bv oprichten, zzp

6 vragen en antwoorden over de besloten vennootschap (bv)

Welke rechtsvorm past het best bij jouw bedrijf? De verschillen tussen de bestaande rechtsvormen hebben gevolgen voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Er wordt vaak gekozen voor de besloten vennootschap (bv), maar wat zijn hiervan de belangrijkste kenmerken? 6 vragen en antwoorden over de besloten vennootschap.

1. Wat houdt een besloten vennootschap in?

De besloten vennootschap is een veelgebruikte rechtspersoon, waarbij het kapitaal in aandelen is verdeeld en de risico's van hoofdelijke aansprakelijkheid worden beperkt. Belangrijk om te weten is dat deze aandelen in het bezit zijn van aandeelhouders, maar niet vrij kunnen worden verhandeld: ze staan 'op naam'.

Als directeur bent je in dienst van en handel je in naam van de bv. Voor de btw wordt de bv als ondernemer beschouwd. Wanneer er door de bv personeel wordt aangenomen, moet het bedrijf ook rekening houden met loonheffingen.

Je kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten. Voor de invoering van de flex-bv, had je een verplicht startkapitaal van 18.000 euro, een bankverklaring en een accountantsverklaring bij inbreng in natura nodig. Daarnaast had je een Verklaring van Geen Bezwaar nodig.

Tegenwoordig hoeft dit niet meer en kan je in principe al voor één euro een bv oprichten. Je moet je bv nog wel inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

2. Wanneer is een 'bv in oprichting' van toepassing?

Wanneer je al een tijdje bezig bent met ondernemen, maar nog geen bv hebt opgericht, handel je als 'bv in oprichting'. Misschien had je al een bv en wil je die omzetten naar een bv. Houd er wel rekening mee dat je tijdens deze periode wel hoofdelijk aansprakelijk bent voor je bedrijf.

Informeer je (potentiële) zakenpartners hier wel goed over; laat er geen onduidelijkheid over bestaan dat ujecontracten sluit namens de bv in oprichting (vaak afgekort tot 'bv i.o.'). De contracten uit deze periode zijn in principe namens de eenmanszaak gesloten.

Als de latere bv zo'n contract wil overnemen, is dat alleen mogelijk als de andere partij hiermee akkoord is gegaan. Is de bv in oprichting al zakelijk actief? Dan is een inschrijving in het Handelsregister ook verplicht.

3. Wat zijn de voordelen?

Een van de bekendste voordelen van een besloten vennootschap is dat in de meeste gevallen niet jij, maar de bv aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele opgelopen schulden. Er zijn uitzonderingen: bijvoorbeeld als het gaat om een bv in oprichting, of wanneer de schulden zijn ontstaan door wanbeleid.

In die gevallen kun je hierop wél persoonlijk worden aangesproken. Maar in principe is een aandeelhouder niet verder aansprakelijk voor gemaakte schulden van de bv dan het bedrag van zijn inleg, ook wel aandelenkapitaal genoemd.

Een ander groot voordeel is de makkelijke overdraagbaarheid van uw bv aan andere partijen. Je kunt indien gewenst de onderneming (of een gedeelte daarvan) op een relatief eenvoudige manier overdragen door de aandelen van de vennootschap te verkopen.

De kopende partij van de aandelen wordt in dat geval via de bv automatisch de nieuwe eigenaar van de onderneming. Ook fijn is dat je namens jouw rechtspersoon zaken kunt doen op eigen naam. Zo kan de bv onder andere een bankrekening openen, een postbus aanvragen en facturen versturen.

4. Zijn er ook nadelen?

Zoals iedere rechtsvorm heeft het oprichten van een bv voor- en nadelen.  Het geld van de bv is niet direct ook jouw eigendom. Om hiertoe beschikking te krijgen, moet je dit bedrag eerst aan jezelf uitkeren als dividend of salaris. Hierover ben je vervolgens als privé-persoon nog inkomstenbelasting verschuldigd.

Daarnaast is het lastig om aandelen over te dragen. Omdat ze op naam staan, moet je eerst langs de notaris.

Tot slot neemt het jaarlijks opstellen van de jaarstukken die je vervolgens moet indienen bij de KvK veel tijd in beslag. De specifieke gegevens die je in de jaarrekening moet opnemen, hangen af van de omvang van je onderneming. Op de KvK-website vind je hiervoor een handig overzicht.

5. Wat is het verschil tussen een besloten en naamloze vennootschap?

Naast de nodige overeenkomsten (een naamloze vennootschap is bijvoorbeeld ook een rechtspersoon) zijn er ook wezenlijke verschillen tussen beide rechtsvormen.

Zo is het vereiste minimumkapitaal voor een nv een aanzienlijk hoger bedrag; om een nv op te richten heb je 45.000 euro nodig, bij een bv zou je dit in theorie al met één euro kunnen doen.

Verder zijn de aandelen van een nv wél vrij verhandelbaar op de beurs. Ze staan namelijk niet op naam (vandaar de naam naamloze vennootschap).

6. Met welke belastingen krijgt een bv te maken?

Als je directeur bent en ten minste vijf procent van de aandelen in je bezit zijn, heb je een 'aanmerkelijk belang' in de onderneming. Dat houdt in dat je directeur-grootaandeelhouder bent, vaak afgekort tot DGA. In dat geval betaal je inkomstenbelasting over je loon en eventueel dividendbelasting.

Daarnaast krijg je te maken met vennootschapsbelasting, de btw-aangifte en, indien je salaris uitkeert aan personeel (hieronder valt ook de DGA), loonbelasting.

De winst gemaakt door de bv wordt in eerste instantie belast met vennootschapsbelasting. Indien je de winst aan jezelf uitkeert komt daar een stukje inkomstenbelasting/dividendbelasting bovenop.

Als er financieel gezien voldoende ruimte is, kan de keuze voor een bv als rechtsvorm dus extra voordelig uitpakken wanneer je niet alle winst aan jezelf uitbetaalt, maar deze direct weer investeert in je onderneming.

Bijgewerkt op: 14-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x29
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Rechtsvorm

Een rechtsvorm kiezen is een van de eerste dingen die je doet als je een bedrijf wilt starten. Er zijn in Nederland verschillende rechtsvormen die op jou van toepassing kunnen zijn.

Welke rechtsvorm past bij mij?

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, maar misschien past een andere ondernemingsvorm wel beter bij jouw bedrijf. Op deze pagina's lichten we de verschillende rechtsvormen uitgebreid toe:

Ben je nog aan het oriënteren? In dit artikel vind je een concreet overzicht van alle negen rechtsvormen.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.