‘Winkels werken vaker met beloningssysteem’

‘Winkels werken vaker met beloningssysteem’

Hoe groter het aantal producten dat je als medewerker verkoopt, des te meer geld je verdient. Het klinkt vrij logisch en dat is misschien dan ook wel de reden dat steeds meer winkeliers en andere werkgevers een dergelijk beloningssysteem hanteren voor hun werknemers. De beloning kan bestaan uit een hoger salaris, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Ook een weekendje weg, bioscoopbonnen of een bijdrage aan de studiebeurs van de medewerker komt voor. Het basisprincipe blijft hetzelfde: als jij als verkoper goed je best doet, zet de werkgever daar iets tegenover. Het is een trend die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. 

Keiharde cijfers ontbreken nog, maar INretail (mode-, sport- en woonwinkels), vakbonden CNV en FNV en hoogleraar Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit constateren dat Nederlandse winkelketens, waaronder Kruidvat, Ici Paris, Oger, McDonald’s en de Bijenkorf, ook steeds vaker een individueel beloningssyteem hanteren.

Betere prestaties

"Extraatjes zijn een goed middel om verkopers te motiveren", licht Verbeke de overgewaaide trend toe op NOS.nl. "Je prikkelt ze om beter te presteren. Ik zou het bedrijven zeker aanraden." De hoogleraar benadrukt dat het lang niet altijd geldelijke beloningen hoeven te zijn. "Het kan ook gaan om promotie, een mooiere kantine of een betere werkplek."

Onderlinge concurrentie

Verbeke denkt dat eventuele afgunst onder het personeel (als de een meer succesvol is dan de ander) eerder stimulerend dan afschrikkend werkt, maar sommige winkels gaan hier bewust voorzichtig mee om.

Zo overweegt Sander Lusink van herenmodezaak Oger om op verzoek van zijn personeel een pilot te starten met persoonlijke beloningen, maar wil hij ervoor waken dat de verkopers elkaar gaan tegenwerken. 

"Bij een extraatje per individu zou het kunnen dat mensen tegen elkaar gaan werken in plaats van met elkaar", aldus Lusink. "Wij willen dat de medewerkers als team opereren. De teamprestatie is voor ons het belangrijkste om de klanten zo goed mogelijk te helpen."

Loonsverhoging

Brancheorganisaties en vakbonden die zich richten op de detailhandel zien ook mogelijkheden in het werken met een individueel beloningssysteem, maar stellen dat dit niet ten koste mag gaan van bijvoorbeeld structurele loonsverhogingen in de cao. Martijn den Heijer van CNV Vakmensen: "En als er al sprake is van commissies, moet het een goed, eerlijk en transparant systeem zijn."

Bron: NOS

Gepubliceerd op:
26-09-2016

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Personeel

Als starter kun je natuurlijk in je eentje van start gaan met het bedrijf, maar het kan zijn dat je al direct op zoek moet naar geschikt personeel. Maar de ene werknemer is de andere natuurlijk niet. En met welke wettelijke regels (denk aan verzekeringen, loonheffingen etc.) moet je allemaal rekening houden? Hieronder beantwoorden we veel voorkomende vragen over personeel aannemen, waaronder:

  1. Personeel aannemen: waarop moet je letten?
  2. Hoe stel je een contract op?
  3. Kun je als zelfstandige ook personeel aannemen?


Heb je jouw eerste medewerker gevonden? Houd dan ook rekening met de verzekeringen die je hiervoor moet gaan afsluiten. In dit artikel lees je er alles over: hoe verzeker je jouw personeel?

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.