marieke

'Weinig nieuwe banen bij startups'

Startups gaan in de meeste gevallen van start als een klein bedrijf met weinig werknemers in dienst. Uit recent onderzoek van Panteia/EIM onder ondernemers die in 2008 een eigen onderneming zijn gestart blijkt dat dit vijf jaar na dato nog steeds het geval is. De meeste respondenten maken ook nu nog geen gebruik van personeel.

In de startfase had slechts vier procent van de ondernemers mensen in dienst. In 2012 is dit aantal toegenomen naar dertien procent. Het aandeel werkgevers zal naar verwachting niet verder stijgen, omdat de meeste ondernemers daar niet naar streven. Als ondernemers inmiddels wel personeel in dienst hebben, gaat het in zestig procent van de gevallen om bedrijven waarbij slechts een of twee werknemers werken. Dertig procent geeft aan inmiddels meer dan vijf man personeel in dienst te hebben.

Werkgelegenheid

In voorgaande jaren was het aandeel van starters met personeel groter. Panteia/EIM concludeert op basis van deze recente cijfers dat de daling nauw samenhangt met de opmars van Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers), die niet streven naar het aannemen van personeel. Ook voor zichzelf creëren starters een beperkte werkgelegenheid. Bij de lancering werkt bijna de helft (45 procent) van de starters parttime in het bedrijf, in de eerste jaren daarna neemt het aandeel parttime ondernemers heel langzaam af.

Lees het hele artikel op NUzakelijk. Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Gepubliceerd op:
25-09-2012

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.