Verplichte vrije dagen in 2015 - wat betekent dit voor jou home

Verplichte vrije dagen in 2015: wat betekent dit voor jou?

Van Koningsdag tot Pinksteren: Nederland kent een rijke traditie aan feestdagen. Als (startende) ondernemer is het goed om te weten dat deze speciale dagen gevolgen kunnen hebben voor je bedrijfsvoering. Want ook al werk jij op deze dagen gewoon door: doen jouw opdrachtgevers dat ook? En wanneer moet jij jouw medewerkers vrij geven? Lees er meer over in het artikel Verplichte vrije dagen in 2015: wat betekent dit voor jou?

Let op: Dit artikel is verouderd. IkGaStarten heeft een hele sectie met up-to-date artikelen over personeel

Naar de pagina personeel 

Wat zijn de feestdagen van 2015?

In Nederland hebben we in principe acht feestdagen die jaarlijks de revue passeren: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en kerstmis. Op welke dagen deze traditionele feestdagen vallen, kan per jaar verschillen. In de tabel hieronder vind je een overzicht van alle feestdagen in 2015. Vervolgens zetten we op een rijtje bij welke vieringen jij als werkgever of enthousiaste zelfstandige professional voor die dag mogelijk rekening moet houden met minder werkende werknemers of opdrachtgevers.

Tabel feestdagen excel

Ben ik (of is mijn personeel) wel of niet verplicht vrij?

Als ZZP'er kun je je eigen uren indelen en bepaal je doorgaans grotendeels zelf wanneer je werkt. Ook tijdens de feestdagen. Als je wilt, kun je dus best op Eerste of Tweede Kerstdag vrolijk aan de slag gaan. Het is alleen de vraag of jouw opdrachtgevers dat ook doen. 

Het kan dus zijn dat je de werkzaamheden op een andere locatie (bijvoorbeeld thuis) moet uitvoeren dan normaal en dat je bij eventuele vragen of problemen niet direct je klant of opdrachtgever kunt benaderen. Houd er daarom financieel gezien rekening mee dat je in de weken rond kerst of bijvoorbeeld Pasen waarschijnlijk iets minder uren kunt declareren dan in andere weken.

Heb jij personeel in dienst? Dan hangt het vaak af van de cao of specifieke voorwaarden in de arbeidsovereenkomst of jij jouw werknemers wettelijk gezien wel of geen vrij moet geven op - bijvoorbeeld - Bevrijdingsdag. Is er geen cao van toepassing? Dan hoef je werknemers in principe geen vrij te geven op officiële feestdagen. In branches onderling kunnen deze regelingen overigens behoorlijk uiteenlopen. Als werkgever is het in ieder geval belangrijk om jouw medewerkers op tijd in te lichten over wanneer zij dat jaar wel (en wanneer niet) vrij zijn. 

Bij sommige bedrijven wordt onderscheid gemaakt tussen erkende en niet-erkende feestdagen. In dat geval kun je als werkgever ervoor kiezen om samen met je medewerkers afspraken te maken over (nog) niet-erkende feestdagen (zoals het Suikerfeest). Je zou hiervoor een regeling kunnen treffen dat een medewerker met een islamitische achtergrond hiervoor ieder jaar een snipperdag mag opnemen.

Welke feestdagen zijn verplichte vrije dagen?

Globaal gezien kun je ervan uitgaan dat veel mensen vrij zijn tijdens kerst, Nieuwjaarsdag, Pasen en Pinksteren, al zijn bepaalde branches (zoals de horeca) hierop vaak een uitzondering. Hieronder lichten we bij een aantal andere feestdagen kort toe of dit over het algemeen wel of niet wordt gezien als een verlichte vrije dag. Vergeet echter niet dat dit met name afhangt van de gemaakte afspraken in de cao of arbeidsvoorwaarden. 

Goede Vrijdag, traditioneel gevierd op de laatste vrijdag voor Pasen, wordt gezien als een nationale feestdag. Als ondernemer ben je wettelijk gezien echter niet verlicht om jouw medewerkers vrij te geven of de deuren van je bedrijfslocatie gesloten te houden.

Koningsdag wordt gevierd op 27 april, tenzij - en dat was het geval in 2014 - deze datum op een zondag valt. Dan vinden de festiviteiten plaats op 26 april. Op Koningsdag zijn de meeste bedrijven dicht, maar het is officieel geen verplichte vrije dag. Als je een winkel of horecabedrijf in het centrum van Amsterdam of een andere stad hebt, kun je op zo'n dag veel extra omzet draaien. Het kan dus het overwegen waard zijn om tijdens Koningsdag toch open te gaan, maar maak hierover wel goede afspraken met je personeel.

Hoewel Bevrijdingsdag hoort bij het rijtje van nationale feestdagen, hoef je deze viering in principe niet te beschouwen als een verplichte vrije dag, al hangt dit in veel gevallen wel weer samen met de betreffende cao en bijbehorende arbeidsvoorwaarden. In de meeste gevallen is 5 mei alleen in de lustrumjaren - dat wil zeggen iedere vijf jaar - een vrije dag voor iedereen.

Lees ook

Checklist: (uit)gerust op vakantie
Zo kom je de drukte van de feestdagen goed door
Dit moet je regelen als je personeel gaat aannemen 
Checklist: time management voor starters
Een bedrijf aan huis starten doe je zo

Bijgewerkt op: 08-09-2015

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.