marieke

Vergrijzing rampzalig voor MKB

De vergrijzing in Nederland kan in het MKB voor grote personeelsproblemen zorgen in de toekomst. Dat blijkt uit de studie '

a target="_blank" href="https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/werkbedrijf/arbeidsmarktinfo/regionalearbeidsmarktinformatie/vergrijzingenkraptearbeidsmarkt">Vergrijzing en krapte' van UWV.

In de UWV-studie is de invloed van de vergrijzing per arbeidsmarktregio te zien. Vooral na 2015 kunnen er serieuze problemen optreden. In Limburg is de vergrijzing het grootst, in Flevoland het kleinst.

Branches

Als gekeken wordt naar de verschillende sectoren, zijn de horecabranche en de handel het minst vergrijsd. De overheid en het onderwijs zijn het meest vergrijsd. Nu al is meer dan de helft van de werknemers in deze sectoren 45 jaar of ouder. Ook in de zorgsector zijn veel oudere werknemers werkzaam.

Personeelstekort

UWV doet MKB'ers diverse suggesties om te anticiperen op het te verwachten tekort aan personeel. Te denken valt hierbij aan het (verder) verhogen van de participatiegraad (bijv. ouderen, vrouwen en allochtonen), het (bij)scholen van zittend personeel en het in dienst nemen van doelgroepen die nu nauwelijks aan bod komen, zoals gedeeltelijk arbeidsgeschikten.

 

Gepubliceerd op:
07-06-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.