marieke

Voormalige werknemer neemt sneller mensen in dienst

Hoger opgeleide Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) die voorheen in loondienst hebben gewerkt, zijn doorgaans sneller geneigd om werknemers in dienst te nemen dan zelfstandige professionals die een bedrijf zijn gestart vanuit een uitkering. Dat blijkt uit recent onderzoek van Panteia, waarbij gebruik is gemaakt van de European Community Household Panel-databank.

"Deze uitkomsten suggereren dat onderwijs en eerdere werkervaring belangrijke voorwaarden zijn, die de kans vergroten dat zzp'ers nieuwe banen creëren", schrijft het onderzoeksinstituut in het onderzoeksrapport. Volgens Panteia speelt naast de voormalige werksituatie ook een zogenoemde 'selectie-effect' een rol bij de beslissing of een ZZP'er wel of geen heil ziet in het aannemen van personeel. Als de zelfstandige professional vanuit een dienstverband is gestart, stijgt deze kans al met 33,7 procent.

Economische recessie

Een andere op zich logisch klinkende uitkomst van een economische recessie is dat ZZP'ers in deze periode minder snel geneigd zijn om werknemers in dienst te nemen. Dit is onder andere het gevolg van het feit dat veel zelfstandige professionals dan minder geld te besteden hebben, aldus Panteia. Naast de financiële situatie blijkt dat ZZP'ers een 19,5 procent hogere kans hebben werkgever te worden als zij een eigen huis hebben en een 14,6 procent hogere kans wanneer zij over spaargeld beschikken.

Lees het oorspronkelijke bericht op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
23-04-2014

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Loonkosten gaan verder dan alleen het salaris dat een werknemer ontvangt. Zo krijg je als ondernemer bijvoorbeeld ook te maken met sociale lasten. Hier lees je welke werkgeverslasten er nog meer zijn en hoe je de loonsom kunt berekenen.

Wat kost werknemer werkgeverslasten
Wat kost werknemer werkgeverslasten

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.