'Winkeliers terughoudend in aannemen personeel'

'Winkeliers terughoudend in aannemen personeel'

Winkeliers zouden twaalf procent meer mensen in dienst nemen als de risico's voor werkgevers meer worden beperkt. Dat blijkt uit een recent onderzoek van INretail onder vijfhonderd detaillisten. Ondernemers in de detailhandel zijn door de huidige wetgeving terughoudend in het aannemen van personeel, aldus de belangenvereniging.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er in de detailhandel, waarin momenteel 140.000 mensen werkzaam zijn, veel ruimte is voor nieuwe banen. Detaillisten zijn hierin echter terughoudend, omdat zij de huidige wetgeving "als hinderlijk" ervaren. 

De grootste drempel is de ontslagprocedure bij een vast contract (78 procent), gevolgd door de verplichte transitievergoeding (61 procent), reïntegratiekosten bij ziekte (59 procent) en loondoorbetalingsverplichtingen bij langdurige ziekte (52 procent).

Vraag naar personeel groeit

Zes op de tien respondenten heeft werknemers in dienst met een tijdelijk contract. Van deze groep laat 84 procent weten vanwege de huidige regels geen heil te zien in het aanbieden van een vast contract. 

De groeiende economie zorgt er echter voor dat de vraag naar personeel onder detaillisten groter wordt. Meer dan 65 procent van de werkgevers in de detailhandel heeft behoefte aan (extra) medewerkers: dat zou volgens de belangenvereniging in totaal 12 procent meer werkgelegenheid kunnen creëren. 

Regeerakkoord

Volgens INretail is dit een belangrijk punt van aandacht in het aanstaande regeerakkoord. "Drempels die banengroei dwarsbomen, moeten eruit.", stelt directeur Jan Meerman op de website van INretail

"De duur van de loondoorbetaling bij ziekte moet aangepakt worden en de ontslagprocedures en -vergoedingen moeten worden vereenvoudigd. Een oplossing is te vinden in meer balans tussen de risico's die werkgevers en werknemers dragen."

Meer weten over de detailhandel?

Lees hier hoe je succesvol een winkel begint, download een gratis voorbeeld ondernemingsplan of bekijk de laatste cijfers en trends in de detailhandel.

Gepubliceerd op:
08-05-2017

Wat vind je van dit artikel?

x1
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Stel dat jouw bedrijf snel groeit en de opdrachten in zo’n tempo binnenstromen dat je het werk niet meer alleen aankunt. Tijd om een of meerdere werknemers in dienst te nemen! Maar waarmee moet je bij het aannemen van personeel eigenlijk allemaal rekening houden?

Personeel aannemen
Personeel aannemen

Denk je dat je geen tijd hebt om met vakantie te gaan? Je kunt het je juist niet veroorloven om door te werken. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn veel hoger dan een weekje ontspannen op het strand. 

Op vakantie gaan - home
Op vakantie gaan - home

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

  • Focus op je doel
  • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
  • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.