marieke

UWV: 'Aantal ZZP'ers zal fors toenemen'

Hoewel er momenteel sprake is van licht economisch herstel, zal de arbeidsmarkt hiervan dit jaar nog niet echt kunnen profiteren. Volgens een recente arbeidsmarktprognose van UWV zal de werkgelegenheid in 2014 alleen toenemen voor ZZP'ers en in de uitzendbranche en groothandel.

De uitkeringsinstantie voorspelt dat er dit jaar 66.000 banen zullen verdwijnen. Dat lijkt fors, al is dit wel een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 2013, toen er 143.000 functies werden geschrapt. Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor de mensen met een uitkering die besluiten om voor zichzelf te beginnen. Er komen dit jaar 32 duizend ZZP'ers bij, zo verwacht het UWV.

Werkgevers blijven voorzichtig

Werkgevers blijven vooralsnog voorzichtig als het gaat om het aannemen van nieuwe medewerkers. Het nog ietwat broze economisch herstel van een half procent heeft veel ondernemingen wat personeelsuitbreiding betreft nog niet over de streep weten te trekken. "De bedrijven zijn vooral aan het 'resetten', aldus Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. "Ze kijken hoe ze het werk slimmer kunnen organiseren. De digitalisering zet door, alles is gericht op kostenbeheersen."

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Gepubliceerd op:
05-02-2014

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.