Wat zijn verplichte vrije dagen in 2016?

Wat zijn verplicht vrije dagen in 2016?

Van Kerst tot Pasen en Hemelvaartsdag: voor sommige dagen is wettelijk bepaald dat jouw personeel vrij krijgt. Er zijn nogal wat feestdagen die Nederland rijk is, maar dit zijn niet altijd verplicht vrije dagen. Verwarrend. Hoe zit het volgend jaar? Hieronder vind je een overzicht van alle feestdagen in 2016 en zie je of jouw werknemers dan recht hebben op een vrije dag.

Hoe weet ik wanneer mijn personeel vrij moet krijgen?

Of jouw medewerkers vrij zijn op een bepaalde (feest)dag, wordt bepaald in de cao en is ook terug te vinden in de voorwaarden van een arbeidsovereenkomst. Daarnaast kan in de cao staan dat een christelijke feestdag ingeleverd kan worden voor een niet-erkende feestdag.

Wat nationale en/of christelijke feestdagen betreft - dat wil zeggen: dagen die door de overheid zijn vastgesteld als officiële feestdag - zijn veel winkels doorgaans gesloten en krijgen de meeste werknemers een vrije dag, al kan dat laatste wel afhankelijk zijn van de branche waarin je werkt. Check daarvoor de voorwaarden van de cao en/of arbeidsovereenkomst.

Daarnaast kan er sprake zijn van vaste feestdagen op regionaal niveau. Zo is de datum 3 oktober vastgesteld als officiële vrije dag voor alle Leidenaren die in Leiden werkzaam zijn of op school zitten om Leidens Ontzet te kunnen vieren. 

Is Bevrijdingsdag een nationale feestdag?

Moet je personeel nou wel of geen vrij geven op Bevrijdingsdag? En hoe zit het met dagen als Koningsdag of Goede Vrijdag? De meeste mensen weten wel dat die laatste twee feestmomenten wettelijk gezien geen officiële vrije dagen zijn (al geven de meeste werkgevers hun personeel op Koningsdag vrij), maar met name als het gaat om Bevrijdingsdag ontstaat bij ondernemers (en hun medewerkers) nog wel eens wat verwarring.

Hoewel de overheid 5 mei al in 1950 heeft aangewezen als nationale feestdag, hangt dit samen met de afspraken die werkgevers en werknemers onderling maken. In veel cao's staat omschreven dat Bevrijdingsdag één keer in de vijf jaar als verplicht vrije dag moet gelden. 

Bij sommige bedrijven wordt globaal onderscheid gemaakt tussen erkende en niet-erkende feestdagen. In dat geval maak je als werkgever samen met je medewerkers afspraken over (nog) niet-erkende feestdagen, zoals het Suikerfeest of Chanoeka. Het is bijvoorbeeld een optie om hiervoor een speciale regeling te treffen, zodat een medewerker met een islamitische of joodse achtergrond op die dag een snipperdag kan opnemen.

Verplicht vrije dagen in 2016

De data voor bijvoorbeeld kerstmis en Pasen staan dan wel vast, maar op welke dagen deze feestmomenten vallen… Dat kan ieder jaar natuurlijk weer anders zijn. In onderstaand kader hebben we alle feestdagen van 2016 (verplicht én niet verplicht) overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

IGS tabel vrije dagen - klein

Hoe vaak kan ik medewerkers inroosteren op feestdagen?

In onder meer de horeca is het bepaald niet ongebruikelijk dat werknemers doorwerken op feestdagen.

Denk aan een restauranteigenaar die op Eerste Kerstdag zijn gasten een onvergetelijke avond wil bezorgen. Dan is het logisch dat jouw restaurant op deze feestdagen niet de deuren sluit.

De aard van hun werk kan een ober of kok verplichten om op feestdagen te werken.

Echter: als werkgever mag je jouw werknemers tijdens deze periode weer niet niet onbeperkt blijven inzetten. In de meeste cao's is er namelijk sprake van een limiet voor het werken op feestdagen.

In het geval dat op jouw bedrijf geen cao van toepassing is, kun je op dit gebied iets flexibeler te werk gaan. Maar ook dan krijg je vanwege de Arbeidstijdenwet op dit soort dagen te maken met een zekere beperking.

Ik heb geen personeel in dienst. Kan ik doorwerken?

Als ondernemer of ZZP'er ben je uiteraard vrij om door te werken op verplicht vrije dagen. Jij deelt immers altijd je eigen uren in en kunt werken waar en wanneer je dat wilt. Dat is de vrijheid die je als zelfstandig ondernemer hebt. 

Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw klanten en opdrachtgevers wél van een vrije dag aan het genieten zijn. Dat kan dus betekenen dat je die dag thuis werkt en belangrijke contactpersonen niet of minder goed bereikbaar zijn.

Ga er dus in je planning vanuit dat je in bijvoorbeeld de periode tussen kerst en oud & nieuw minder uren zult werken (en daardoor minder omzet kunt maken) dan gebruikelijk.

Tips van de redactie

Wat verandert er voor ondernemers in januari 2016?
Hoe verzeker je jouw personeel?
6 tips tegen werkstress
Een werknemer aannemen doe je zo
Personeel inhuren voor jouw webwinkel: zo zit dat

Bijgewerkt op: 24-05-2016

Wat vind je van dit artikel?

x4
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.