaan. Uitzendbureaus met dit keurmerk worden periodiek gecontroleerd of ze voldoen aan hun verplichtingen uit arbeid, ‘waardoor het risico voor de inlener en uitbesteder van werk wordt beperkt’.

Brancheorganisatie

Daarnaast is het verstandig om je aan te sluiten bij een brancheorganisatie. Er zijn twee grote organisaties: de Algemene Bond Uitzend ondernemingen (ABU) en Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU).

Je mag hun keurmerk dan gebruiken, je maakt dan gebruik van de uitzend-cao en je kunt bij deze organisaties terecht met vragen over de uitzendbranche. 

Zakelijke verzekeringen

Als eigenaar van een uitzendbureau ben je ondernemer én werkgever. Sluit hiervoor alle relevante verzekeringen af. Voor je personeel bestaan er bijvoorbeeld een verzuimverzekering, zorgverzekering en pensioenverzekering.

Voor je bedrijf heb je onder meer een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering nodig. De Rabobank biedt een handig verzekeringspakket voor startende ondernemers: Interpolis ZekerVanJeZaak®.  Hiermee verzeker je in één keer al jouw belangrijke bedrijfsrisico's, zoals het verzuimrisico. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

6. Veel gestelde vragen:

  • Heb je voor een uitzendbureau speciale vergunningen of diploma's nodig?
    Nee, in principe kan iedereen een uitzendbureau beginnen. Het is wel belangrijk dat je je uitzendbureau inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK), zoals alle bedrijven.
  • Hoe begin je een uitzendbureau?
    Volgens dit artikel over het starten van een uitzendbureau, zijn vijf onderwerpen erg belangrijk. Je moet een bedrijfsplan schrijven en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, nadenken over de financiering van je bedrijf, de juiste verzekeringen afsluiten, een rechtsvorm kiezen en de manier van verloning van je personeel regelen.
  • Welke vormen van verloning zijn er voor een uitzendbureau?
    Volgens dit artikel over het starten van een uitzendbureau, bestaan er drie manieren van verloning als je een uitzendbureau begint: Je regelt zelf de verloning, je besteedt dit uit aan een payrollbedrijf of je start als franchisenemer en geeft dit dan uit handen aan het moederbedrijf.
  •  

Meer over personeel

Meer over personeel
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten